Beroepsmatig drone vliegen? Alles over drones

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drones krijgen steeds meer functies. Wil je beroepsmatig met een drone gaan vliegen dan zijn er verschillende professionele drones die hierbij passen. In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen thermische, multi spectrale en enterprise toestellen en welke van deze apparaten het beste bij jouw operaties passen.

Op zoek naar een nieuwe drone? lees hier onze tips voor het aanschaffen van een drone en onze favoriete camera drones

Drone met een multispectrale camera

Met een drone met een multispectrale kunnen er (vroegtijdig) problemen met het gewas worden geanalyseerd. Een multi spectrale camera ziet Near-infraread (NIR). Groen gewas reflecteert licht. Hoe meer NIR wordt teruggekaatst, hoe gezonder het blad is.

Toepassingen

• Gewas analyse
• Inspecteren van (groen) gewas

DJI Mavic 3 Multispectral

DJI Mavic 3 Multispectral

Wil je aan de slag met gewasanalyse dan raden wij de DJI Mavic 3 Mulitsectral aan. De DJI Mavic 3 Mulitspectral heeft twee camera’s:

• Een RGB camera met een 4/3-inch CMOS- en 20MP-beeldsensor
• Een Multispectrale camera met vier lenzen (Near-infrared (NIR))

De RGB camera heeft een mechanische sluiter. De maximale sluitertijd is 1/2000. Daarmee is mogelijk om continu opnames te maken. Dankzij deze snelheid is het mogelijk om snel beeldinformatie te verzamelen, waardoor de efficiëntie van operaties in het veld aanzienlijk wordt verbeterd.

Drone met een thermische camera

Een drone met een thermische camera kan warmte detecteren. Een drone met een thermische camera kan worden ingezet om vanaf boven warmtebronnen te detecteren en analyseren. Warmtebronnen kunnen mensen en dieren zijn, maar hierbij kun je ook denken aan brand, lekkages of zonnepanelen.

Toepassingen

• Opsporen/ analyseren van mensen en dieren
• Opsporen/ analyseren van lekkages
• Opsporen/ analyseren van brand
• Inspecteren zonnepanelen

DJI Mavic 3 Thermal

DJI Mavic 3 Thermal

Wil je aan de slag gaan met een drone met een thermische camera, dan raden wij de DJI Mavic 3 Thermal aan. De DJI Mavic 3 Thermal heeft twee camera’s.

• 1/2" CMOS Wide camera (48 Mega Pixels)
• 12 Mega Pixels Zoom camera (8x digitaal; 56x hybride zoom)

Met de DJI Mavic 3 Thermal kun je in 48 Mega Pixels normale foto opnames maken. De thermische camera heeft een resolutie van 640 x 512 en ondersteunt punt- en gebied temperatuurmetingen, waarschuwingen voor hoge temperaturen, kleurpaletten en isothermen. De drone beschikt over een gelijktijdig splitscreen, waardoor het warmtebeeld met het normale camerabeeld vergeleken kan worden.

Let op. De DJI Mavic 3 Thermal heeft ook een zoomlens, maar zonder mechanische sluiter. Voor 2D en 3D mapping is dit toestel daarom niet de beste keuze.

Al deze drones hebben een optie om zeer nauwkeurig hun positie te bepalen.

Losse RTK module

Dankzij RTK wordt de positiebepaling via bijvoorbeeld GPS een stuk nauwkeuriger. De RTK module ondersteunt namelijk RTK netwerken. Dit betekent een extra referentiepunt voor de drone, naast het GPS signaal. Voor de allerbeste nauwkeurigheid heeft DJI een eigen RTK mobile station. Dit is een speciale GNSS-ontvanger, die real-time correcties biedt met positionering gegevens op centimeter niveau voor verbeterde relatieve nauwkeurigheid.

Toepassingen

• Zeer nauwkeurige 2D en 3D mapping
• Zeer nauwkeurige metingen van gebouwen en oppervlaktes
• Inspecties van daken en windmolens

Uiteraard kun je zelf bepalen of je deze RTK module nodig hebt.

Drone met een aangepaste camera voor mapping

Voor het inspecteren van grote oppervlakten is het fijn als er snel in hoge kwaliteit foto’s geschoten kunnen worden door het toestel. Het beste standaardtoestel is de DJI Mavic 3 Enteprise. Dit toestel heeft namelijk een mechanische sluiter.

DJI Mavic 3 Enterprise + losse RTK module

DJI Mavic 3 Enterprise

Wil je een de slag gaan met mapping, metingen en inspecties dan raden wij de DJI Mavic 3 Enterprise aan. De Mavic 3 Enterprise beschikt over twee camera’s:

• 4/3" CMOS Wide camera (20 Mega Pixels)
• 12 Mega Pixels Zoom camera (8x digitaal; 56x hybride zoom)

De RTK module kan bevestigd worden op de drone. Hierdoor worden metingen tot 3 cm nauwkeurig uitgevoerd. De DJI Mavic 3 Enterprise wordt voornamelijk ingezet op moeilijk bereikbare locaties, denk hierbij aan hoge gebouwen, windmolen en daken. Het inzetten van DJI Mavic 3 Enterprise kan het uitvoeren een inspectie een stuk efficiënter maken.

Praktijktraining Inspectie

Wil je beginnen met het uitvoeren van inspecties, maar weet je niet goed hoe je moet starten? In de Praktijktraining Inspectie leer je een visuele en/of thermografische inspectie uit te voeren.

Vergelijkingstabel

In onderstaande tabel worden alle professionele drones met elkaar vergelijken. Elke drone heeft verschillende camera’s en is geschikt voor verschillende toepassingen.

Drone

Camera

Accessoires  

Toepassingen

DJI Mavic 3 Multispectral

20 MP RGB camera

Multi spectrale camera

RTK module

Groen/ gewas analyse

DJI Mavic 3 Thermal

1/2" CMOS Wide camera

Thermische camera

Luidspreker

RTK module

D-RTK 2 mobiel station

Warmtebronnen analyseren en opsporen

DJI Mavic 3 Enterprise

4/3" CMOS Wide camera

12 MP Zoom camera

Luidspreker

RTK module

D-RTK 2 mobile station

2D en 3D mapping

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven