Praktijkopleiding specifieke categorie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Voor piloten die in de specifieke categorie gaan opereren biedt Drone Class een voordelige praktijkopleiding aan.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 11 september 2021.

Praktijkgedeelten

Op dit moment bieden wij het praktijkgedeelte VLOS aan. Hierover kunt u meer lezen hieronder. Drone Class is een praktijkgedeelte voor BVLOS, gericht op drone-in-a-box oplossingen, aan het ontwikkelen.

Instapeisen

Om aan het praktijkgedeelte VLOS te kunnen beginnen moet u uw EU Dronebewijs kunnen overleggen en theorie over de specifieke categorie hebben afgerond. De praktijkopleiding sluit hier op aan.

Syllabus en examenreglement

Wij leiden u op - conform de verordening (EU) 2020 639 - voor VLOS operaties boven gecontroleerd grondoppervlakte, oftewel STS-01. Ook is de opleiding geschikt voor PDRA-S01 en VLOS operaties in het algemeen.

In de syllabus leest u wat de Europese wetgever verwacht van de piloot, hoe we dit trainen en beoordelen. In het examenreglement staan alle regels van het praktijkexamen.

Online Leren

De praktijkopleiding van Drone Class start altijd online. Hier maakt u kennis met vijf taken die worden geoefend en geëxamineerd:

 • Vluchtplan schrijven
 • Briefing verzorgen
 • Toestel checken
 • Vlucht uitvoeren
 • Debriefing verzorgen

U oefent het schrijven van een vluchtplan middels een heldere voorbeeldoperatie en handig format, die wij voor u hebben klaar staan.

Uw ingevulde vluchtplan kunt u achteraf zelf controleren en neemt u mee naar de praktijkdag.

Vliegvaardigheid

We raden aan - om vooraf - vliegvaardigheid al intensief te oefenen als je weinig of geen vliegervaring hebt in ATTI mode. Oefeningen hebben wij voor u klaar staan en een aantal slimme suggesties om te starten.

Praktijkdag

In het eerste dagdeel neemt onze trainer u mee in alle taken, waarbij we het vluchtplan bespreken, de briefing oefenen en het toestel gaan checken waarmee wordt gevlogen. Daarna ontvangt u max. 1,5 uur vliegles op locatie.

Na afloop hoort u van onze trainer of u klaar bent voor het praktijkexamen. In dat geval wordt het praktijkexamen in het tweede dagdeel van de praktijkdag meteen afgenomen. Mocht u eerst meer oefening nodig hebben, dan gaan we hier uiteraard mee verder in het tweede dagdeel en plannen we het examen in voor op een later af te spreken datum.

Drone Class zorgt, tussen beide dagdelen in, voor een lunch op ons kantoor.

Voordelen

De voordelen van onze praktijkopleiding op een rijtje:

 • Duidelijke eisen en verwachtingen vooraf
 • Toegankelijke, ervaren trainers
 • Bij al op niveau zijnde vliegvaardigheid kunt u de opleiding in één dag afronden
 • Inclusief praktijkexamen
 • Sluit aan op Airhub app en documentatie
 • Voor slechts 999 euro, incl. btw

Bestel nu het praktijkgedeelte VLOS in combinatie met de theorie.

RT-opleiding

STS-01, PDRA-S01 en VLOS operaties in het algemeen kunnen ook in een CTR plaatsvinden. Alleen is er in civiele CTR verplicht tweezijdig radiocontact nodig met de plaatselijke luchtverkeersleiding. Indien je deze taak niet wilt uitbesteden aan een derde partij, dan kun je via ons ook de verplichte RT-opleiding volgen!

Vragen en intake

Wij geven u graag telefonisch meer toelichting en advies via ons telefoonnummer 085 1308763.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven