Tijdspad EU drone regels

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Met het uitstel van de invoeringsdatum naar 31 december 2020 verschuiven er op basis van verordening EU 2020/746 nog meer data. In deze blog een tijdspad.

Do 4 juni 2020 - Uitstel

Verordening EU 2020/746 wordt gepubliceerd waarin de oorspronkelijke datum van 1 juli 2020 wordt verzet naar 31 december 2020. Huidige nationale wetgeving in de EU lidstaten blijft tot die datum gewoon van kracht.

In Nederland betekent dit: particulieren vliegen door onder de regeling modelvliegen en bedrijven dienen onder ROC of ROC-light te opereren.

Eind zomer / najaar

Drone Class start met het EU Dronebewijs voor particulieren. Bedrijven hebben in 2020 nog steeds ROC of ROC-light nodig om te mogen opereren.

Wo 30 december 2020 - Laatste dag oude systeem

Tijd om vaarwel te zeggen tegen ROC of ROC-light. Als u op tijd een ROC of ROC-light bedrijfsvergunning heeft aangevraagd, dan kunt u hieronder nog tot eind 2021 opereren.

Do 31 december 2020 - Invoering EU drone regels

De Europese wet- en regelgeving voor drones treedt in werking. U gaat standaard vliegen in de open categorie, waar er geen onderscheid meer is tussen particulieren en bedrijven. Het EU Dronebewijs voor vliegen in de open categorie (met een drone vanaf 250 gram) is verplicht. Voor het vliegen in de specifieke categorie hebben bedrijven vanaf nu Europese documentatie nodig.

Januari 2021

Drone Class start met de basisopleiding voor de specifieke categorie, die op een aantal punten is uitgebreid ten opzichte van de huidige RPA-L opleiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de SORA en Europese STS.

Vr 31 december 2021

De bedrijfsvergunningen ROC en ROC-light zijn hun geldigheid verloren. U vliegt vanaf nu alleen nog met Europese documentatie.

Ma 1 januari 2024

Vanaf nu is een Cx label op een nieuw toestel verplicht. Alle drones zonder Cx label (met uitzondering van drones onder de 250 gram) komen in subcategorie A3 van de open categorie terecht.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven