De belangrijkste drone regels in 2024

De meeste drone vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. Vanaf 2024 veranderen er een aantal drone regels in de open categorie. In deze blog leggen wij je alle droneregels uit, die vanaf 1 januari 2024 gelden in de open categorie.

Algemene droneregels in 2024

De algemene drone regels gelden voor alle drone vluchten in de open categorie, ongeacht het gewicht of aanwezigheid van een Cx-label.

 De algemene drone regels zijn als volgt:

 • De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen
 • De drone moet binnen direct zicht van de piloot gevlogen worden (VLOS)
 • De drone mag in Nederland alleen overdag gevlogen worden
 • Het is niet toegestaan om in een (tijdelijke) no-fly zone vliegen
 • Het is niet toegestaan om over menigten te vliegen

Ga je vliegen met een drone vanaf 250 gram, dan zijn de volgende regels ook van toepassing:

 • De drone piloot moet in bezit zijn van een EU Dronebewijs
 • De drone piloot moet zichzelf registreren bij de RDW middels een exploitantnummer

EU Dronebewijs opleiding

Indien de drone een camera aan boord heeft, dan heb je overigens altijd een exploitantnummer nodig. De enige uitzondering zijn speelgoeddrones.

Welke drone regels gelden er in de subcategorieën?

De open categorie heeft drie subcategorieën: A1, A2 en A3. Elke subcategorie heeft andere beperkingen met betrekking tot afstand van personen en bebouwing. In onderstaand tabel worden de verschillende afstand criteria weergegeven.

A1

Vliegen boven (een paar) niet-betrokken personen toegestaan
Viegen boven menigten niet toegestaan
Vliegen boven bebouwing toegestaan

A2

Minimaal 30 meter afstand tot niet-betrokken personen of
Minimaal 5 meter afstand tot niet-betrokken personen in low-speed mode
Vliegen boven bebouwing toegestaan

A3

Minimaal 150 meter afstand tot niet-betrokken personen, bebouwing, industrie en recreatiegebieden

Vanaf 1 januari 2024 wordt aan de hand van het Cx-label van de drone bepaald in welke subcategorie je mag vliegen. Heeft de drone geen Cx-label, dan mag je hiermee blijven vliegen, maar het kan zijn dat je in een andere subcategorie terecht komt.

Drone met Cx-label 2024

Ook kan jouw toestel verplicht worden om Remote ID uit te zenden. Dit betekent dat handhavers het toestel tijdens de vlucht digitaal kunnen checken.

Er zijn, in de open categorie, vijf Cx-labels voor drones: C0 t/m C4. In deze tabel staat per Cx-label weergegeven in welke subcategorie je mag vliegen en of Remote ID verplicht is.

Cx-label

Subcategorie

Certificaat

Remote ID

C0

A1

 A1/A3 certificaat aanbevolen

Niet vereist

C1

A1

A1/A3 certificaat verplicht

Verplicht

C2

A2*

A1/A3 + A2 certificaat verplicht

Verplicht

C3, C4

A3

A1/A3 certificaat verplicht

Verplicht

*Je mag met een C2 label ook in subcategorie A3 vliegen, echter blijft het A2 certificaat verplicht

Zeker niet alle toestellen hebben een Cx-label. Denk maar eens aan alle oudere toestellen. Veel mensen zullen daarom vliegen zonder Cx-label.

Help, mijn toestel heeft geen Cx-label

Voor drones zonder Cx-label geldt dat er op basis van het gewicht van de drone wordt bepaald in welke subcategorie ze mogen vliegen. Drones onder de 250 gram mogen in subcategorie A1 blijven vliegen. Drones boven de 249 gram zonder Cx-label vallen vanaf 1 januari 2024 in subcategorie A3.

Heeft jouw drone geen Cx-label en is deze op de markt verschenen vóór 1 januari 2024? Dan kun je hier legaal mee blijven vliegen in de juiste subcategorie. Zonder Remote ID verplichting.

Het is vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan voor fabrikanten om toestellen zonder Cx-label uit te brengen in de EU. Voor zelfbouw drones geldt een uitzondering en is er geen Remote ID verplichting.

Voor operaties in de specifieke categorie geldt altijd de Remote ID verplichting. Echter heeft de ILT op 28 december 2023 per brief een tijdelijke vrijstelling van zes maanden gecommuniceerd onder voorwaarden.

Moet ik mij registreren als piloot?

Indien je drone een camera heeft of meer dan 249 gram weegt moet je jezelf registreren als exploitant bij de RDW. Na registratie ontvang je per email een exploitantnummer. Dit exploitantnummer moet zichtbaar aan de buitenkant van de drone bevestigd worden.

Vanaf 1 januari 2024 is het voor drones in de open categorie met een C1, C2, C3 en C4 label verplicht om het exploitantnummer uit te zenden, middels Remote ID. Het exploitantnummer moet je in de software (flight app) invoeren.

Welk EU Dronebewijs heb ik nodig?

Welk EU Dronebewijs je nodig hebt is afhankelijk van de subcategorie waarin je gaat vliegen. Het EU dronebewijs voor de open categorie bestaat uit twee certificaten:

 • Basiscertificaat A1/A3
 • Aanvullend certificaat A2

Ga je in subcategorie A1 of A3 vliegen dan hoef je alleen het basiscertificaat A1/A3 te behalen. Heb je een C2 label drone, dan is ook het behalen van het aanvullend certificaat A2 verplicht. 

Je kunt onze keuzehulp gebruiken om snel advies op maat te krijgen.

Hoe haal ik mijn EU Dronebewijs?

Jouw online opleiding voor het EU Dronebewijs ziet er als volgt uit: 

 1. Bestel de opleiding + examen voor het gewenste certificaat eenvoudig via onze website.
 2. Nadat je een bestelling hebt geplaatst, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor de cursus en het examen.
 3. Log in op onze online leeromgeving. Via duidelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen leggen we je alle dronevoorschriften van 2024 uit.
 4. Nadat je het cursusmateriaal hebt bestudeerd, kun je het examen afleggen, dat plaatsvindt in dezelfde online leeromgeving. Het examen is op elk moment beschikbaar en je kunt het gratis herkansen.
 5. Als je slaagt voor het examen, kun je via ons je officiële certificaat aanvragen bij de RDW.
 6. Direct na je aanvraag ontvang je het officiële EU Dronebewijs per e-mail. Dit certificaat kun je afdrukken of digitaal meenemen op je telefoon of tablet. Hiermee voldoe je aan de Europese dronevoorschriften van 2024.

EU Dronebewijs certificaat

Ik heb een vraag over de drone regels van 2024

Heb je een vraag over de drone regels die vanaf 1 januari 2024 gelden? Wil je weten in welke subcategorie je vanaf 2024 terecht komt of welk certificaat je moet behalen om te mogen vliegen met jouw drone? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven