Registreer jezelf als exploitant

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Voordat je met jouw drone wilt gaan vliegen, dien je jezelf te registreren als eigenaar van de drone. Wanneer, waarom, waar en hoeveel het registreren van jezelf als eigenaar van de drone kost? Dat lees je in onze blog!

Wanneer moet ik mijzelf als eigenaar van een drone registreren?

Je registreert niet de drone, maar jezelf als eigenaar van de drone. Registratie als eigenaar van een drone is verplicht voor alle drones met een camera aan boord. Het maakt niet uit hoe zwaar het toestel is. Je moet jezelf ook registeren als de drone geen camera heeft en 250 gram of meer weegt. Speelgoeddrones zijn de enige uitzondering.

Hoe bevestig ik het nummer op de drone?

Nadat je jezelf als eigenaar van een drone hebt geregistreerd ontvang je een registratienummer. Dit is het exploitantnummer dat je zichtbaar op de buitenkant van de drone moet bevestigen. Laat de laatste drie tekens van het exploitantnummer weg, zodat anderen jouw nummer niet kunnen misbruiken. Een sticker is de meest praktische oplossing. Zorg ervoor dat het exploitantnummer op de drone bevestigd blijft tijdens de dronevlucht, harde wind of hoge snelheden in sportstand.

Je hoeft jezelf maar één keer te registreren als dronepiloot. Hetzelfde exploitantnummer blijf je dus gebruiken als je meerdere drones hebt, die hiervoor in aanmerking komen.

Hoeveel kost een exploitantnummer/ registratie als drone eigenaar?

De eerste keer betaal je 23 euro opstartkosten bij de RDW. Het exploitantnummer wordt dan aangemaakt en is één jaar geldig. Zes weken voordat het exploitantnummer verloopt ontvang je een e-mail met een herinnering om het exploitantnummer te verlengen. De jaarlijkse verlengingskosten bedragen 13 euro. Het exploitantnummer wordt steeds met één jaar verlengd.

Waar moet ik mijzelf als eigenaar van een drone registreren?

Je kunt jezelf als exploitant van een drone registreren in Nederland bij de RDW. Via de website van de RDW komt je terecht op een informatiepagina over het exploitantnummer:

  1. Navigeer in het linker menu naar Aanvragen
  2. Navigeer naar het kopje ‘Zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer’
  3. Selecteer de gewenste aanvraagmethode, DigId of e-Herkenning
  4. Vraag het exploitantnummer aan door alle stappen van het aanvraagproces te doorlopen
  5. Je ontvangt het exploitantnummer per e-mail

Consumenten kiezen altijd DigID. Bedrijven en organisaties kiezen e-Herkenning. Ben je niet in bezit van e-Herkenning of DigID, neem dan contact op met de RDW.

Wat gebeurt er als je jezelf niet als drone eigenaar registreert/ geen exploitantnummer bezit?

Als je gaat vliegen zonder exploitantnummer, riskeer je een geldboete. De hoogte van een geldboete is afhankelijk van de overtreding en of je meerdere overtredingen begaat.

Heb ik, naast een exploitantnummer, ook een EU Dronebewijs nodig?

Naast het exploitantnummer heb je meestal ook een EU Dronebewijs nodig om legaal te opereren. Het EU Dronebewijs is in elk geval verplicht voor elke dronepiloot die met een drone vanaf 250 gram wil gaan vliegen. Er zijn twee certificaten die je kunt behalen: het A1/A3 certificaat en het A2 certificaat. Via deze keuzehulp kun je zien welk EU Dronebewijs bij jouw toestel hoort.

Bekijk hier alle opleidingen voor het EU Dronebewijs.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven