Hoe neemt u een drone mee in uw bagage?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Natuurlijk wilt u als drone piloot uw drone meenemen op vakantie om die prachtige drone beelden te maken. Om te voorkomen dat u op het vliegveld wordt tegengehouden en uw drone niet mag meenemen hebben wij een aantal tips verzameld.

Drone meenemen in handbagage

U mag uw drone vervoeren in uw handbagage mits deze aan de maximale afmeting en gewicht voldoet. Er zijn veel drones op de markt die inklapbaar zijn, de armen van de drone kunnen opgevouwen worden waardoor de drone een stuk kleiner wordt. Dit maakt het vervoeren van een drone makkelijker. Sommige drones zijn zo klein dat u ze mag meenemen als accessoire, dit scheelt ruimte in uw handbagage. Elke vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen regels voor het meenemen van handbagage. Controleer voor vertrek bij uw vliegmaatschappij welke regels er gelden. 

Drone meenemen in ruimbagage

Past uw drone niet in uw handbagage? Dan kunt u uw drone meenemen in uw ruimbagage. Houdt er wel rekening mee dat ruimbagage koffers niet altijd voorzichtig van en naar het vliegtuig vervoerd worden. U moet uw drone dus zo inpakken dat deze tegen een stootje kan. Dit kan in een stevig tas of case, u kunt ook een barrière maken met kleding en handdoeken. Batterijen en apparaten met een accu zoals de afstandsbediening mogen niet in de ruimbagage vervoerd worden.

Accu’s en batterijen meenemen in het vliegtuig

Wanneer u de accu’s en afstandsbediening van de drone wilt meenemen in een vliegtuig moet u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Ontlaad de accu’s voor de vlucht
  • Vervoer de accu’s en oplaadbare producten in een hittebestendige tas
  • Vervoer de accu’s en oplaadbare producten in uw handbagage

In verband met de brandveiligheid moeten accu’s en oplaadbare producten altijd in uw handbagage vervoerd worden. Vergeet dus niet de accu’s uit de drone te halen en in uw handbagage te vervoeren.

Drones in het buitenland

In sommige landen is het verboden om drones mee te nemen. In Cuba, Turkije, Marokko en Thailand zijn drones niet echt welkom. Controleer voor uw reis of u een drone mee mag nemen naar uw vakantiebestemming. Neemt u een drone mee naar een land waar drones niet welkom zijn dan kan het gebeuren dat uw drone door douane in beslag genomen wordt. Is uw vakantiebestemming binnen de EU? Dan mag uw drone mee de grens over. Controleer wel vóór uw drone vlucht of er lokale drone regels gelden.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven