Hoe zit het nu met (verplichte) training?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vanuit de markt komen er steeds meer vragen over de specifieke categorie en met name welke training voor de piloot nodig is. In deze blog geven we hier antwoord op. 

Competenties van de piloot is het uitgangspunt

Voor het vliegen in de specifieke categorie heeft de piloot competenties (theoretische kennis en praktische vaardigheden) nodig. Dit staat in (EU) 2019 947, de Europese basiswetgeving voor de open en specifieke categorie.

Aan alleen het A1-A3 of A2 certificaat heeft u dus niet voldoende.

Naar een opleider of zelf trainen?

Voor operaties in de specifieke categorie moet je als bedrijf geautoriseerd worden door de ILT in Nederland. Tijdens deze procedure kunt u, afhankelijk van het SAIL niveau van de operatie, kiezen om naar een opleider te gaan of om uzelf te trainen. Dit laatste is echter alleen een reële optie voor drone operators, die in-house opleidingen en trainingen ontwikkelen. EASA schrijft bovendien voor in de AMC dat zij met een aangewezen opleider de training moeten coördineren.

Eisen betreffende een STS of PDRA

In elk geval bent u voor een STS of PDRA operatie verplicht om te voldoen aan theorie en praktijkeisen die staan uitgewerkt in (EU) 2020 639. Bij een aangewezen vliegschool kunt u vanaf 2023 het EASA STS theorie certificaat halen en tevens een door de ILT erkend praktijkcertificaat, dat in de gehele EU geldig is.

Haal beide certificaten en voldoe daarmee aan de competentie eisen.

Ons advies bij een SORA

In het geval van een SORA is (EU) 2020 639 niet van toepassing. Toch is er nog steeds de verplichting om als piloot competenties aan te tonen en training te coördineren met een erkende vliegschool. Wij adviseren u daarom om dezelfde certificaten te halen. Ze vormen samen namelijk de basisopleiding in de specifieke categorie.

Kiest u hier bewust niet voor, dan zult u in een audit van de ILT moeten kunnen aantonen dat u over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Dan staat u met certificaten natuurlijk het sterkst in uw schoenen. Ook handig voor operaties in het buitenland.

Hoe Drone Class u opleidt

Wij leiden u online op voor het EASA STS theorie certificaat. U kunt op uw eigen tempo onze modulen doorlopen, oefenvragen maken en diverse oefentoetsen afronden. Gemiddeld bedraagt de studieduur ongeveer 20 uur. Het online examen start u zelfstandig. Het bevat 40 meerkeuzevragen en er is een cesuur van 75%. U heeft in totaal 90 dagen toegang en onbeperkte herkansingen. Geslaagd? Dan kunt u, vanaf januari 2023, direct uw aanvraag voor het EASA certificaat via ons instarten. De RDW geeft dit certificaat uit.

De praktijk bestaat bij ons uit een VLOS en een BVLOS gedeelte. Het BVLOS gedeelte wordt in 2023 aangeboden. Het VLOS gedeelte start u online met het maken van een vliegplan. Daarna plannen we een praktijkdag in. Onderdeel van het praktijkexamen is een vlucht, waarin u in ATTI mode aantoont de drone onder normale en onvoorziene omstandigheden te kunnen besturen.

Interesse?

Drone Class is de best beoordeelde opleider in Europa. Bekijk onze voordelig geprijsde basisopleiding, die start met theorie. U kunt het praktijkgedeelte VLOS bij ons ook los bestellen.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven