BVLOS: Drone Class autorisatie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Surveillance met een drone uitvoeren vanuit de meldkamer. Voor first responders en de security branche relevant. Inspectievluchten op afstand automatiseren en herhalen. Voor o.a. omgevingsdiensten, industrie en de energiesector interessant.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 26 augustus 2023.

Autorisatie

In een aantal blogs verkennen wij de mogelijkheden van de nieuwe DJI M30T (toestel), FlightHub 2 (software) en Dock (beheerstation dat buiten staat). Het maakt use cases mogelijk voor verschillende sectoren, die baat hebben bij deze technologie en hier in willen gaan investeren.

Voor het gebruik van het Ops Center komt u al snel terecht in de specifieke categorie, wat betekent dat uw organisatie een bedrijfsvergunning nodig heeft, die wordt afgegeven door de ILT. Wij helpen bij het regelen hiervan.

Autorisatie Drone Class afgegeven 

Drone Class is door de ILT in mei 2023 geautoriseerd voor het uitvoeren van BVLOS operaties (SAIL niveau II, op basis van een SORA).

Operationeel plan indienen

Op dit moment zijn in Nederland BVLOS operaties alleen mogelijk in a-typisch luchtruim binnen sparsely populated areas. Gelukkig vallen industrieterreinen hieronder, omdat dit geen woonwijken zijn. A-typisch luchtruim betekent dat er vanwege de nabijheid van obstakels (bijvoorbeeld gebouwen, bomen of windmolens) geen bemand luchtverkeer te verwachten is.

Nieuwe routes, die u bijvoorbeeld met FlightHub 2 uitzet, moeten eerst door de ILT worden beoordeeld en op uw bedrijfsvergunning worden gezet. Dit betekent dat u uw vergunning moet laten aanpassen.

Wij doen dit zelf ook en worden er steeds handiger in.

Ervaring opdoen en delen

De ervaring die wij opdoen met de aanvraag en daarna het uitvoeren van onze eerste BVLOS operaties geeft ons inzicht en data, die van pas komt in het adviseren en trainen. Vanuit Drone Class hopen wij hiermee bij te dragen aan verruiming en versnelling van geavanceerde vluchten in ons land.

Ops Center

Een volledige B2B oplossing voor surveillance en inspectievluchten.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven