BVLOS vliegen in Nederland met dronebox?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Als één van de eerste operators in Nederland mag Drone Class BVLOS operaties uitvoeren met de dronebox van fabrikant DJI: op afstand vliegen met DJI Dock.

DJI Dock

Afgelopen augustus hadden wij een primeur: de eerste in bedrijf gestelde DJI Dock in Nederland. DJI Dock is een zeer geavanceerd, compact dockingstation met aan boord het industriële vlaggenschip DJI Matrice 30(T).

Leer meer over de dronebox op ons platform Dronebox.nu en ontdek alle mogelijkheden voor jouw organisatie.

Een nieuwe fase in de ontwikkeling van de onbemande luchtvaart is aangebroken. Het is de aanloopfase naar U-Space in Europa, waarin er nog géén luchtverkeersleiding voor drones bestaat en er al wel BVLOS operaties met droneboxen uitgevoerd kunnen worden. Van Search en rescue operaties, tot beveiliging van bedrijfsterreinen en inspecties op afstand van energieparken. 

DJI Dock en M30(T) kunnen via FlightHub 2 geautomatiseerd vluchten uitvoeren. Door goed te letten op de eisen, die aan BVLOS operaties worden gesteld, is het inmiddels mogelijk om dit te realiseren.

Bedrijfsvergunning van de ILT

In mei 2023 ontving Drone Class de beschikking van de ILT om operaties in de specifieke categorie te mogen uitvoeren.

Bij BVLOS operaties werkt het vergunnen momenteel anders dan bij VLOS of EVLOS vluchten. Elke BVLOS operatie wordt namelijk specifiek vergund. Dit geldt ook voor onze dronebox, de DJI Dock.

Dit betekent dat rekening gehouden moet worden met de volgende eisen:

  • Dunbevolkt gebied (platteland, industrieterrein)
  • A-typisch luchtruim (binnen 30 meter van/over gebouwen en bomen)
  • Een uitgewerkte, specifieke SORA
  • Bijbehorende procedures voor het operationeel handboek (OM deel A)
  • Een uitgewerkt operationeel vluchtplan met duidelijke kaart van het ingetekende vluchtgebied, de uitwijkzones en grondrisicobuffers
  • Design & Installation Appraisal (DIA) voor de DJI M30(T)

Het gaat Drone Class binnenkort lukken om toestemming te krijgen voor BVLOS operaties met DJI Dock en M30T over het industrieterrein waar zij is gevestigd, in Duiven. De toestemming wordt dan bijgeschreven op onze bedrijfsvergunning.

Opleiding en training bij Drone Class

Niet alleen laten wij je graag kennismaken met de mogelijkheden van op afstand geautomatiseerde BVLOS operaties. Ook leiden wij je op om met een dronebox veilig te vliegen in de specifieke categorie.

Leer méér bij Drone Class

Drone-in-a-box zelf ervaren? Maak gebruik van onze expertise:

Wij heten je van harte welkom op ons kantoor in Duiven.

Neem voor vragen over het vergunnings- en opleidingstraject gerust contact met ons op.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven