Zonnepanelen inspecteren

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een van de opkomende drone toepassingen is het inspecteren van zonnepanelen met behulp van drones. In deze blog bespreken we deze interessante toepassing.

Energietransitie

Nederland staat aan het begin van de energietransitie, een uitdagende periode waarin we klimaatverandering door opwarming van de aarde moeten zien te beperken. Zonnepanelen zijn interessant, omdat het huishoudens en bedrijven voorziet van groene, duurzame energie. Echter hoe meer zonnepanelen erbij komen, hoe meer onderhoud er nodig zal zijn.

Onderhoud van zonnepanelen

Net als APK voor uw auto is er (inmiddels al) een APK voor zonnepanelen. Deze wordt uitgevoerd middels een drone inspectie met thermografische camera. De warmtecamera ziet thermisch infrarood, dus verschillen in temperatuur. Hele warme plekken op het paneel (hotspots) zorgen voor productieverlies. Mogelijk is er daar sprake van een defect, dat met vervolgonderzoek kan worden aangetoond.

Benodigd toestel en camera

Voor thermografisch onderzoek is de DJI Mavic 2 Enterprise Advanced geschikt. De beste thermische camera van DJI, Zenmuse XT S gaat echter als flexibele payload onder het platform van de DJI Matrice 300. Alternatieven voor toestellen van fabrikant DJI zijn de compacte Parrot ANAFI Thermal, de autonome Skydio X2 en de complete Acecore Zoe met Workswell WIRIS Pro sensor.

Het regelen van operaties in de specifieke categorie

Hoewel je met een thermische camera drone onder de 2 kilo kunt starten in woonwijken en daarmee dus in de open categorie (in elk geval tot 1 januari 2023 of daarna ook als er met terugwerkende kracht een C2 label aan het toestel wordt toegekend), ligt het meer voor de hand om te kiezen voor een platform met een zo'n groot mogelijke sensor. Dan heb je de beste kwaliteit qua opname. Door te gaan opereren in de specifieke categorie kun je overal opereren, ook in no-fly zones, zoals een CTR of haven.

Lees de case

Benieuwd hoe een bedrijf dit regelt? Lees meer in onze case over SolarTester BV.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven