Nieuwe drone kopen: Aandachtspunten

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Wil je een nieuwe drone aanschaffen? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten bij de aankoop. Elke drone heeft andere eigenschappen en functies. In deze blog leggen wij de belangrijkste eigenschappen en functies van een drone uit. Aan de hand van deze eigenschappen kun je drones met elkaar vergelijken.

Benieuwd welke drones wij aanraden? Lees onze blog over de beste drones in 2023.

Waar moet je op letten bij het kopen van een drone?

Welke drone je het beste kunt aanschaffen is afhankelijk van het doel waarvoor je de drone wilt gebruiken. Elke drone heeft andere eigenschappen, om een goede vergelijking kun je drones door middel van de volgende eigenschappen met elkaar vergelijken. 

  • Camera kwaliteit voor video opnames
  • Camera kwaliteit voor fotografie 
  • Technische functies 
  • Drone specificaties 
  • Wet- en regelgeving 

In onderstaande tekst worden deze eigenschappen verder toegelicht.

drone kopen: waar op letten

1. Camera kwaliteit voor video opnames

Welke camera kwaliteit je nodig hebt is afhankelijk van het doel waarvoor de beelden worden gebruikt. Wanneer je drones gaat vergelijken op kwaliteit is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de CMOS sensor en de resolutie waarin de drone opnames kan maken.

De grootte van de sensor heef invloed op de beeldkwaliteit. De sensor vangt het licht op de opnames. Een grotere sensor maakt het mogelijk om bij weinig licht hoge kwaliteit opnames te maken. De resolutie waarin opnames worden gemaakt drukken we uit in pixels. Veel drones kunnen opnames maken in 4k kwaliteit. Sommige drones maken zelfs opnames in 5.1k resolutie. Let op het aantal frames per seconde (fps). Hoe hoger het aantal frames, hoe
hoe vloeiender de videobeelden worden.

DJI Mini 3 heeft een 1/1.3 inch sensor en een maximale video resolutie van 4K/60fps.
DJI Mavic 3 heeft een 4/3 inch sensor en een maximale video resolutie van 5.1k/50fps.

2. Camera kwaliteit voor fotografie

Voor fotografie geldt hetzelfde als voor video opnames. Hoe meer pixels en hoe groter de sensor van de camera hoe scherper het beeld kan zijn. Daarnaast is het bij fotografie prettig om afbeelding vast te leggen in DNG (RAW) formaat. Dit biedt namelijk veel meer opties tijdens het bewerken, zonder dat het beeld inlevert op kwaliteit.

DJI Mini 3 heeft een afbeelding grote van 12 MP (JPEG/DNG (RAW).
DJI Mavic 3 heeft een afbeelding grote van 20 MP (JPEG/DNG (RAW).

waar moet je op letten drone kopen

3. Technische functies van de drone

Drones krijgen steeds meer technische functies en toepassingen. Hieronder staan een aantal technische functies die handig zijn voor het vliegen.

Obstakeldetectie

Wanneer de drone beschikt over obstakeldetectie, zijn er rondom de drone verschillende sensoren aangebracht, die scannen of er een obstakel in de buurt is. Wanneer je per ongeluk te dicht op een obstakel af vliegt, stopt de drone of vermijdt de drone het obstakel. Hiermee voorkom je dat de drone crasht. Obstakeldetectie is een fijne functie, wanneer je net begint met drone vliegen of gaat vliegen in een onbekende omgeving.

Return to Home 

Met Return to Home kun je de drone laten landen op de locatie van opstijgen. Met een druk op de knop vliegt de drone terug naar de locatie van opstijgen zonder besturing.

ActiveTrack

Met ActiveTrack volgt de drone het onderwerp van de foto. Je hoeft de drone niet zelf te besturen. De drone neemt het vliegen over. In een vloeiende vliegbeweging wordt het onderwerp gevolgd tot ActiveTrack wordt uitgeschakeld.

Point of Interest

Met Point of Interest draait de drone een rondje om het onderwerp. Point of Intrest werkt op dezelfde manier als ActiveTrack. Je selecteert een onderwerp, waarna de drone de besturing overneemt. In een vloeiende beweging wordt er een cirkel om het onderwerp gevlogen.

QuickShot

Met het programma QuickShot kun je door middel van een voorgeprogrammeerde vliegoptie je onderwerp vastleggen. Je selecteert de optie die het beste bij je onderwerp past en QuickShot maakt de opname.

Hyperlapse 

Met Hyperlapse maakt de drone meerdere opnames, waarbij het toestel kan vliegen en draaien. U kunt een vliegroute instellen met behulp van waypoints. Alle foto's worden samengevoegd tot een video.

DJI Mini 3 Pro

4. Let op de specificaties van de drone 

Elke drone heeft andere specificaties. Wil je veel gaan reizen met je drone, dan is het handig om een kleine compacte drone aan te schaffen. Wil je professionele video opnames maken, dan is een drone met een lange vliegduur en gimbal handig. 

Wat is de vliegduur van de drone?

Een korte vliegduur kan erg vervelend zijn. Tegenwoordig kunnen de meeste drones ruim 30 tot 45 minuten vlieg op een accu. Daarnaast kun je meerdere accu’s meenemen om de totale vliegtijd te verlengen.

Heeft de drone een gimbal?

Een gimbal zorgt ervoor dat de beelden worden gestabiliseerd. Zonder gimbal worden de beelden schokkerig. De meeste drones hebben een 3-assige gimbal. Dit is het beste.

Heeft de drone een GPS verbinding?

Drones zonder GPS signaal moeten handmatig worden gestabiliseerd. Wanneer de drone een GPS signaalverbinding heeft, blijft de drone stil in de lucht hangen. De meeste drone beschikken over GPS, maar veel speelgoeddrones en racedrones weer niet.

Wat is de grootte en wat is het gewicht van de drone?

De grootte en het gewicht van de drone is om een aantal redenen belangrijk. Wil je veel met een drone gaan reizen, dan is het slimmer om een kleine compacte drone te kopen, die in de handbagage kan worden meegenomen. Een nadeel van kleine drones is dat deze drones gevoeliger zijn voor omstandigheden met veel wind.

5. Wet en regelgeving voor de drone

Voordat je met een drone gaat vliegen moet je de volgende belangrijke zaken checken:

Registratie als dronepiloot

Je moet jezelf registreren als de drone een camera aan boord heeft en/of minimaal 250 gram weegt. In Nederland doe je dit door een exploitantnummer aan te vragen bij de RDW. Na registratie ontvang je dit nummer, dat je op de drone moet aanbrengen middels een sticker. Woon je in een ander EU-land of ga je op reis naar zo’n land? Dan registreer je je bij de autoriteiten van het betreffende land.

EU Dronebewijs

Kies je een drone vanaf 250 gram, dan heb je een EU Dronebewijs nodig voordat je met de drone mag vliegen. In elk geval het basiscertificaat A1-A3. Het EU Dronebewijs kun je behalen door een online examen af te leggen. In de cursus leer je alle drone regels kennen. Met de opgedane kennis kun je voorkomen dat je iets verkeerds doet en daarmee een hoge boete riskeert.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven