Tips voor de specifieke categorie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vliegen in de specifieke categorie opent mogelijkheden om daar te vliegen, waar anderen niet mogen opereren. In deze blog geven wij een aantal handige tips om te starten.

Groeiende vraag naar specifieke categorie

Wij zien een toenemende vraag in operaties voor de specifieke categorie. Dat is niet vreemd. Nu het EU Dronebewijs in de open categorie loopt, oriënteert men zich verder. Ook willen ROC-houders op tijd de overstap regelen om in de lucht te kunnen blijven.

Opleiding is niet de eerste stap

Het klinkt misschien raar uit de mond van een opleider, maar de voorbereiding voor opereren in de specifieke categorie begint niet bij het opleiden. Training is een essentieel onderdeel, maar dient altijd het veilig opereren. De operatie staat dus centraal, waar training onderdeel van is.

Het voorbereiden van een operatie is een expertise an sich. Waar Drone Class zich focust op het opleiden, werken wij samen met een ervaren consultancy partner, die u kan helpen bij de volgende drie punten.

1. Zorg dat u uw operaties scherp heeft

De uitgangspunten zijn:

  • Uw operatie kan niet in de open categorie uitgevoerd worden
  • U heeft een business model om de kosten terug te verdienen
  • U heeft een of meerdere uitgewerkte ConOps

Een ConOps (concept of operations) is een document waarin u uw operatie uitwerkt.

2. Vraag om consultancy

Alleen al het uitwerken van een ConOps vraagt om kennis en ervaring. Als u dit niet gewend bent, dan kunt u bij onze partner AirHub om hulp vragen. Zij hebben een stappenplan. Na het uitwerken van de operatie is het doorlopen van een online risico-analyse (SORA) de volgende stap. Daarna wordt duidelijk aan welke eisen uw operatie moet voldoen.

3. Kies het passende middel voor toestemming

In de Europese verordeningen worden de STS, PDRA en SORA genoemd als middelen om toestemming bij de luchtvaartinspectie te vragen:

  • Het indienen van een STS kan vanaf 3 december 2023
  • Onder een STS of PDRA is het lastig om in steden, dorpen en over industrieterreinen te vliegen, omdat u niet-betrokken personen actief moet weren (gecontroleerd grondoppervlak)
  • Een SORA kan met behulp van een online tool snel worden uitgevoerd

Let op. Toestemming vragen kost geld. Informeer uzelf goed over deze kosten en of het eventueel voordeliger is om dit in het buitenland te regelen.

4. Bepaal de trainingsbehoefte

Uit de risico-analyse komen eisen naar voren, voor de organisatie, toestel en piloot. AirHub focust zich met u op organisatie en toestel. Drone Class gaat met u afstemmen welke opleiding aansluit op de operatie. Wij werken modulair. U betaalt daardoor alleen voor training die u nodig heeft. Veel trainingsonderdelen kunnen online plaatsvinden. Dit bespaart u onnodige tijd. Waar klassikale training gewenst is, verzorgen wij dit natuurlijk.

5. Houd rekening met uw planning

Al met al moet u minimaal twee tot drie maanden uittrekken voor de voorbereiding van uw aanvraag. In deze tijdsperiode kunnen wij u ondertussen opleiden. Houd er rekening mee dat de ILT een SORA inhoudelijk zal moet beoordelen. Dit kost ook tijd. Zo kan het zijn dat u al gauw een half jaar bezig bent om toestemming te verkrijgen.

Eenmaal de toestemming geregeld kunt u vliegen in de specifieke categorie en daar uw voordeel mee doen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven