Inspectie telecommasten

Het bedrijf

Vodafone is wereldwijd een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie en ook actief in Nederland. Drone operaties helpen Vodafone bij het onderhoud van het 4G en 5G netwerk in verschillende landen.

De piloot

Nils van Eendenburg werkt als freelancer voor Vodafone en is drone piloot. Hij inspecteert masten en klimt hiervoor regelmatig naar boven. Dankzij de drone hoeft dit niet meer altijd. Met de camera legt hij onderhoudspunten vast op foto's.

De toepassing

Visuele inspecties vanuit de lucht zijn ideaal om moeilijk bereikbare plekken in beeld te brengen waar mogelijk onderhoud nodig is. Inspecteren kan al met betaalbare drones met een RGB camera aan boord. 

Behoefte en oplossing

Nils reist voor inspecties door Nederland en Duitsland. Bij onze oosterburen is het sinds mei 2021 verboden om boven bebouwing te vliegen, ook in de specifieke categorie, tenzij je toestemming hebt van de bewoner. De aanvraag voor het bedrijf, rekening houdend met deze restrictie, is door AirHub uitgewerkt en bij de luchtvaartinspectie ingediend.

Bestel basisopleiding

Over het toestel

Met de DJI Mavic 2 Pro heeft Vodafone een compact werkpaard met Hasselblad camera, waarmee foto's in 20 megapixels gemaakt kunnen worden en desgewenst ook video's in 4K HDR resolutie (10-bit rate).

Over de operaties

Door AirHub is er bij de ILT om toestemming gevraagd middels een uitgewerkte SORA, waarbij aan alle veiligheidseisen in de specifieke categorie met multirotors zijn voldaan voor gecontroleerd (klasse C/D) en ongecontroleerd (klasse G) luchtruim.

Veelgestelde vragen

 • Hoe is de aanvraag bij de ILT tot stand gekomen?

  Nils is bij AirHub aan de slag gegaan met het regelen van de aanvraag en zodoende bij Drone Class terecht gekomen voor de basisopleiding in de specifieke categorie.

 • Hoe is de piloot opgeleid?

  Nils heeft de online theorie opleiding voor de specifieke categorie gevolgd, met een examen dat bestond uit veertig meerkeuzevragen. Daarna volgde de praktijkopleiding, met een online voorbereiding en een praktijkdag waarin het praktijkexamen is afgenomen.

 • Wat is de winst voor het bedrijf?

  Nils mag namens Vodafone overal telecommasten inspecteren in de specifieke categorie. Er zijn geen verdere aanvragen bij de luchtvaartautoriteit nodig.

 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone vliegbewijs
 • Opdrachtgevers EU dronebewijs
 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone brevet
 • Opdrachtgevers drone opleiding

In de praktijk

Onze DJI Dock is in augustus 2023 geïnstalleerd en wordt onderhouden door DroneLand in Almere. Wij zijn de eerste onderneming en vliegschool in Nederland, die met deze technologie werkt. Onze voorsprong in productkennis en vaardigheden om met FlightHub 2 te opereren zetten wij graag in voor uw organisatie.

In Duiven kunt u de DJI Dock met DJI M30T in werking zien. Wij vliegen BVLOS op basis van een bedrijfsvergunning van de ILT. Dit betekent dat onze routes vooraf zijn goedgekeurd en hiermee tonen wij aan dat BVLOS operaties in ons land mogelijk zijn.

De toepassing van de dronebox zien wij voor branches, waarin inspecties en automatische controles relevant zijn.

Lees meer