Dronebox Gemeenten

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

In verschillende gemeenten wordt geëxperimenteerd met het gebruik van een dronebox. In deze blog gaan wij in op de mogelijkheden, advies over en realisatie van een dronebox voor gemeenten.

Wat is een dronebox?

Een dronebox is een geautomatiseerde docking- en oplaadstation voor een drone, die op afstand (automatische) vluchten kan uitvoeren. Dit biedt interessante mogelijkheden voor lokale overheden om taken met behulp van een dronebox gemakkelijker en veiliger uit te voeren.

Toepassingen voor gemeenten

Gemeenten kunnen een dronebox voor diverse redenen inzetten:

  1. Openbare veiligheid en toezicht
  • Toezicht op drukke plekken: Drones kunnen in real-time beelden doorgeven van evenementen, parken, en markten. Dit helpt bij het monitoren van drukte en veiligheidsrisico’s.
  • Misdaadpreventie: Door drones in te zetten bij risicovolle gebieden, kunnen ze verdachte activiteiten detecteren. Denk bijvoorbeeld aan illegaal storten van afval en aanwezigheid van hennepkwekerijen.
  • Noodsituaties: In noodgevallen kunnen drones snel ter plaatse zijn om een situatie te beoordelen en hulpdiensten tijdig te informeren.

Bij misdaadpreventie is het belangrijk om te weten dat je als gemeente livestream en opgeslagen beelden niet zo maar kunt delen met de politie (i.v.m. zeer strenge privacy regels). Kies daarom taken uit, die onder de gemeente vallen.

  1. Verkeer en infrastructuurbeheer
  • Verkeersmanagement: Drones kunnen real-time verkeersinformatie verzamelen en helpen bij het managen van verkeerssituaties.
  • Inspectie van infrastructuur: Gemeenten kunnen drones inzetten om bruggen, wegen en andere infrastructuur op schade te controleren zonder het verkeer te verstoren.
  1. Milieu- en natuurbeheer
  • Luchtkwaliteitmonitoring: Drones kunnen uitgerust worden met sensoren die gassen meten.
  • Natuurbeheer: Ze kunnen ingezet worden voor het monitoren van kwetsbare gebieden.

Voordelen van een dronebox voor de gemeente

  1. Onderhoud van gemeentelijke gebouwen
  • Gebouwinspecties: Drones kunnen snel inspecties uitvoeren van dakbedekking, gevels en andere moeilijk bereikbare delen van gemeentelijke gebouwen.
  • Energiebesparing: Ze kunnen helpen met het opsporen van energieverliezen door thermografische camera’s te gebruiken voor het identificeren van slecht geïsoleerde plekken.
  1. Rampen en hulpverlening
  • Brandbestrijding: Drones kunnen beelden leveren van branden en helpen bij het lokaliseren van slachtoffers en het veiligstellen van gebieden.
  • Overstromingen of natuurrampen: Gemeenten kunnen drones inzetten om snel een overzicht te krijgen van getroffen gebieden, waardoor hulp beter georganiseerd kan worden.

Door een dronebox te installeren, is de drone continu beschikbaar en kan direct ingezet worden door medewerkers van de gemeente bij meldingen. De drone gaat als eerste op een melding af.

Van toepassingen naar use cases

Deze toepassingmogelijkheden sporen je aan om over de inzet van de dronebox na te denken. Uiteraard moet de inzet (en daarbij de bijbehorende investering) worden onderbouwd. Hiertoe kunnen we samen use cases opstellen, die duidelijk maken hoe de dronebox in de praktijk wordt gebruikt.

Daarbij zijn er drie aandachtspunten:

  • Focussen op de meest uitvoerbare toepassingen
    (die voor de gemeente interessant zijn en legaal uitgevoerd kunnen worden)
  • Meerwaarde van de dronebox zo concreet mogelijk bepalen
    (in termen van: reactietijd, de te verzamelen data, ondersteuning door middel van livestreams)
  • Belangen van betrokken stakeholders in kaart brengen (gemeente, aanwezige bedrijven en mensen in het vluchtgebied) en hoe hiermee om te gaan (veiligheid, privacy, data-opslag)

Onze dronebox ervaring

DJI Dock bij Drone Class

Op het dak van ons kantoor staat de DJI Dock met in de box het toestel DJI M30T, die wij - op afstand - het bedrijfsterrein van Centerpoort Noord in Duiven in de gaten laten houden. Dankzij onze bedrijfsvergunning kunnen wij dag en nacht opereren, zonder dat het toestel in zicht van de dronepiloot hoeft te vliegen. De dronebox en het toestel zijn regenbestendig en er kan tot en met windkracht vijf gevlogen worden.

Onze voorsprong in kennis en vaardigheden benutten wij door gemeenten helder advies te geven. Wet- en regelgeving (compliancy) is daarbij belangrijk. Ook kennen wij de praktijk en helpen met de meer praktische vraagstukken, zoals waar je de dronebox het beste kunt plaatsen.

Hoe de dronebox voor gemeenten mogelijk wordt

Samen bekijken wij eerst welk vluchtgebied het meest kansrijk is. Dit betekent dat de doelen van de gemeente centraal staan. Aan de hand van de voorwaarden die Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt aan het vluchtgebied, stemmen wij af wat de mogelijkheden zijn.

Uiteraard zit er ook een financiële kant aan de realisering. Wij zien dat verschillende gemeenten al handig gebruik maken van:

  • Landelijke subsidies (bijvoorbeeld het tegengaan van ondermijning), subsidie voor digitalisering en innovatieprogamma's voor 'slimme steden'
  • Regionale subsidies (op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid)
  • Lokale fondsen en innovatiebudgetten (eigen fondsen of budgetten voor het ontwikkelen van slimme en duurzame oplossingen)

Is het project goedgekeurd, dan wordt er een bedrijfsvergunning bij de ILT aangevraagd. Dit is een proces waarbij de gemeente ontzorgd wordt. Voor de aanvraag van de bedrijfsvergunning stellen wij een operationeel handboek op. Dit dient als naslagwerk voor de medewerkers, die wij ondertussen - stap voor stap - opleiden en trainen.

Voordelen van de dronebox voor gemeenten

Installatie, werkplektraining en ingebruikname

De dronebox wordt ter plekke geleverd en geïnstalleerd. Wij verzorgen uitgebreide werkplektraining voor de medewerkers om binnen de kaders van de afgegeven bedrijfsvergunning vliegroutes op te zetten, uit te laten voeren en bij te sturen met de geleverde hard- en software. De eerste vluchten kijken wij ter plaatse mee en voor vragen staan wij ook daarna stand-by. Zo worden de medewerkers zelfstandig gemaakt en wordt de dronebox optimaal benut.

Interesse?

De eerste gemeenten in Nederland zijn al aan de slag. Zo heeft de gemeente Breda een project lopen om een bedrijfsterrein bij de grens met België beter te beveiligen. In de Rotterdamse en Amsterdamse havens zijn droneboxen actief. Ook zijn er al verschillende bedrijven binnen gemeenten actief. De gemeente kan dus eigenlijk niet achterblijven. Dat hoeft ook niet, als we slim gebruik maken van de mogelijkheden.

Op onze website dronebox.nu vind je nog veel meer informatie. Handig om te delen binnen de organisatie. Via onze Ops Center pagina kun je snel een brochure aanvragen.

Liever direct contact? Dat kan ook! Neem gerust met ons contact op.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Pro.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven