Preview: DJI M30T

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drones worden steeds compacter en geavanceerder. Het nieuwe vlaggenschip voor de professionele dronegebruiker is de DJI M30T, dat in combinatie met het DJI Dock een zeer schaalbare drone-in-a-box oplossing belooft.

Revolutie of evolutie?

De eerste keer dat we de DJI M30T zagen, vielen wij bijna om van verbazing.

Hoe spectaculair (!) is het dat er een nieuw, zeer compact toestel wordt uitgebracht dat eigenlijk de kwaliteit van de sensoren van de veel grotere DJI Matrice 300 benadert en als drone-in-a-box oplossing geschikt is gemaakt voor het uitvoeren van BVLOS korte afstandsvluchten. Is het revolutie? Wij denken dat DJI Matrice 300 bezitters stiekem een beetje zullen balen van deze release. Is het evolutie? Ja zeker, dit soort toestellen wordt steeds compacter, terwijl de sensoren van het toestel ook beter worden.

Het toestel is ontworpen om in slechte weersituaties operationeel te zijn, gezien de IP55 rating. Dit betekent dat het toestel goed beschermd wordt tegen stof en een redelijke hoeveelheid neerslag.

Camera

DJI heeft haar best gedaan om de verfijnde sensoren die op de grote broer van de M30T passen, de Matrice 300, te herontwerpen voor een veel kleiner toestel. Op de M30T zitten dan ook drie verschillende camera's. Een foto/video camera, een zoomcamera én een thermische camera. De foto/video camera maakt foto's in 12 Megapixels en schiet video in 4K (30 fps). De zoomcamera maakt foto's tot 48 Megapixels (en video eveneens in 4K, 30 fps), waarbij tot 16 keer optisch kan worden ingezoomd - zonder kwaliteitsverlies - en maar liefst 200 keer digitaal. De thermische camera biedt een standaardresolutie van 640x512 pixels.

Tot slot zit er een laser finder op het toestel, die in staat is om tot op 1200 meter afstand objecten te detecteren. Dit betekent dat u bijvoorbeeld voertuigen automatisch kunt aantikken en volgen op het scherm.

Vliegduur

Het toestel heeft twee accu's tegelijkertijd nodig om te kunnen opereren. Dankzij deze accu's kunt u tot 41 minuten in de lucht blijven. Bij het verwisselen is een 'hot swap' mogelijk: het toestel blijft aan staan, terwijl u één accu eruit haalt. De accu's leveren het vermogen om de M30T tot een maximale snelheid van 82 km/uur te laten vliegen. 

Besturing

De M30T wordt geleverd met de nieuwe RC Plus smart controller. Net als het toestel is deze remote controller stof- en waterbestendig (IP54). Op de accu kun je als piloot maximaal zes uur blijven besturen. Voeg een speciale 4G module toe voor extra bereik via het mobiele netwerk.

FlightHub 2

We benoemden het al even, BVLOS korte afstandsvluchten zijn met dit toestel haalbaar. Daarvoor heeft DJI een nieuwe versie van haar vluchtsoftware ontwikkeld, FlightHub 2, waarmee missies kunnen worden gepland en uitgevoerd. 

DJI Dock

In combinatie met FlightHub 2 kunt u de DJI M30 op afstand onderhouden in een box. Dit is DJI Dock. Het is een geavanceerd onderhoudsstation, waar dit toestel vanuit opstijgt, landt en wordt beschermd. DJI Dock en de M30 kunt u vanuit kantoor of een meldkamer helemaal beheren. De oplossing wordt altijd door een erkende installateur geïmplementeerd en onderhouden.

Wet- en regelgeving

De DJI M30T weegt net geen 4 kilo. De drone heeft een C3 label en kan daardoor in subcategorie A3 worden gevlogen. Voor wind- en energieparken buiten de bebouwde kom is dit prima. Voor bedrijfsterreinen etc. in de bebouwde kom moet er in de specifieke categorie geopereerd worden. Drone Class is één van de eerste organisaties in Nederland met autorisatie voor BVLOS vluchten.

Specifieke categorie

Het toestel is dus vooral interessant binnen de kaders van de specifieke categorie. Drone Class biedt u de voordeligste opleiding aan en in samenwerking met partner AirHUB wordt autorisatie voor operaties geregeld. Wij kunnen u hier volledig in ontzorgen.

BVLOS training

Vooruitlopend op de toekomst, waarin BVLOS vluchten standaard worden voor bijvoorbeeld dagelijkse surveillance en inspectiewerkzaamheden, zetten wij als vliegschool in op het gebruik van de DJI M30T, FlightHub 2 en DJI Dock.

Onze ervaring met deze drone-in-a-box oplossing delen wij via:

  • Praktijktraining DJI Dock
    Introductie voor iedereen die is geïnteresseerd
  • Basisopleiding specifieke categorie met BLVOS praktijkgedeelte
    Gericht op eisen van STS-02, PDRA-S02 en BVLOS algemeen
  • Specific endorsement modules
    Vervolgopleiding in de specifieke categorie met theorie en praktijk

Voor meer informatie over ons trainingsaanbod, neem met ons contact op.

Ops Center

Een volledige B2B oplossing voor surveillance en inspectievluchten.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven