Preview: DJI Dock 2

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Zoals je weet is Drone Class helemaal thuis in de wereld van de droneboxen. Morgen kondigt DJI de opvolger aan van de DJI Dock. In deze preview bespreken wij alvast de DJI Dock 2.

Wat is een dronebox?

Een dronebox kun je zien als een geavanceerd onderhoudssysteem, waar een drone in zit, die je op afstand geautomatiseerde vluchten kunt laten uitvoeren. Deze vluchten plan je via de cloud in. Livebeelden kunnen direct met een meldkamer worden gedeeld.

Wat kun je met een dronebox?

Deze oplossing ondersteunt in de praktijk drie belangrijke operaties:

 • Beveiliging van industrieterreinen, fabrieken en warehouses
 • Search & rescue van mensen en dieren over land en water
 • Inspecties van gevels, daken, zonnepanelen en frequente metingen

Daarmee is een dronebox voor onder andere first responders, security, handhavers, surveyors en inspecteurs een zeer interessante tool. Wij denken dat de dronebox in de nabije toekomst op elk groot industrieterrein, havengebied of energiepark te vinden zal zijn.

Aankondiging DJI Dock 2

DJI Dock 2: kleiner met specialistisch toestel

DJI heeft inmiddels via de DJI Dock (2023) veel ervaring opgedaan met droneboxen en deze verwerkt in de nieuwe DJI Dock 2. Vooral het formaat en het gewicht zijn kleiner geworden ten opzichte van de DJI Dock. Ook zit er in de DJI Dock 2 een nieuw toestel: DJI Matrice 3(T)D. Dit toestel kun je qua specificaties vergelijken met de DJI Mavic 3 Enterprise en de DJI Mavic 3 Thermal. Het voordeel is dat de DJI Matrice 3(T)D in de regen kan opereren. Het nadeel is dat je moet kiezen tussen de camera met mechanische sluiter (DJI Matrice 3D) óf de thermische camera (DJI Matrice 3TD).

DJI Dock of DJI Dock 2?

DJI Dock is groter en zwaarder, maar heeft nog steeds de excellente DJI M30(T) als troef. Met dit toestel kun je tot maar liefst 200x hybride inzoomen en het heeft een laser range finder aan boord. Verder is deze drone bestand tegen flinke regen. De keuze voor welke dronebox zal afhangen van welk toestel het beste tegemoet komt aan jouw eisen. DJI Dock 2 is qua aanschaf goedkoper dan DJI Dock. Beide droneboxen werken met FlightHub 2, het cloud platform van DJI waarin je geautomatiseerde missies kunt plannen en uitvoeren.

Keuzehulp Docks

DJI Dock en DJI Dock 2 zijn droneboxen voor op het land:

 • Mapping
  Wil je 2D/3D mapping? Kies dan DJI Dock 2 met Matrice 3D.
 • Beveiliging
  Wil je 24/7 in weer en wind ogen in de lucht? Kies dan DJI Dock met M30T.
 • Netwerk van droneboxen
  Dit kan kostenefficiënt(er) met de DJI Dock 2 en Matrice 3TD.

Op ons kantoor in Duiven kunnen wij met DJI Dock een demo verzorgen.

Laat je vooraf goed adviseren over de hardware om verrassingen te voorkomen.

Advies: Ga in zee met onze professionals

Wij werken samen met de officiële distributeur van DJI Dock en DJI Dock 2 in de Benelux. Dit is DroneLand. Zij installeren op veilige en verantwoorde wijze de dronebox van DJI voor je en zorgen voor het onderhoud. Check met ons vooraf of vluchten op afstand – wettelijk gezien – mogelijk zijn. Een bedrijfsvergunning voor de specifieke categorie is verplicht. Onze ervaren partner AirHub ontzorgt jou door deze te regelen. Kijk dus niet alleen naar de technologie, maar ook naar de regels!

Verplicht opleidingstraject

Tot slot is er verplichte training voor het personeel dat de dronebox gaat gebruiken. Als vliegschool en trotse eigenaar van de eerste DJI Dock in Nederland, helpen wij jouw organisatie graag verder met onze voorsprong in kennis en praktijkervaring.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven