Remote ID

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vanaf 2024 veranderen er een aantal drone regels in de open en specifieke categorie. Vanaf dan is het in veel gevallen verplicht het exploitantnummer uit te zenden via Remote-ID genoemd. In dit blog lees je alles over het Remote-ID en wanneer je een Remote-ID moet uitzenden.

Wat is Remote-ID?

Remote-ID kun je zien als technologie voor identificatie op afstand. Als eigenaar van een drone moet je jezelf registreren als exploitant bij de RDW en ontvang je een exploitantnummer. Waar je voorheen het exploitantnummer alleen aan de buitenkant van de drone moest aanbrengen, is het vanaf 2024 verplicht om het exploitantnummer ook uit te zenden.

Tijdens het vliegen zendt de drone gegevens en het exploitantnummer uit, die met een app door handhavingsinstanties kan worden opgevangen.

Moet mijn drone een Remote-ID uitzenden?

Vanaf 2024 moeten de meeste drones een Remote-ID uitzenden. In de specifieke categorie is het uitzenden van een Remote-ID verplicht voor alle drones, ook drones zonder Cx-label.

In de open categorie moeten de meeste Cx label drones gebruik maken van Remote ID. In onderstaande tabel wordt weergegeven welke drones in de open categorie Remote-ID moeten uitzenden.

Cx label

Subcategorie

Remote ID

C0

A1

Niet vereist

C1

A1

Verplicht

C2

A2

Verplicht

C2, C3, C4

A3

Verplicht

Drones zonder Remote-ID verplichting:

 • Drones zonder Cx-label* en zelfbouw in subcategorie A3
 • Alle drones onder de 250 gram* in subcategorie A1
 • Speelgoeddrones

* Door de fabrikant vòòr 1 januari 2024 uitgebracht in de EU.

Hoe stel ik Remote ID op een drone in?

Cx-label drones ondersteunen Remote ID. Je hoeft alleen het exploitantnummer in te voeren in de instellingen. De drone zendt automatisch Remote ID uit wanneer je gaat vliegen.

Remote ID instellen op een DJI drone

Via deze stappen kun je jouw exploitantnummer instellen op een DJI drone:

 • Schakel de remote controller in
 • Navigeer naar het instellingenmenu, klik op de drie bolletjes rechtsboven op het controllerscherm
 • Ga in het instellingenmenu naar 'Safety'
 • Scroll naar beneden naar de optie 'UAS Remote Identification'
 • Open 'UAS Remote Identification' en voer je exploitantnummer in het invoerveld in

Het exploitantnummer moet volledig worden ingevoerd, inclusief de laatste drie cijfers.

Heb ik Remote-ID nodig in de specifieke categorie?

Als je in de specifieke categorie opereert, dan moet de drone altijd Remote ID uitzenden. Dit is verplicht, zelfs voor drones zonder Cx-label. Veel drones zonder Cx-label ondersteunen echter niet het uitzenden van Remote ID. Als je drone dit niet ondersteunt, moet je een Remote ID addon op de drone installeren. Deze externe module zorgt ervoor dat het exploitantnummer wordt uitgezonden.

Belangrijke update

De ILT heeft op 28 december 2023 per brief een tijdelijke vrijstelling van zes maanden gecommuniceerd met betrekking tot de Remote ID verplichting in Nederland.

Deze tijdelijke vrijstelling is onder de volgende voorwaarden geldig:

 • De drone is nog niet is voorzien van Remote ID.
 • De goede werking van de drone als gevolg van het systeem voor identificatie op afstand is niet gegarandeerd. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor systemen die bevestigd worden op of aan het onbemande luchtvaartuig (add-on kits) waardoor mogelijk de drone te zwaar wordt, of de sensoren van de drone worden afgedekt. De vrijstelling geldt ook als de exploitant door gebrek aan informatie niet zeker is van een goede werking van de drone door de Remote ID.
 • De Remote ID nog niet functioneert volgens de voorschriften. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet altijd mogelijk is om de code in het systeem in te voeren op de voorgeschreven wijze.

Vlieg je met een C1 label of hoger, dan is deze vrijstelling niet van toepassing.

 

 

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven