Telecommasten inspecteren

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een bekende drone toepassing is het visueel inspecteren van telecommasten met behulp van drones. In deze blog bespreken we deze toepassing.

Telecom

Mobiel bellen, maar ook internetten op hoge snelheid via een landelijk 4G of 5G netwerk is in ons land zo goed als ingeburgerd. Telecom providers hebben veel werk aan het fysieke onderhoud van masten, die voor deze dekking zorgen.

Inspecties

Om tijd te besparen klimmen medewerkers niet direct elke mast in, maar gebruiken zij een drone om de mast te checken op zichtbare onderhoudspunten zoals aanwezige sectorantennes. Deze antennes zijn verantwoordelijk voor upload- en downloadverkeer. Er wordt uitsluitend naar het gebied gezonden waarop een antenne is gericht. De meeste sectorantennes zenden in een gebied van 120 graden. Er hangen bijna altijd drie antennes rondom de mast, zodat er 360 graden dekking is. De antennes zijn passief. Dit betekent dat de zender/ontvanger ergens binnenstaat en met een coax-kabel verbonden is met de antenne.

Benodigd toestel en camera

Een visuele inspectie kan met een RGB camera worden uitgevoerd, waarbij de kwaliteit van de foto belangrijk is. Dit kan al met een DJI Mavic 2 Pro. Inzoomen zonder kwaliteitsverlies is soms een must. Bijvoorbeeld met de Zenmuse Z30 die op de DJI Matrice 300 past. Dan kun je ook wat verder weg van de mast vandaan opereren, als deze is omgeven door wegen met veel verkeer.

Het regelen van operaties in de specifieke categorie

Inspecties vinden overal plaats. Binnen en buiten stedelijke gebieden, in ongecontroleerd en gecontroleerd luchtruim. Opereren in de specifieke categorie (VLOS) biedt de meeste flexibileit.

Lees de case

Benieuwd hoe een bedrijf dit regelt? Lees meer in onze case over Vodafone.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven