Preview: DJI Matrice 350 RTK

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

DJI heeft de Matrice 350 RTK onthuld, het nieuwste model in de Matrice series en bedoeld voor zakelijk gebruik. Deze geavanceerde drone biedt verbeterde functionaliteit en betrouwbaarheid voor professionele toepassingen.

In het kort: Een verbeterd vlaggenschip

De Matrice 350 RTK is uitgerust met geavanceerde sensoren en een nauwkeurige RTK-module voor precisiepositionering. Dit vlaggenschipmodel van DJI is het resultaat van verschillende kleine verbeteringen ten opzichte van de drie jaar oude Matrice 300. Het toestel is ontworpen om aan de behoeften van de zakelijke markt te voldoen en biedt indrukwekkende prestaties en flexibiliteit voor verschillende industrieën.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de DJI Matrice 350 RTK?

Dit toestel heeft standaard aan boord:

 • Vliegtijd: tot 55 minuten
 • Weerbestendigheid: IP55-rating
 • Temperatuurbereik: -20ºC tot 50ºC
 • Verbeterd accusysteem met maximaal 400 oplaadcycli
 • FPV-camera met Night Vision-mogelijkheid
 • Intelligente functies voor mapping, inspecties ondersteund door AI en ondersteuning vanuit DJI FlightHub 2
 • Mogelijkheid om maximaal 3 payloads te monteren
 • Maximaal bereik van de controller: ongeveer 8 km (CE)
 • Optionele 4G-connectiviteit voor BVLOS (Beyond Visual Line of Sight)-operaties
 • DJI RC Plus controller
 • Maximale hoogte: 7.000 meter (met speciale propellers)
 • Compatibel met verschillende payloads: Zenmuse H20, Zenmuse H20T, Zenmuse H20N, Zenmuse P1 en Zenmuse L1
 • Gewicht: ca. 6,47 kilo (met batterijen)

In deze preview gaan we op een aantal verbeteringen in.

DJI Matrice 350 RTK

Obstakeldetectie

Een van de nieuwe functies is een waarschuwing als een van de armen niet correct is uitgeklapt en vergrendeld. De geïntegreerde FPV-camera is uitgerust met night vision-mogelijkheden, waardoor veilige nachtvluchten mogelijk zijn. De drone heeft nog steeds obstakeldetectie in zes richtingen, maar biedt nu ook de optie om een CSM-radar te installeren, die waarschuwt voor kleine overhangende obstakels zoals boomtakken of stroomdraden.

Accu's

De Matrice 350 RTK maakt gebruik van de nieuwe TB65-accu's, die hot swappable zijn. Hierdoor kunnen meerdere vluchten achter elkaar worden uitgevoerd zonder de drone uit te schakelen. Elke accu kan tot 400 keer worden opgeladen. Om de accu's op te laden, biedt DJI het nieuwe BS65 Battery Station, waarin de accu's automatisch tot 50% lading worden gebracht wanneer ze niet worden gebruikt.

Compatible met bestaande payload

De DJI Matrice 350 RTK kan met alle bestaande Matrice 300-payloads gebruikt worden. Dat wil zeggen: de Zenmuse H20, Zenmuse H20N, Zenmuse P1 en Zenmuse L1. Ook is het mogelijk om third-party payloads te installeren, zoals schijnwerpers, luidsprekers en multispectraalcamera’s.

Payloadconfiguraties

De Matrice 350 RTK biedt flexibiliteit in payloadconfiguraties doordat het mogelijk is om meerdere payloads tegelijkertijd te monteren, zowel bovenop als onder de drone. In de meest uitgebreide setup kunnen twee payloads onder de drone worden bevestigd, samen met éé payload bovenop het toestel. De maximale payloadcapaciteit bedraagt 2,7 kilo.

Besturing: RC Pro Plus

DJI Pro Plus controller

De DJI Matrice 350 RTK wordt bestuurd met behulp van de DJI RC Plus controller. Deze controller, die ook wordt gebruikt voor de DJI Inspire 3 en DJI M30(T), is uitgerust met een groot ingebouwd 7-inch display met een maximale helderheid van 1.200 nits. Met een IP54-rating is de controller bestand tegen regenbuien. DJI Pilot 2 is het softwareplatform dat op de controller draait en zorgt voor de bediening van alle functies. Standaard biedt de DJI RC Plus de mogelijkheid om te worden gebruikt in een Dual Operator-setup. Voor de overdracht van data ondersteunt de RC Plus het O3-protocol. Dankzij vier antennes is de verbinding stabieler dan ooit tevoren. Het maximale bereik bedraagt ongeveer acht kilometer.

Welke opleiding heb ik nodig voor dit toestel?

Met de DJI Matrice 350 RTK vliegt u standaard in subcategorie A3 van de open categorie. Dit betekent dat u minimaal 150 meter afstand moet houden van bebouwing, industrie en recreatieve zones. Met het verplichte A1-A3 certificaat kunt u dan vooruit. In de praktijk zult u met dit toestel echter willen gaan vliegen in de specifieke categorie. Dan heeft u, naast het volledige EU Dronebewijs, onze basisopleiding nodig. Voor frequente nachtvluchten raden wij de Specific Endorsement modules aan.

Conclusie

Heeft u industriële kwaliteit nodig voor het uitvoeren van inspecties? Wilt u zelf uw eigen payload(s) kunnen bepalen? Heeft u nog geen DJI Matrice 300? Dan is deze DJI Matrice 350 RTK zeker te overwegen waard. Houd er wel rekening mee dat u de Zenmuse camera's apart moet aanschaffen.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven