Beste drones voor beginners
Wil je gaan beginnen met drone vliegen, maar heb je geen idee welke drone je moet aanschaffen? Hier vertellen wij je waar je op moet letten wanneer je een drone gaat aanschaffen en wat de beste drones voor beginners zijn.
Belangrijke specificaties voor beginnende drone piloten
Wanneer je een eerste drone wilt gaan aanschaffen zijn er een aantal specificaties en eigenschappen die voor beginnende drone piloten goed van pas kunnen komen:
- Obstakeldetectie
Het besturen van een drone kost wat oefening. Mocht je een stuurfoutje maken dan helpt obstakeldetectie misschien om een botsing te voorkomen. Vertrouw echter er niet te veel op en blijf dus goed naar je omgeving kijken terwijl je aan het vliegen bent.
- Vliegmodi
Wil je gemakkelijk dynamische dronebeelden maken? Kies dan voor een drone met Quickshots, ActiveTrack, WayPoints en/of MasterShots. Het besturen en creëren van beelden wordt door deze modi geautomatiseerd. Vrijwel op alle DJI toestellen kom je dit soort opties tegen.
- Camerakwaliteit
Veel drones nemen beelden op in 4K, maar toch zit er soms een verschil in beeldkwaliteit. Dit komt onder andere door de sensorgrootte van de camera.
- Voldoende vliegtijd
Voldoende tijd in de lucht is fijn wanneer je net begint met drone vliegen. Je hebt dan voldoende tijd om de drone te positioneren en verschillende shots te maken.
- Cx-label en regelgeving
Verstandig is het om vooraf te controleren welk Cx-label de drone heeft en welke drone regels er gelden voor het toestel.
De beste drones voor beginnende piloten
Aan de hand van de bovenstaande specificaties hebben wij onze favoriete beginner drones geselecteerd. Met deze drones kun je als beginner direct aan de slag door de veelzijdige veiligheidsfuncties en vliegopties.
DJI Flip
DJI heeft met de DJI Flip gezorgd voor een interessante toevoeging aan het assortiment. Als eerste opvouwbare drone van DJI met volledig afgeschermde propellers, combineert de Flip de veiligheid van de Neo met de beeldkwaliteit van de Mini 4 Pro. De unieke vouwconstructie maakt de Flip compact en eenvoudig mee te nemen.
De drieassig gestabiliseerde camera biedt indrukwekkende prestaties met een 1/1.3” CMOS-sensor en mogelijkheden voor 4K HDR-video en RAW-fotografie. Extra features zoals AI subject tracking en obstakeldetectie via een 3D infraroodsensor versterken de gebruiksvriendelijkheid. De Flip is gevoeliger voor wind dan de Mini 4 Pro, en mist zijwaartse obstakeldetectie. Daarnaast kunnen de scharnierpunten kwetsbaar zijn bij intensief gebruik. ND-filters ontbreken in de Fly More Combo.
Met de Flip heeft DJI een veilige, hoogwaardige drone gelanceerd die vooral aantrekkelijk is voor beginners en reizigers. Hoewel hij niet in alle opzichten de Mini 4 Pro overtreft, biedt de Flip voordelen op het gebied van draagbaarheid.
Voordelen: | Nadelen: |
- Gemakkelijk mee te nemen |
- Gevoelig voor wind |
Tip: Haal het A1-A3 certificaat om de regels te begrijpen.
DJI Mini 4 Pro
De DJI Mini 4 Pro is de ideale drone voor beginners. Deze drone biedt alle essentiële functies die je als startende piloot nodig hebt. Dankzij de omnidirectionele obstakeldetectie voorkom je eenvoudig botsingen tijdens het vliegen. Bovendien kun je DJI-drones instellen op een beginnersmodus, waarbij de drone niet verder dan 30 meter vliegt. Dit maakt het leren vliegen extra veilig.
De DJI Mini 4 Pro beschikt over de vliegfunctie FocusTrack waarmee de drone het onderwerp blijft volgen. Wat betreft de camera beschikt de Mini 4 Pro over een 1/1.3‘’ CMOS-sensor en een maximale opname kwaliteit van 4K/100fps. Fotograferen kan in een maximale resolutie van 48 MP.
Voor een iets hogere prijs heb je geen last van de nadelen van de DJI Flip. Wij denken dat de DJI Mini 4 Pro nog steeds heel veel waar biedt voor je geld. Mocht je geen haast hebben dan kun je, volgende de geruchten, beter wachten op de DJI Mini 5 die misschien in de zomer gaat verschijnen.
Voordelen: | Nadelen: |
- Gemakkelijk mee te nemen |
- Geen optische zoom |
Tip: Haal het A1-A3 certificaat om de regels te begrijpen.
DJI Air 3S
De DJI Air 3S is op dit moment de beste drone voor het maken van social media content. Het toestel is uitgerust met een groothoeklens en een telelens.
Deze drone bouwt voort op het succes van de DJI Air 3 met een reeks indrukwekkende upgrades. De belangrijkste verbeteringen zijn de 50 MP hoofdcamera, uitgebreide zoommogelijkheden (tot 9x hybride zoom) en de toevoeging van een LiDAR-sensor voor obstakeldetectie, zelfs in het donker.
Voor social media-content biedt de Air 3S verticale video-opnamen in 2,7K-resolutie, ideaal voor platforms zoals Instagram. Let op, het beeld wordt slechts verticaal uitgesneden.
Met een 4K-resolutie tot 120 fps, 42 GB interne opslag en een verbeterde DJI RC-N3 controller is de Air 3S perfect voor semi-professionele piloten en contentmakers.
Voordelen: | Nadelen: |
- Optische zoom |
- Geen 5K of hoger |
Het A1-A3 certificaat is voor deze drone verplicht.
DJI Avata 2
De DJI Avata 2 is dé drone voor liefhebbers van snelheid en vrijheid. Als First Person View (FPV) drone biedt hij een unieke vliegervaring via een live-action bril, waarmee je door de ogen van de drone kijkt. Dankzij zijn compacte formaat en beschermde propellers is de Avata 2 wendbaar en ideaal voor uitdagende omgevingen.
Met verschillende vliegmodi, van beginner tot gevorderd, is de DJI Avata 2 geschikt voor iedere piloot. De gestabiliseerde camera met RockSteady-technologie levert vloeiende beelden in 4K 100fps of 1080p HD 120fps. Dit maakt de Avata 2 perfect voor het vastleggen van dynamische en hoogwaardige video’s.
Dankzij zijn gebruiksvriendelijke besturing, robuuste ontwerp en indrukwekkende prestaties is de DJI Avata 2 de perfecte keuze voor beginners én gevorderden die een nieuwe dimensie aan hun vliegervaring willen toevoegen.
Voordelen: | Nadelen: |
- Beste FPV drone |
- FPV is niet voor iedereen |
Het A1-A3 certificaat is voor deze drone verplicht.
Wat moet ik weten voordat ik ga vliegen?
Ga je een van bovenstaande drones aanschaffen en wil je hiermee vliegen in Europa? Dan gelden er Europees drone regels. Het is niet toegestaan om overal met een drone te vliegen. Ook geldt er altijd een hoogtelimiet, moet je de drone in het zicht houden en mag je niet over mensenmenigten vliegen. Daarnaast moet je jezelf registreren als exploitant bij de RDW.
De belangrijkste drone regels en wat je moet regelen voor een eerste drone vlucht lees je in onze blog over de drone regels van 2025. Bij overtreding van de drone regels kan er een flinke boete worden uitgeschreven. Vlieg daarom altijd veilig en legaal met je drone.