Welke drone opleiding en training?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Inmiddels bieden wij een uitgebreid assortiment aan opleidingen en training aan voor zowel recreatieve als professionele drone piloten. In deze blog geven wij een overzicht van alle mogelijkheden om in de onbemande luchtvaart te duiken bij vliegschool Drone Class.

Aangewezen en erkende opleider

Allereerst is het goed om te weten dat Drone Class een officiële opleider is met bevoegdheid om te examineren (zowel theorie als praktijk):

 • Wij zijn door het ministerie aangewezen om te examineren voor de A1-A3, A2 en STS theorie certificaten
 • Wij zijn erkend door de IlT om op te leiden en te examineren voor praktijk STS-01, STS-02 en de afgeleide PDRA's hiervan
 • Wij zijn erkend door de ILT om voor NL-staatsvoertuigen de theorie van het RPA-L brevet aan te bieden en te examineren

Voor praktijk SORA bestaat (nog) geen aparte erkenning. Wij combineren SORA met de praktijkeisen voor STS-01 etc., omdat dit qua risiconiveau goed past en de ILT momenteel alleen bedrijfsvergunningen voor de twee laagste SAIL niveaus afgeeft.

EU Dronebewijs

EU Dronebewijs

Vanaf 250 gram start elke piloot met het behalen van het basiscertificaat A1-A3. In de opleiding maak je kennis met o.a. de belangrijkste drone regels, veiligheid, privacy en verzekering voor je toestel. Indien jouw toestel een C2 label heeft, dan moet je ook het aanvullende certificaat A2 halen. In deze opleiding staan met name meteorologie, vluchtvoorbereiding en kennis over accu's centraal.

Met alles op zak vlieg je deze zomer in alle EU landen, Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Drone Class Plus

Excursie Amsterdam

Haal alles uit je toestel door kennis te maken met fotografie, videografie en visuele inspecties. Naast online cursussen organiseren wij regelmatig vliegmiddagen, excursies en themamiddagen voor iedereen die interesse heeft in drones. Drone Class Plus is een abonnement, waarmee je lid wordt van onze drone community. Wij hebben een leuke mix van recreatievelingen en professionals.

Vliegles en praktijktraining

Vliegles en praktijktraining

Wil je met meer zelfvertrouwen vliegen met je toestel en handige functies uitproberen, dan kun je vliegles boeken. Daarnaast bieden wij training aan, waarbij we focussen op specialisme en niches:

 • Praktijktraining Video
  Het leren maken van strakke, creatieve video shots en een montage.
 • Praktijktraining FPV vliegen
  Leren FPV vliegen met de DJI Avata (2), eventueel met beeldbewerking.
 • Praktijktraining Inspecties
  Het uitvoeren van inspecties, 2D/3D mapping van gebouwen.
 • Praktijktraining Mapping
  Specifiek voor landmeetkundigen, die met Autodesk werken.
 • Praktijktraining DJI Dock
  Kennismaking met de dronebox en automatische vluchten.

Al deze training is in de open categorie van toepassing. Let wel op dat je niet in no-fly zones opereert, het toestel altijd in het zicht houdt en niet hoger dan 120 meter vliegt.

Basisopleiding Specifieke categorie

EASA STS theorie certificaat

Wil je juist af van de beperkingen van de open categorie, dan kun je je bekwamen in de specifieke categorie. Let op: naast het volgen van verplichte opleiding moet je altijd onder een afgegeven bedrijfsvergunning van de ILT opereren.

Onze basisopleiding komt in drie varianten:

Het praktijkgedeelte sluit je af met een vluchtplan en examenvlucht. Voor VLOS moet je minstens beheersing in ATTI mode aantonen. Voor BVLOS moet je zelf vliegen (géén automatische vlucht).

CRM-MCC en Recurrent training

Recurrent training

Indien je gaat opereren in een grotere flight crew, raden wij aan om jezelf hier op voor te bereiden door het volgen van onze CRM-MCC training. Niet-technische vaardigheden staan hier centraal.

Piloten in de specifieke categorie zijn verplicht om jaarlijks hun kennisniveau op peil te houden en daarom bieden wij Recurrent training aan, zodat je elk jaar jouw kennis kunt actualiseren.

Specific endorsement modules

DJI Dock BVLOS operaties

Na de basisopleiding kom je in aanmerking voor vervolgopleiding, die door EASA / ILT wordt gevraagd voor de meer risicovolle operaties in de specifieke categorie. Denk hierbij aan nachtvluchten, geautomatiseerde en langere afstandsvluchten in BVLOS, VLL operaties (RT opleiding). Wij bieden de specific endorsement modules aan met zowel theorie als praktijk.

Heb je vragen over het EU Dronebewijs, de specifieke categorie of een losse training? Neem dan gerust met ons contact op. Ook voor toesteladvies en de aanschaf van een nieuwe drone.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven