Consultancy: wel of niet doen?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een exploitatievergunning regelen voor de specifieke categorie is een heel karwei. Wilt u dit helemaal zelf doen of is het verstandiger om hulp in te schakelen?

Exploitatievergunning

Om te mogen opereren in de specifieke categorie heeft uw bedrijf een exploitatievergunning nodig. Deze wordt momenteel afgegeven op basis van een PDRA (een operatie binnen vastgestelde kaders) of een SORA (een operatie meer op maat). De ILT verwacht van u als operator o.a. een ConOps (een uitgeschreven operatie) en een operationeel handboek oplevert, waarin staat hoe u veilig opereert.

U heeft een keuze om alles zelf uit te werken of hiervoor beroep te doen op een meer ervaren externe partij. 

Zelf doen

Het klopt dat u out-of-pocket kosten kunt besparen door uw aanvraag voor de exploitatievergunning helemaal zelf te regelen. Als u al veel ervaring heeft met de Europese wet- en regelgeving rondom drones en het denkkader van de ILT begrijpt, dan ligt deze keuze voor de hand. U maakt echter nog steeds kosten, namelijk uw eigen tijd die u in de aanvraag moet steken.

Consultancy

De EU verordeningen en bijbehorende uitwerkingen in de AMC zijn complex en niet speciaal geschreven voor de doelgroep starters in de specifieke categorie. U moet zich afvragen of u hier zelf in wilt duiken of dat u de aanvraag voor de exploitatievergunning liever wilt uitbesteden. Drone Class werkt hiervoor samen met AirHub, een gespecialiseerd software en consultancy bedrijf, dat dit jaar al vele tientallen aanvragen heeft verzorgd en de inspecteurs van de ILT goed kent.

Wij zien dat zowel grotere als kleinere bedrijven kiezen voor consultancy, waaronder Koninklijke VolkerWessels, Vodafone, Helix Aerial Vision en Solartester.

De afweging maken

De belangrijkste reden die voor 'zelf doen' wordt aangedragen is dat het goedkoper zou zijn. Maar dit is niet waar. U kunt tientallen uren kwijt zijn aan uw aanvraag, inclusief het verwerken van feedback vanuit de ILT. U heeft misschien toch een beetje hulp nodig, wat kosten betekent voor een workshop.

Verder wordt er gezegd dat het "beter voor de veiligheid zou zijn" door alles zelf uit te werken. Als u dit via ons laat doen, dan bieden wij u een gratis compliance training aan, zodat u uw operationeel handboek goed leert kennen en begrijpen.

Slimmer kiezen

Wat wij niet voor u weg kunnen nemen is dat starten in de specifieke categorie om een behoorlijke investering vraagt. Gelukkig kunt u, dankzij de consultancy van AirHub, veel tijd besparen en verdient u het 'zelf doen' terug door te kiezen voor een voordelige opleiding bij Drone Class. Neem daarom gerust eens met ons contact op!

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven