Handhaving door politie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Waar regels zijn, wordt er ook - in meer of minder mate - gehandhaafd op deze regels. De politie controleert dronevliegers of zij zich houden aan eisen en beperkingen.

Inhaalslag

Na een overgangsperiode is de politie inmiddels min of meer op de hoogte van de EU regels en kunnen zij mede daardoor beter hun werk doen qua handhaving. We zien dit aan berichten die de afgelopen tijd in verschillende online groepen opduiken, waaruit blijkt dat er meer agenten dronepiloten controleren.

Check op registratie

Inmiddels kan de politie via een eigen app controleren of uw EU Dronebewijs geldig is. Het certificaat moet dan wel in Nederland door de RDW zijn afgegeven. Ook kan de politie het exploitantnummer controleren op juistheid.

Geen EU Dronebewijs bij je hebben is strafbaar vanaf 250 gram en levert uiteraard een boete op. Er wordt gewerkt aan een internationale database, zodat ook buitenlandse certificaten gecheckt kunnen worden. De politie is op de hoogte dat hiermee gesjoemeld kan worden. U kunt achteraf bekeurd worden, als uit onderzoek blijkt dat u rondliep met een vervalst certificaat.

Zorg ervoor dat u altijd bij een officiële instantie (overheid) of erkende vliegschool examen doet, dan kan u dit niet overkomen.

Remote-ID

Toestellen met een Cx label, die vanaf (eind) 2022 op de markt verschijnen, zullen verplicht worden uitgerust met geavanceerde geo awareness om (on)bewuste overtredingen te voorkomen. De database van de drone, waarin no-fly zones staan, wordt via de cloud continue aangepast. Drones zullen ook een signaal gaan uitzenden, dat door handhaving via een app opgevangen en bekeken kan worden. Remote-ID maakt het exploitantnummer zichtbaar van de drone die aan het vliegen is. Een 'heterdaadje' voor de politie wordt zo veel gemakkelijker.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven