Inleiding

Met een drone vliegen in Europa? Wanneer je drone meer dan 250 gram weegt ben je een drone vliegbewijs nodig. Lees hier hoe je een drone vliegbewijs kunt behalen, welke certificaten er zijn en welk certificaat je nodig bent voor jouw drone. Met het drone vliegbewijs kun je onbezorgd en legaal vliegen in de gehele EU.

Wanneer heb je een drone vliegbewijs nodig?

Vaak heb je een drone vliegbewijs nodig om met een drone te mogen vliegen in de EU. Het drone vliegbewijs is verplicht voor alle drones zwaarder dan 250 gram. Er zijn twee certificaten te behalen:

 • Basiscertificaat A1/A3
 • Aanvullend certificaat A2

Welk certificaat je nodig hebt voor jouw drone is afhankelijk van het gewicht van je drone of het Cx label van de drone. Maak gebruik van onze keuzehulp. 

Hoe behaal je een drone vliegbewijs?

Om het drone vliegbewijs te behalen volg je een online opleiding die je afsluit met een online examen. Je behaalt het drone vliegbewijs als volgt:

 1. Schrijf je in voor de training en het examen voor het drone vliegbewijs.
 2. Je ontvangt direct de inloggegevens per email.
 3. Doorloop de online training met verschillende modules en oefenvragen.
 4. Er staat een oefenexamen klaar, zodat je jezelf kunt voorbereiden.
 5. Wanneer je er klaar voor bent kun je het online examen starten.
 6. Zodra je bent geslaagd vraag je via ons het officiële certificaat aan.

Hoe ziet het examen voor het drone vliegbewijs eruit?

Het examen voor het drone vliegbewijs wordt afgenomen in onze online leeromgeving. Het examen is online en kan vanaf een laptop of desktop afgelegd worden, waar en wanneer je wilt. Het examen ziet er als volgt uit:

Basiscertificaat A1/A3

 • 40 meerkeuzevragen
 • Maximale duur: 60 minuten

Aanvullend certificaat A2

 • 30 meerkeuzevragen
 • Maximale duur: 30 minuten

Het slagingspercentage (eerste poging) ligt op 95%. Als je voldoende hebt geleerd, dan zijn beide examens prima te doen. Beide examens kun je gratis herkansen. 

Aanvraag drone vliegbewijs

Zodra je bent geslaagd vraag je via ons het officiële Europese drone certificaat aan. Dit wordt uitgegeven door de RDW in Nederland en erkend door de EASA. Dit certificaat is vijf jaar geldig in de gehele EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Wat kost een drone vliegbewijs?

De kosten voor de opleiding van beide vliegbewijzen zijn 99 euro, inclusief online examen en herkansingen. Per certificaat ben je ongeveer vier uur kwijt, afhankelijk van eigen voorkennis en leertempo. Ben je benieuwd hoe deze digitale leeromgeving eruit ziet? Bekijk onze gratis demo!

Luchtvaarttoestellen onder 250 gram

EU Dronebewijs optioneel

Je mag het EU Dronebewijs halen, maar dit is niet verplicht.

Luchtvaarttoestellen vanaf 250 gram

EU Dronebewijs verplicht!

Je haalt altijd en ook als eerste het Basiscertificaat A1-A3.

Lees hoe wij helpen...

Luchtvaarttoestellen (C2 label)

Wil je vliegen in woonwijken?

Je haalt voor dit soort toestellen het Aanvullend certificaat A2.

Lees hoe wij helpen...

Registratie piloten/bedrijven

Exploitantnummer RDW

Verplicht voor drone met camera aan boord of vanaf 250 gram.

Heb je een drone vliegbewijs nodig?

Het drone vliegbewijs is verplicht en kan beschouwd worden als een certificaat voor de open categorie. Het EU Dronebewijs bestaat uit twee drone certificaten: voor subcategorie A1-A3 en voor subcategorie A2. Door het afronden van een online drone opleiding en examen, kun je het vliegbewijs voor jouw drone behalen. Drone Class helpt je om het drone vliegbewijs zo gemakkelijk en snel mogelijk te behalen in een prettige en digitale leeromgeving. Binnen de digitale leeromgeving krijg je toegang tot verschillende leermodules. Deze kun je gedurende 30 dagen op eigen tempo doorlopen. Je kunt onbeperkt oefentoetsen maken. Daarna volgt een examen.

De voordelen van het behalen van jouw drone opleiding bij Drone Class zijn:

 • Effectief en comfortabel leren
 • Beste digitale leeromgeving
 • Heel veel gratis extra's
 • 95% slagingspercentage
 • Uitstekende klantenservice
Drone vliegbewijs halen

Ready for take-off

Deze geslaagde deelnemers hebben een Google review achtergelaten.

Review EU Dronebewijs

Dirk Schouten

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
De online cursus is mij goed bevallen en de stof wordt op een heldere en begrijpelijke manier uitgelegd. Ook de registratie bij de RDW verliep vlekkeloos.
Review drone vliegbewijs

Wim Breeman

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Super duidelijke cursus, goede herhalingsvragen en proefexamens. Goede online lessen en zeer goed te doen voor iedereen. Top!
Review drone certificaat

Emilia Cremonini

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Prima opleiding met duidelijke uitleg en onbeperkte herkansing binnen de 30 dagen toegang. Ik ben er soepel en snel doorheen gegaan.
Review drone brevet

Mario Schoenmakers

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Bij eerste aanblik van de site kun je een deel van de opleiding al bekijken. Dit stond mij direct aan qua uitleg en methodiek. Daarna besteld en aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Hoe ziet het drone vliegbewijs eruit?

  Het certificaat is digitaal (pdf document) en heeft het logo van de RDW in de rechter bovenhoek. Ook zie je het logo van de EASA.

 • Hoe moet ik het drone vliegbewijs aanvragen?

  Bij de RDW moet je het drone vliegbewijs zelf regelen, nadat je bent geslaagd. Je ontvangt van ons een e-mail. Daarin staat een link waar je op klikt om het drone vliegbewijs digitaal aan te vragen. Zorg dat je DigID bij de hand hebt.

 • Waar is het drone vliegbewijs geldig?

  Je kunt in alle landen van de EU vliegen met jow drone vliegbewijs. Dit geldt ook voor Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

 • Welk drone vliegbewijs moet ik als eerste aanvragen?

  De volgorde is van belang. Vraag eerst het drone vliegbewijs A1-A3 aan en daarna pas het drone vliegbewijs A2.

 • Wat moet ik na afloop nog doen?

  Na ontvangst kun je vijf jaar vliegen met jouw drone vliegbewijs. Daarna is verlenging bij de RDW mogelijk, indien je een opfriscursus met examen hebt gevolgd bij Drone Class.

In de praktijk

Onze DJI Dock is in augustus 2023 geïnstalleerd en wordt onderhouden door DroneLand in Almere. Wij zijn de eerste onderneming en vliegschool in Nederland, die met deze technologie werkt. Onze voorsprong in productkennis en vaardigheden om met FlightHub 2 te opereren zetten wij graag in voor uw organisatie.

In Duiven kunt u de DJI Dock met DJI M30T in werking zien. Wij vliegen BVLOS op basis van een bedrijfsvergunning van de ILT. Dit betekent dat onze routes vooraf zijn goedgekeurd en hiermee tonen wij aan dat BVLOS operaties in ons land mogelijk zijn.

De toepassing van de dronebox zien wij voor branches, waarin inspecties en automatische controles relevant zijn.

Lees meer