Inspectie telecommasten

Het bedrijf

Vodafone is wereldwijd een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie en ook actief in Nederland. Drone operaties helpen Vodafone bij het onderhoud van het 4G en 5G netwerk in verschillende landen.

De piloot

Nils van Eendenburg werkt als freelancer voor Vodafone en is drone piloot. Hij inspecteert masten en klimt hiervoor regelmatig naar boven. Dankzij de drone hoeft dit niet meer altijd. Met de camera legt hij onderhoudspunten vast op foto's.

De toepassing

Visuele inspecties vanuit de lucht zijn ideaal om moeilijk bereikbare plekken in beeld te brengen waar mogelijk onderhoud nodig is. Inspecteren kan al met betaalbare drones met een RGB camera aan boord. 

Behoefte en oplossing

Nils reist voor inspecties door Nederland en Duitsland. Bij onze oosterburen is het sinds mei 2021 verboden om boven bebouwing te vliegen, ook in de specifieke categorie, tenzij je toestemming hebt van de bewoner. De aanvraag voor het bedrijf, rekening houdend met deze restrictie, is door AirHub uitgewerkt en bij de luchtvaartinspectie ingediend.

Bestel basisopleiding

Over het toestel

Met de DJI Mavic 2 Pro heeft Vodafone een compact werkpaard met Hasselblad camera, waarmee foto's in 20 megapixels gemaakt kunnen worden en desgewenst ook video's in 4K HDR resolutie (10-bit rate).

Over de operaties

Door AirHub is er bij de ILT om toestemming gevraagd middels een uitgewerkte SORA, waarbij aan alle veiligheidseisen in de specifieke categorie met multirotors zijn voldaan voor gecontroleerd (klasse C/D) en ongecontroleerd (klasse G) luchtruim.

Veelgestelde vragen

 • Hoe is de aanvraag bij de ILT tot stand gekomen?

  Nils is bij AirHub aan de slag gegaan met het regelen van de aanvraag en zodoende bij Drone Class terecht gekomen voor de basisopleiding in de specifieke categorie.

 • Hoe is de piloot opgeleid?

  Nils heeft de online theorie opleiding voor de specifieke categorie gevolgd, met een examen dat bestond uit veertig meerkeuzevragen. Daarna volgde de praktijkopleiding, met een online voorbereiding en een praktijkdag waarin het praktijkexamen is afgenomen.

 • Wat is de winst voor het bedrijf?

  Nils mag namens Vodafone overal telecommasten inspecteren in de specifieke categorie. Er zijn geen verdere aanvragen bij de luchtvaartautoriteit nodig.

 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone vliegbewijs
 • Opdrachtgevers EU dronebewijs
 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone brevet
 • Opdrachtgevers drone opleiding

Experts in drone opleidingen

Drone Class is een gespecialiseerd opleidingsbedrijf in de drone industrie. Een erkende en ervaren opleider voor drone piloten.

Drone Class biedt opleidingen aan voor bedrijven, gemeenten, scholen en particulieren. Vanuit de ervaring met het ontwikkelen van opleidingen en trainingen en de passie voor het vliegen met drones, is de perfecte mix gevonden voor een professionele en toegankelijke opleiding. Daarbij combineert Drone Class vakkennis met de kunst van het uitleggen.

Vanuit Duiven verzorgt Drone Class voor de Benelux en Europa de online opleidingen voor vliegen in de open en specifieke categorie. 

Meer over ons