Inspecties uitvoeren met een drone
Drones worden steeds vaker ingezet voor het uitvoeren van inspecties. Vanuit de lucht kan een inspectie snel en gemakkelijk uitgevoerd worden. Het kan een bedrijf veel voordelen opleveren om drones in te zetten voor inspecties. Lees in deze blog voor welke inspecties je een drone kunt inzetten en welke drones geschikt zijn voor zakelijk gebruik.
Welke inspecties kun je met een drone uitvoeren?
Je kunt een drone inzetten voor inspecties op verschillende locaties en voor diverse doeleinden. Veel voorkomende inspecties met drones zijn:
- Zonnepanelen
- Windturbines
- Hoogspanningsmasten
- Gebouwen (vastgoed)
- Bruggen en wegen (infrastructuur)
- Booreilanden en schepen
- Gewassen
Met een camera op een drone kun je een visuele inspectie uitvoeren. Je kunt een drone uitrusten met verschillende camera’s. Hierdoor krijg je meer inspectiemogelijkheden.
Een aantal voorbeelden van veelgebruikte camera's zijn:
- Zoom camera / Telelens
- Thermische camera
- Multispectrale camera
Zoom camera / Telelens
Met een zoom camera kunnen visuele inspecties uitgevoerd worden. Er kan worden ingezoomd op het onderwerp, waardoor het onderwerp van dichtbij in beeld gebracht wordt.
Thermische camera
Een drone met een thermische camera kan warmte detecteren. Een drone met een thermische camera kan worden ingezet om vanaf boven warmtebronnen te zoeken en te analyseren. Warmtebronnen kunnen mensen en dieren zijn, maar ook brand, lekkage of zonnepanelen.
Multispectrale camera
Met een drone met een multispectrale camera kunnen er (vroegtijdig) problemen met het gewas worden geanalyseerd. Een multispectrale camera ziet Near-infraread (NIR). Groen gewas reflecteert licht. Hoe meer NIR wordt teruggekaatst, hoe gezonder het blad is.
Wat zijn de voordelen van het uitvoeren van inspecties met een drone?
Met een drone kun je gemakkelijk moeilijk bereikbare locaties inspecteren. Waar eerder een hijskraan, helikopter of zelfs een satelliet ingezet moesten worden, kun je nu een drone inzetten.
Een drone is compact en licht, waardoor deze eenvoudig te vervoeren is. Binnen enkele seconden kan een drone opstijgen en opnames maken. Dit levert tijdwinst op, zeker omdat de drone grote oppervlakten in korte tijd kan vastleggen. Werknemers hoeven niet meer op hoogte te werken of op moeilijk bereikbare locaties. Het risico op ongelukken wordt verminderd.
Het besturen van een drone is relatief eenvoudig. Met de nodige oefening en training kan iedereen een inspectie met een drone uitvoeren. In onze Praktijktraining inspectie leren deelnemers hoe ze een inspectie met een drone moeten uitvoeren en een rapport kunnen opstellen.
Welke drones zijn geschikt voor het uitvoeren van drone inspecties?
Welke drone geschikt is voor het uitvoeren van een drone inspectie is afhankelijk van het type inspectie. Elke drone heeft andere specificaties, die geschikt zijn voor een specifieke inspectie of verschillende soorten inspecties.
Er zijn daarnaast verschillende merken drones op de markt. Wij raden drones van DJI aan vanwege de kwaliteit en gebruikersvriendelijkheid.
Professionele drones die ingezet kunnen worden voor drone inspecties zijn:
- DJI Mavic 3 Enterprise
(Visuele inspecties en 2D/3D mapping) - DJI Mavic 3 Thermal
(Thermische inspecties) - DJI Mavic 3 Multispectral
(Gewasanalyse) - DJI Matrice 30(T)
(Visuele en thermische inspecties; 2D/3D mapping; fixed payload) - DJI Matrice 350 RTK
(Visuele en thermische inspecties; 2D/3D mapping; verwisselbare en third-party payload)
Met de name de laatste twee drones uit dit rijtje zijn echte alleskunners en geschikt voor het leveren van industriële kwaliteit.
Meer informatie over deze drones?
Lees hier alle specificaties en eigenschappen van de DJI Mavic 3 Professional Series en een preview van de DJI Matrice 350 RTK. Mocht je vragen hebben over welke drone je het beste kunt aanschaffen, neem gerust contact ons op. Wij adviseren en helpen je graag met het aanschaffen van de juiste drone.
Welke opleiding heb je nodig voor het uitvoeren van drone inspecties?
Welke opleiding je nodig hebt is afhankelijk van de categorie, waarin je gaat vliegen. Standaard vlieg je in de open categorie (ongecontroleerd luchtruim). Vanaf 250 gram heb je certificaten nodig. Wij raden standaard het A1/A3 + A2 certificaat aan om te halen. Wil je gaan vliegen in een luchtruim met restricties, bijvoorbeeld een no-fly zone, dan kom je terecht in de specifieke categorie. Hiervoor heb je minstens het STS theorie certificaat nodig en een praktijkcertificaat.
Ook kom je in de specifieke categorie terecht als het gewicht van de drone met payload te zwaar is voor operaties in de open categorie.
Inspecties uitvoeren in de open categorie
Om drone inspecties uit te voeren heb je het A1/A3 + A2 certificaat nodig. Deze kun je eenvoudig behalen door een online training te volgen en een online examen af te leggen. Zodra je bent geslaagd kun je elk certificaat aanvragen. Je mag met deze certificaten drone inspecties uitvoeren in de open categorie (met toestellen tot maximaal 25 kilo).
Drone | Toegestaan in bebouwde omgeving? |
C0/C1/C2 label | Ja |
Geen Cx-label, < 2 kilo* | Ja, tot 1 januari 2024 |
C3/C4 label | Nee |
Geen Cx-label, vanaf 2 kilo | Nee |
* Drones tussen 500 gram en 2 kilo vliegen vanaf 1 januari 2024 in subcategorie A3: minimaal 150 meter afstand van bebouwing.
Inspecties uitvoeren in de specifieke categorie
Wil je inspecties gaan uitvoeren in bijvoorbeeld no-fly zones of met zware toestellen, dan heb je naast de certificaten voor de open categorie ook het EASA STS theorie certificaat nodig. Deze theoretische vervolgopleiding is online. Ook heb je een praktijkcertificaat nodig. Met alle certificaten op zak kun je als bedrijf autorisatie aanvragen voor het vliegen in de specifieke categorie.