ProRail op bezoek bij Drone Class

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Steeds meer bedrijven zetten drones in. Sommige organisaties doen dit al een tijdje en leiden bij ons nieuwe piloten op. Zo ook ProRail, dat verantwoordelijk is voor het spoorwegnet van Nederland.

Wat doet ProRail met drones?

Allereerst zetten zij verschillende drones in voor inspecties van spoorwegen en bijbehorende infrastructuur. Drones hebben als voordeel dat zij moeilijk bereikbare plaatsen kunnen bereiken. Daar kunnen zij slijtage, schade aan het spoor en gebreken in bruggen snel detecteren. Ook worden drones ingezet om de omgeving rond het spoort te bewaken (veiligheid), te helpen bij noodsituaties zoals ongevallen met de trein (incidenten), real time gegevens te leveren (onderhoud) over de staat van het spoor en de infrastructuur en data in te winnen.

Inspectie ProRail dronepiloot bij spoorbrug in Zwolle

Drones met geavanceerde camera's en sensoren kunnen hier een bijdrage aan leveren. Ze zijn sneller inzetbaar, milieuvriendelijker en goedkoper dan bijvoorbeeld een helicopter. Het inzetten van een drone betekent dat ProRail overal in Nederland wil kunnen vliegen. Om veilig en verantwoord te kunnen opereren worden er medewerkers van ProRail door ons opgeleid en getraind.

Vlieglessen

Naast het laten behalen van het EU Dronebewijs en de theorie voor het EASA STS certificaat, heeft ProRail gevraagd om vliegles om hun nieuwe groep piloten vertrouwd te maken met het gebruik van drones.

Wat er tijdens onze vlieglessen zo al aan bod komt:

  • Situationeel bewustzijn (korte site inspection)
  • Basisbesturing van het toestel (throttle, yaw, pitch, roll)
  • Take-off en landing
  • Functionaliteiten van het toestel
  • Vaardigheidsoefeningen: vierkantje, diagonaal, achtje
  • Abnormale omstandigheden: verlies van signaal (RTH), verlies GPS

In overleg hebben wij dit programma samengesteld en wordt op onze vlieglocatie in Duiven uitgevoerd. Hier kunnen we in alle rust beginnende dronepiloten laten oefenen.

Vervolgmogelijkheden

Aansluitend op deze uitgebreide kennismaking kun je als bedrijf of organisatie verder met de volgende opleidingen, die wij ook aanbieden:

Neem gerust met ons contact op voor een opleidingsroute op maat voor dronepiloten.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven