SORA: Enquête voor operators

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

In samenwerking met Dronewatch gaan we feedback geven op de nieuwe concept SORA 2.5 van JARUS. Middels een enquête willen wij aantonen dat er te weinig aandacht is voor operators, die vliegen met kleine multirotors.

Waarom Dronewatch en Drone Class?

Al sinds jaren kunt u het belangrijkste nieuws over drones lezen op Dronewatch van Wiebe de Jager. Wiebe is, net als wij, goed ingevoerd in de Europese wet- en regelgeving en zelf een operator. Drone Class ontvangt wekelijks vele vragen van (startende) operators over de specifieke categorie. Wij werken samen met diverse operators, zoals Wouter Edens van Helix Aerial Vision.  

Laagrisico operaties worden opgeschaald

JARUS heeft een nieuw concept bedacht voor de SORA. Dit is een uitgebreide risico analyse om een operationeel handboek te kunnen schrijven. Deze heeft u nodig om een bedrijfsvergunning bij de ILT aan te vragen voor operaties in de specifieke categorie.

In dit concept wordt het vele malen lastiger om laagrisico operaties uit te kunnen voeren. Deze worden in feite opgeschaald naar een hoger risiconiveau. Het is belangrijk dat de SORA toegankelijk blijft, omdat STS en PDRA (de andere twee mogelijkheden om te opereren in de specifieke categorie) weer andere beperkingen hebben.

Urgentie: dit raakt alle operators

De nieuwe SORA is niet alleen voor startende operators een probleem. Het is mogelijk dat de ILT eerder afgegeven vergunningen wil herzien. Dat raakt dan alle huidige operators. Of zoals Wouter Edens het zegt: "Het zou voor bedrijven juist gemakkelijker moeten worden om drones in te zetten. Professionele operators willen veilig vliegen, maar zij hebben ook te maken met kosten en lange wachttijden voor toestemming."

Wat wij van collega's horen:

  • "Er staan een aantal merkwaardige zaken in de SORA."
  • "Jouw zorgen zijn terecht."
  • "Belachelijk als we straks niet meer kunnen opereren!"

Oproep: Doe mee aan onze korte enquête

Wij denken dat veel operators met kleine multirotors vliegen in de specifieke categorie. Zij worden straks de dupe van de SORA. Om deze aanname te onderbouwen, willen wij graag input vanuit het werkveld. Bent u operator of wilt u binnen twee jaar operator worden? Vul dan onze online vragenlijst in.

Start enquête 

Wat zijn de vervolgstappen?

Drone Class en Dronewatch werken feedback uit, waarbij wij de gegevens uit de vragenlijst gebruiken om onze argumenten kracht bij te zetten. Waar wij gezamenlijk voor pleiten is de introductie van een extra spandwijdte klasse (< 0,5 meter) in de GRC berekening. Hier horen lagere GRC scores bij. Zodoende blijft het mogelijk om de meest eenvoudige operaties op een laag risiconiveau (max. SAIL niveau II) te houden.

Begin maart sturen wij de feedback door naar JARUS.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven