Drone-in-a-box

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drone-in-a-box oplossingen zijn in opkomst. Dit soort systemen maken gebruik van een box, die fungeert als take-off / landingszone en oplaadbasis.

Wat is een drone-in-a-box?

De drone-in-a-box maakt gebruik van een UAS die wordt ingezet vanuit een box, die fungeert als take-off / landingszone en oplaadbasisNa het uitvoeren van een voorgeprogrammeerde lijst met instructies, keert het toestel terug naar de box om informatie op te laden en/of te uploaden. De box laadt de drone op en beschermt deze. De drone zelf heeft een computerbeheersysteem aan boord, waarmee de operator op afstand kan communiceren. Er wordt feitelijk in BVLOS gevlogen. De piloot kan vanuit een control room de vlucht monitoren. De oplossing zal in de komende jaren worden doorontwikkeld tot de mogelijkheid om drones autonoom te laten vliegen.

Drone-in-a-box is interessant voor:

  • Beveiliging en surveillance
  • First responders
  • Dagelijkse (routine)inspecties
  • Natuurbeheer

Voorbeelden van toepassingen

Het Havenbedrijf Moerdijk gebruikt deze oplossing om de beveiliging van het industrieterrein te optimaliseren. Ook de Brandweer en Rijkswaterstaat voeren al vluchten uit met een drone-in-a-box. Niet alleen multirotors, maar ook hybride toestellen (die eigenschappen van multirotors en fixed wings delen) kunnen worden ingezet, zo wordt op de Veluwe gedemonstreerd bij het vroegtijdig detecteren van bosbranden.

Leer meer over de dronebox op ons platform Dronebox.nu en ontdek alle mogelijkheden voor jouw organisatie.

Operationele vereisten

Als u als bedrijf met een drone-in-a-box wilt gaan werken, dan heeft het bedrijf een exploitatievergunning* nodig voor de specifieke categorie. Voor het vliegen in BVLOS is een speciale ontheffing nodig van de ILT. Onze partner AirHub kan u hierover adviseren.

*Dit komt, omdat het indienen van een STS nog niet mogelijk is (pas in 2024)

Praktijkopleiding en mogelijkheden

Korte afstandsvluchten in BVLOS zullen, gezien de groeiende belangstelling voor droneboxen, mogelijk gaan worden. Drone Class heeft een speciale praktijkopleiding. In deze opleiding leert u om geautomatiseerde BVLOS vluchten voor te bereiden en uit te voeren.

Nog meer blogs

Lees meer over BVLOS training en FlightHub 2.

Ops Center

Een volledige B2B oplossing voor surveillance en inspectievluchten.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven