Drone piloot worden?

Beroepsmatig met drones vliegen? Wordt drone piloot. Drones kunnen voor verschillende doeleindes worden gebruikt. Drone piloot is een afwisselend beroep waar u elke dag voor een nieuwe uitdaging komt te staan.

Wat is een drone piloot?

Als drone piloot bestuurt u een drone, een onbemand luchtvaartuig. Vanaf de grond wordt de drone bestuurd. Degene die de drone bestuurt wordt drone piloot genoemd. Om een drone te kunnen besturen, moet een piloot over een aantal specifieke vaardigheden beschikken, zoals het kunnen lezen van kaarten en het kunnen navigeren in de lucht. Daarnaast dient de drone piloot altijd de regels voor dronevliegen na te leven. 

Word drone piloot

Erkende opleider

Behaal het EASA Certificaat

Wij zijn door de Nederlandse overheid erkend als vliegschool (NL-RTF-505/2) en aangewezen entiteit UAS (2020-66581). Het EU Dronebewijs is geldig in de gehele EU 

A1/A3

Basiscertificaat

Drone vliegen? U haalt altijd en ook als eerste het Basiscertificaat A1-A3.

Behaal A1/A3

A2

Aanvullend certificaat

Vliegen boven bebouwing? Behaal het Aanvullend certificaat A2.

Behaal A2

STS

Specifieke categorie

Operaties met ene hoog risico? Dan vliegt u in de specifieke categorie. 

Behaal STS

Wat zijn werkzaamheden van een drone piloot? 

Een drone kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. De drone industrie ontwikkelt zich snel. Er komen steeds meer toepassingen voor drones. De meest voorkomende beroepen en werkzaamheden van een drone piloot staan hieronder opgesomd.

Creëren van content

Bij contentcreatie moet je denken aan fotografie en videografie met een drone. Deze content kan worden ingezet voor commerciële doeleinden. Drones kunnen in hoge kwaliteit opnames maken. Vaak worden drone opnames gebruikt in films, op social media en in reclames.

Uitvoeren van inspecties

Drones kunnen worden ingezet voor inspecties op moeilijk bereikbare plekken. Denk hierbij aan telecommasten, bruggen, zonnepanelen en windmolens. Visuele inspecties gebeuren vaak met een drone die beschikt over een zoomcamera. Ook kan er een thermische camera onder de drone bevestigd worden.

Beveiligingswerk

Met een drone kan er op afstand beveiligingswerk uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het controleren op verdachte personen of het managen van grote groepen personen op een evenement.

Politiewerk of militaire opdrachten

De politie en defensie maken steeds meer gebruik van drones. Drone piloten worden ingezet bij het opsporen van personen, handhaving, hulpverlening of het inspecteren van een gebied.

Hoe word je drone piloot?

Als u wilt werken als drone piloot in Europa, is het belangrijk om te weten of u een certificaat nodig heeft om legaal te mogen vliegen. Het antwoord is ja. U heeft vanaf 250 gram het A1-A3 certificaat nodig om legaal te mogen vliegen met een drone in Europa. 

Als je professioneel wilt werken als drone piloot, heb je ook het A2 certificaat en STS theorie certificaat nodig, die aantonen dat je over de nodige kennis beschikt. Deze certificaten worden uitgegeven door de RDW. U behaalt ze door het volgen van opleidingen en het succesvol afleggen van examens.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat er specifieke regels zijn waaraan je moet voldoen als je een drone wilt gebruiken in Europa. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met de privacy van anderen en mag je de drone niet op bepaalde plaatsen of bij bepaalde gelegenheden gebruiken. Als u zich niet aan deze regels houdt, kunt u worden beboet. Uw certificaat kan door de RDW worden ingetrokken.

Om ervoor te zorgen dat u legaal kunt vliegen als drone piloot in Europa, is het belangrijk om een geldig certificaat te hebben en om altijd te voldoen aan de geldende regels en voorschriften.

Ready for take-off

Deze geslaagde deelnemers hebben een Google review achtergelaten.

Review EU Dronebewijs

Dirk Schouten

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
De online cursus is mij goed bevallen en de stof wordt op een heldere en begrijpelijke manier uitgelegd. Ook de registratie bij de RDW verliep vlekkeloos.
Review drone vliegbewijs

Wim Breeman

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Super duidelijke cursus, goede herhalingsvragen en proefexamens. Goede online lessen en zeer goed te doen voor iedereen. Top!
Review drone certificaat

Emilia Cremonini

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Prima opleiding met duidelijke uitleg en onbeperkte herkansing binnen de 30 dagen toegang. Ik ben er soepel en snel doorheen gegaan.
Review drone brevet

Mario Schoenmakers

5.0/5
EU Dronebewijs Basiscertificaat A1-A3
Bij eerste aanblik van de site kun je een deel van de opleiding al bekijken. Dit stond mij direct aan qua uitleg en methodiek. Daarna besteld en aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe ziet het certificaat voor de drone piloot eruit?

    Het drone piloot certificaat is digitaal (pdf document) en heeft het logo van de RDW in de rechterbovenhoek. Ook ziet u het logo van EASA op het certificaat.

  • Hoe moet ik het drone piloot certificaat aanvragen?

    Bij de RDW moet u het piloot drone certificaat zelf regelen, nadat u bent geslaagd voor uw examen. U ontvangt van ons een e-mail. Daarin staat een link waar u op klikt om het drone certificaat digitaal aan te vragen. Zorg dat u DigID bij de hand heeft.

  • Waar is het drone piloot certificaat geldig?

    U kunt in alle landen van de EU vliegen met uw drone piloot certificaat. Dit geldt ook voor Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Experts in drone opleidingen

Drone Class is een gespecialiseerd opleidingsbedrijf in de drone industrie. Een erkende en ervaren opleider voor drone piloten.

Drone Class biedt opleidingen aan voor bedrijven, gemeenten, scholen en particulieren. Vanuit de ervaring met het ontwikkelen van opleidingen en trainingen en de passie voor het vliegen met drones, is de perfecte mix gevonden voor een professionele en toegankelijke opleiding. Daarbij combineert Drone Class vakkennis met de kunst van het uitleggen.

Vanuit Duiven verzorgt Drone Class voor de Benelux en Europa de online opleidingen voor vliegen in de open en specifieke categorie. 

Meer over ons