Cx-labels pas in 2022

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Het gaat nog ongeveer een jaar duren voordat de eerste drones met Cx-label op de markt kunnen verschijnen.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 15 maart 2022.

Waarom duurt het zo lang?

In een gastbijdrage op de nieuwssite Dronewatch wordt uitgelegd dat weliswaar de eisen al lang bekend zijn, maar dat er nog meer werk nodig is. Deze eisen moeten namelijk concreet gemaakt worden in bepaalde normen. Vervolgens moeten deze normen officieel door de EU worden gepubliceerd, in het zogenaamde Official Journal (OJEU). Deadline voor het maken van de normen klasse C0 t/m 4 ligt op 30 juni 2022. Voor C5 en C6 (noodzakelijk om via een STS in de specifieke categorie te opereren) zal dit pas in de tweede helft van 2022 zijn.

Overgangsregeling

Totdat de eerste drones met Cx-label verschijnen - en dit gaat dus zeker nog wel een jaar duren - vallen alle toestellen zonder Cx-label onder de huidige overgangsregeling. Deze eindigt na 31 december 2023. U vliegt vanaf dan met een drone zonder Cx-label vanaf 250 gram in subcategorie A3.

Cx-labels met terugwerkende kracht toekennen?

Het is mogelijk dat fabrikanten bepaalde huidige toestellen in hun vloot zullen aanmelden voor het Cx-label in 2022, maar dit mag elke fabrikant zelf weten. Zo gaat het gerucht dat DJI alleen voor haar Enterprise drones van plan is om met terugwerkende kracht een Cx-label te regelen. Fabrikanten willen nu eenmaal nieuwe modellen verkopen.

Heeft het zin om het aanvullende certificaat A2 te halen?

Als u met uw huidige drone, vanaf 500 gram tot 2 kilo, in bebouwde omgeving wilt vliegen, dan is dit de meest voor de hand liggende reden om A2 te halen. Ook als u wilt opereren in de specifieke categorie, heeft u het aanvullende certificaat A2 nodig. Uiteraard bent u met de upgrade A2 voorbereid op de introductie van nieuwe modellen in 2022, die het C2 label dragen. Hiermee mag u dan in subcategorie A2 opereren. Ook vanaf 1 januari 2024.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven