Drone vliegen in de nacht: Is dit toegestaan?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Opnames maken met een drone in de nacht, mag dat in Nederland? Sinds de Europese wet- en regelgeving voor het vliegen met drones zijn er veel regels veranderd. Echter is het vliegen met een drone in het donker in Nederland niet toegestaan zonder vergunning. Hoe de regelgeving voor het vliegen met een drone in het donker precies in elkaar zit, lees je in deze blog.

Regels voor het vliegen met een drone in de nacht

De precieze aanduiding voor dit soort operaties is: vliegen buiten UDP. De afkorting UDP betekent: uniforme daglicht periode. Dit is de tijd tussen een kwartier voor zonsopgang en een kwartier na zonsondergang.

Drone vliegen buiten UDP is volgens de standaard Europese voorwaarden toegestaan. In de EU mag je dus met een drone vliegen in de nacht. Een aantal landen, waaronder Nederland, vormen een uitzondering. Hoe zit dat? Nederland heeft namelijk nationale wetgeving, die het vliegen met een drone in de nacht niet toestaat.

Voor het vliegen met een drone in de nacht heb je in Nederland een ontheffing nodig. In andere Europese landen, zoals Duitsland en België is het vliegen van een drone in de nacht wel toegestaan.

Waarom is het in Nederland verboden in de nacht te drone vliegen?

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu legt uit dat er risico’s zijn:

  • De drone moet altijd in direct zicht van de drone piloot gevlogen worden. In de nacht kan de drone piloot veel moeilijker direct zicht op het toestel houden.
  • De drone piloot moet in staat zijn om op de omgeving waarin de drone vliegt te oriënteren, wat in het donker lastiger is.
  • Drone vliegen in de nacht kan voor verstoring van andere lichtbronnen zorgen.

Het verbod op nachtvluchten geld voor zowel recreatief als zakelijk gebruik van drones.

Ontheffing voor het vliegen met een drone in de nacht

Nachtvluchten vallen in Nederland onder operaties de specifieke categorie. Als je nog niet bent gestart in de specifieke categorie, dan is het goed om te weten dat er een bedrijfsvergunning aangevraagd moet worden. In deze aanvraag kunnen nachtvluchten worden meegenomen. Heb je al een operationeel handboek, dan moet dit handboek worden aangevuld met criteria. Ook moet er een verklaring UAS vluchten buiten de UDP ingevuld worden, waarin staat dat er risicobeperkende maatregelen zijn genomen.

Wij raden aan om een langlopende ontheffing voor nachtvluchten te regelen, zodat je niet vooraf bij elke operatie steeds de ILT om toestemming hoeft te vragen.

Aanmelden van vluchten

Wanneer de ILT de ontheffing voor nachtoperaties heeft afgegeven moet je elke nachtvlucht van te voren via e-mail melden bij de LVNL (voor het aanmaken van een NOTAM), de ILT en luchtvaartpolitie. Het volledige aanvraagproces voor de ontheffing drone vliegen buiten UDP staat beschreven op de website van de ILT.

Hoe herken je een drone in de nacht?

Drones moet tijdens nachtvluchten worden uitgerust met een aantal lichten. Je kunt een drone herkennen aan een groen knipperend licht, dat het onderscheid met de bemande luchtvaart aangeeft.

In onderstaand lijstje staat met welke lichten de drone moet worden uitgerust:

  • Rood licht aan de linkerkant
  • Groen licht aan de rechterkant
  • Wit licht aan de achterkant
  • Groen knipperend licht

Heb ik een opleiding nodig voor het vliegen met een drone in de nacht?

Wanneer je met een drone wilt vliegen in de nacht in Nederland heb je het EASA theorie certificaat voor de specifieke categorie nodig en een VLOS praktijkcertificaat. Onze Basisopleiding Specifieke categorie met theorie en praktijk leidt hier naar toe. Zorg dat je al in bezit bent van het A1-A3 en A2 certificaat.

Wil je een langlopende ontheffing voor nachtvluchten? Dan vraagt de ILT tevens om de Specific Endorsement module Night Flights te halen. Wij bieden deze module Nachtvluchten uiteraard aan. Let op: voorwaarde om bij ons te mogen starten is dat je een EASA theorie certificaat met VLOS praktijkcertificaat kunt overleggen. De Specific Endorsement modules zijn namelijk een vervolgopleiding, waarvoor je eerst een stevige basis nodig hebt.

In Europese landen, waar geen verbod op nachtvluchten is ingesteld, zijn in principe de certificaten voor de open categorie voldoende om in de nacht met een drone te vliegen, mits de vlucht wordt uitgevoerd binnen de limieten van de open categorie.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven