Naar welke drone overstappen in 2024?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Op 1 januari jl. is de volledige Europese wetgeving voor drone vliegen ingetreden. Hiermee is er na drie jaar een einde gekomen aan de overgangsregeling. Veel drones mogen vanaf 2024 alleen nog in de subcategorie A3 vliegen met de bijhorende restricties.

Overstappen naar een drone met Cx-label bied je meer vliegvrijheid. In deze blog lees je welke drones de beste keuze zijn voor 2024.

Waarom overstappen op een drone met Cx-label?

Tijdens de overgangsregeling werd aan de hand van het gewicht van je drone bepaald waar je met jouw drone mocht vliegen. Dit is verleden tijd. Vanaf 2024 gelden er nieuwe drone regels en wordt door het Cx-label van de drone bepaald in welke subcategorie de drone terechtkomt.

Heeft de drone géén Cx-label en is deze zwaarder dan 249 gram? Dan moet je vanaf 2024 in subcategorie A3 vliegen en minimaal 150 meter afstand bewaren tot bebouwing, industrie en recreatiegebieden. 

Heeft je drone wel een Cx-label, dan gelden de onderstaande afstandscriteria:

C0/C1

 • Vliegen boven (een paar) niet-betrokken personen toegestaan
 • Vliegen boven menigten niet toegestaan
 • Vliegen boven bebouwing toegestaan

C2

 • Minimaal 30 meter afstand tot niet-betrokken personen of
 • Minimaal 5 meter afstand tot niet-betrokken personen in low-speed mode
 • Vliegen boven bebouwing toegestaan

Vanaf 1 januari 2024 moeten nieuw uitgebrachte toestellen een Cx-label hebben.

Welke drone moet ik kiezen in 2024?

Op zoek naar een drone die je alle vliegvrijheid biedt? Hier staan de beste drones in een rijtje.

DJI Air 3

Uitgebracht in 2023 | C1 label

Specificaties DJI Air 3

Gewicht: 720 gram
Vliegtijd: 46 minuten
Camera’s: Groothoeklens + telelens
Fotoresolutie: 48 MP RAW
Filmresolutie: 4K/100fps

Cx-label: C1
Remote ID: Aanwezig 

Prijs: va €1099,-
Bestel de DJI Air 3

De DJI Air 3 is uitgerust met zowel een groothoek- als telelens, biedt de drone de mogelijkheid om verticale video's op te nemen door het beeld verticaal bij te snijden. De groothoeklens kan beelden vastleggen in 48 Mega Pixels RAW en video's opnemen in 4K bij 100 fps.

Met obstakelsensoren in alle vliegrichtingen en ondersteuning van het APAS 5.0 systeem, wordt vliegen rond obstakels moeiteloos. De DJI Air 3 biedt extra functionaliteiten, waaronder Focus Track (Spotlight 2.0, ActiveTrack 5.0, Point of Interest 3.0) en QuickShots (Rocket, Drone, Circle, Helix, Boomerang en Asteroid). Bovendien is het mogelijk om waypointmissies uit te voeren.

Met een indrukwekkende vliegduur van maximaal 46 minuten per accu wordt de DJI Air 3 bestuurd via de nieuwe RC-N2 controller, die wordt aangesloten op een smartphone en bediend via de DJI Fly-app.

Voordelen DJI Air 3 in 2024

Dit zijn de belangrijkste voordelen qua regels:

 • Beschikt over het C1 label
 • Vliegen in subcategorie A1
 • Vliegen boven niet-betrokken personen is toegestaan
 • Vliegen boven bebouwing gevlogen is toegestaan
 • Beschikt over Remote ID

DJI Mavic 3 Classic

Uitgebracht in 2022 | C1 label

Specificaties DJI Mavic 3 Classic

Gewicht: 895 gram
Vliegtijd: 46 minuten
Fotoresolutie: 20 MP
Filmresolutie: 5.1K/50fps | 4K/120fps

Cx-label: C1
Remote ID: Aanwezig

Prijs: va €1.499,-
Bestel de DJI Mavic Classic

De DJI Mavic 3 Classic staat bekend om zijn indrukwekkende vliegfuncties en uitstekende camera, waardoor het de ideale keuze is voor het vastleggen van professionele opnames in hoogwaardige kwaliteit.

Met een Hasselblad hoofdcamera met een 4/3-inch CMOS-sensor biedt de DJI Mavic 3 Classic de mogelijkheid om video-opnames te maken in 5.1K bij 50 fps en 4K bij 120 fps, waardoor je altijd scherpe video's kunt vastleggen, zelfs bij weinig licht. De instelbare diafragmawaarde van f/2.8 tot f/11 en de mogelijkheid om te fotograferen in 20 megapixels RAW dragen bij aan de veelzijdigheid van deze camera.

Met zes obstakelsensoren kan de drone automatisch obstakels vermijden, zowel in normale vliegmodus als in de sportstand. De DJI Mavic 3 Classic biedt een breed scala aan vliegfuncties, waaronder Mastershot en ActiveTrack 5.0. Mastershot berekent automatisch de optimale route voor een specifieke camerabeweging, terwijl de verbeterde versie van ActiveTrack objecten blijft volgen, zelfs als ze tijdelijk uit het zicht verdwijnen.

Dankzij de vernieuwde accu's heeft deze drone een verlengde vliegtijd tot 46 minuten, waardoor het probleem van lege accu's tot het verleden behoort.

Voordelen DJI Mavic 3 Classic in 2024

Dit zijn de belangrijkste voordelen qua regels:

 • Beschikt over het C1 label
 • Vliegen in subcategorie A1
 • Vliegen boven niet-betrokken personen is toegestaan
 • Vliegen boven bebouwing gevlogen is toegestaan
 • Beschikt over Remote ID

DJI Mavic 3 Pro

Uitgebracht in 2023 | C2 label

Specificaties DJI Mavic 3 Pro

Gewicht: 958 gram
Vliegtijd: 43 minuten
Camera: Hasselblad camera + dubbele telelens
Fotoresolutie: 20 MP
Filmresolutie: 5.1/50fps | 4K/120fps


Cx-label: C2
Remote ID: aanwezig

Prijs: va €2.099,-
Bestel de DJI Mavic 3 Pro

De DJI Mavic 3 Pro onderscheidt zich door een combinatie van drie camera's. Voorzien van een Hasselblad hoofdcamera en twee telelenzen biedt de DJI Mavic 3 Pro grenzeloze mogelijkheden, waardoor het de ultieme drone is voor zowel fotografie als videografie, vanuit elk denkbaar perspectief.

De camera's van de DJI Mavic 3 Pro:

Camera

Hasselblad camera

Medium Telelens

Telelens

Sensor

4/3 CMOS

1/1.3 CMOS

1/2 CMOS

Diafragma

f/2.8-f/11

f/2.8

f/3.4

Resolutie

5.1/50fps | 20MP

4l/60fps | 48 MP

4k/60fps | 12MP

Zoom

 

3x Optische zoom

7x Optische zoom

28x Hybride zoom

De DJI Mavic 3 Pro beschikt over een Hasselblad camera met een 4/3 inch CMOS-sensor. Deze drone kan video-opnames maken in indrukwekkende resoluties zoals 5.1K bij 50fps en 4K bij 120 fps. Het diafragma van de Hasselblad camera is verstelbaar tussen f/2.8 en f/11, terwijl fotografie mogelijk is in 20 megapixels RAW. 

Met de medium telelens, uitgerust met een 1/1.3 inch CMOS-sensor en een diafragma van f/3.4, worden meer details vastgelegd, waardoor scherpe beelden zonder ruis of verlies van details ontstaan. De telelens biedt een zoom bereik van 7x optische zoom en 28x hybride zoom, waarmee elk detail van veraf naar voren kan worden gehaald. 

De DJI Mavic 3 Pro is uitgerust met zes obstakelsensoren, waardoor de drone automatisch obstakels kan vermijden, zowel in normale vliegmodus als in sportstand.

Functionaliteiten zoals Mastershot en ActiveTrack 5.0 maken de DJI Mavic 3 Pro veelzijdig. Mastershot berekent zelf de beste route om een bepaalde camerabeweging uit te voeren, terwijl de vernieuwde ActiveTrack-versie de drone in staat stelt objecten te blijven volgen, zelfs wanneer ze even uit het zicht verdwijnen.

Voor professionals is er ook de Cine-versie van de DJI Mavic 3 Pro beschikbaar. Deze maakt gebruik van het Apple ProRes 422 HQ Codec, een industriestandaard voor opnames van hoge kwaliteit. De drone is uitgerust met een geheugen van 1 TB, maar biedt ook de mogelijkheid om een microSD-kaart toe te voegen voor extra opslagcapaciteit.

Voordelen DJI Mavic 3 Pro in 2024

Dit zijn de belangrijkste voordelen qua regels:

 • Beschikt over het C2 label
 • Vliegen in subcategorie A2
 • Minimale afstand tot niet-betrokken personen 5 meter, in low speed mode
 • Vliegen boven bebouwing gevlogen is toegestaan
 • Beschikt over Remote ID

Drone advies voor 2024

Op zoek naar een nieuwe drone voor 2024? Wij helpen je graag verder! Onze drone experts hebben jarenlange ervaring met verschillende drones en kunnen een passend advies geven. Neem gerust contact met ons op.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven