EASA STS theorie certificaat

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vanaf nu is het mogelijk om het EASA STS theorie certificaat aan te vragen als u bij Drone Class het theorie examen van de Basisopleiding specifieke categorie heeft gehaald. Wij hebben onze alumni reeds ingelicht.

Vliegen in de specifieke categorie

Om te mogen vliegen in de specifieke categorie heeft u als operator (bedrijf/organisatie) toestemming nodig. Deze kan worden geregeld middels:

  • STS (standaardscenario)
  • PDRA (pre-defined risk assessment)
  • SORA (specific operations risk assessment)

De dronepiloot moet competent zijn om vluchten in de specifieke categorie uit te voeren. Dit controleert de ILT in een audit.

EASA STS theorie certificaat

Op basis van verordening (EU) 2020 639 is de piloot verplicht om competenties aan te tonen als een Europees STS-01 of STS-02 wordt gedeclareerd. Daarom is dit certificaat door EASA geïntroduceerd. Op dit moment kunt u nog geen STS declareren. Dit is pas vanaf december 2023 mogelijk bij de ILT. Let op, een C5 of C6 label drone is verplicht.

Uw EASA STS theorie certificaat:

  • wordt in Nederland uitgegeven door de RDW
  • is vijf jaar geldig, in alle EU-landen
  • is feitelijk een upgrade van het A2 certificaat

Om dit certificaat aan te kunnen vragen in Nederland dient u een A2 certificaat van de RDW in bezit te hebben. Vraag uw vliegschool om meer informatie.

STS, PDRA of SORA

Op basis van de huidige mogelijkheden en beperkingen adviseren wij operators om te kiezen voor een SORA als toestemmingsmiddel in de specifieke categorie.

Ook in de SORA staat dat de piloot theoretisch en praktisch opgeleid moet zijn. Voor het behalen van een hoge zekerheid in de onderliggende veiligheidsdoelstellingen (OSO #09, #015 en #22 kunt u het officiële STS theorie certificaat gebruiken, dat door de RDW wordt afgegeven.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven