Inspectie zonnepanelen

Het bedrijf

SolarTester verzorgt in de Benelux een volledig scala aan kwaliteitstesten om het maximale uit zonnepanelen te halen. Drone operaties helpen SolarTester om dit op een nauwkeurige en veilige wijze te doen.

De piloot

Rogier Vugts werkt bij SolarTester en is drone piloot. Hij vliegt met de DJI Matrice 300 waaronder een Zenmuse XT2 hangt met thermische infrarood camera. Vanuit de lucht legt hij zonnepanelen vast op foto's om deze te laten inspecteren in een mobiel testlab.

De toepassing

Thermografisch onderzoek is een efficiënte methode om screening van een zonnestroomsysteem te doen op iedere locatie. Met behulp van thermografische beelden kunnen hotspots in zonnepanelen zichtbaar gemaakt worden. Een hotspot is een cel in een zonnepaneel die heel heet wordt. Dit komt doordat de betreffende cel om een bepaalde reden niet meedoet met de andere cellen in het paneel, die wel gewoon stroom produceren.

Behoefte en oplossing

Voor zijn werk komt Rogier overal, dus bijvoorbeeld ook in stedelijke gebieden met no-fly zones. Rogier kende Drone Class al van het EU Dronebewijs en vervolgde hier zijn opleiding voor de specifieke categorie. De aanvraag voor het bedrijf is door AirHub uitgewerkt en bij de luchtvaartinspectie ingediend.

Bestel basisopleiding

Over het toestel

Met de DJI Matrice 300 heeft SolarTester B.V. een geavanceerd toestel, waar verschillende soorten camera's aan vastgemaakt kunnen worden. Er wordt gevlogen met een robuuste smartcontroller waar de DJI Pilot app op zit.

Over de operaties

Door AirHub is er bij de ILT om toestemming gevraagd middels een uitgewerkte SORA, waarbij aan alle veiligheidseisen in de specifieke categorie met multirotors zijn voldaan voor gecontroleerd (klasse C/D) en ongecontroleerd (klasse G) luchtruim.

Veelgestelde vragen

 • Hoe is de aanvraag bij de ILT tot stand gekomen?

  Rogier heeft bij Drone Class in een vrijblijvend adviesgesprek uitleg gekregen over het traject voor het bedrijf en de piloot. AirHub is met SolarTester B.V. aan de slag gegaan met de aanvraag en Drone Class heeft de basisopleiding in de specifieke categorie verzorgd.

 • Hoe is de piloot opgeleid?

  Na het EU Dronebewijs heeft Rogier eerst de online theorie opleiding voor de specifieke categorie gevolgd. Het examen bestond uit veertig meerkeuzevragen. Daarna volgde de praktijkopleiding, met een online voorbereiding en een praktijkdag. Na extra vliegles is hij ook geslaagd voor het praktijkexamen.

 • Wat is de winst voor het bedrijf?

  Rogier mag namens SolarTester B.V. overal in de specifieke categorie zonnepanelen inspecteren met de DJI Matrice 300. Ook in een CTR en/of woonwijk, waar andere bedrijven niet mogen opereren met een dergelijk toestel. Er zijn geen verdere aanvragen bij de ILT nodig.

 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone vliegbewijs
 • Opdrachtgevers EU dronebewijs
 • EU Dronebewijs
 • Opdrachtgevers drone brevet
 • Opdrachtgevers drone opleiding

In de praktijk

Onze DJI Dock is in augustus 2023 geïnstalleerd en wordt onderhouden door DroneLand in Almere. Wij zijn de eerste onderneming en vliegschool in Nederland, die met deze technologie werkt. Onze voorsprong in productkennis en vaardigheden om met FlightHub 2 te opereren zetten wij graag in voor uw organisatie.

In Duiven kunt u de DJI Dock met DJI M30T in werking zien. Wij vliegen BVLOS op basis van een bedrijfsvergunning van de ILT. Dit betekent dat onze routes vooraf zijn goedgekeurd en hiermee tonen wij aan dat BVLOS operaties in ons land mogelijk zijn.

De toepassing van de dronebox zien wij voor branches, waarin inspecties en automatische controles relevant zijn.

Lees meer