WA verzekering
Tegen letsel en/of schade kunt u zich te verzekeren als u gaat vliegen met een drone. In deze blog leggen we uit welke type verzekeringen er zijn.
Waarom een verzekering?
Met het vliegen van een drone loopt u risico op het veroorzaken van schade en letsel. In artikel 4 van de Europese Verordering 785/2004 staat dat “Exploitanten van luchtvaartuigen […] verzekerd moeten zijn in overeenstemming met deze verordening wat betreft hun specifieke aan luchtvaart gerelateerde aansprakelijkheid ten aanzien van [...] derden.”
Het belangrijkste doel van deze verordening is ervoor te zorgen dat slachtoffers van een ongeval toegang hebben tot een passende vergoeding. Ook bij materiële schade in het geval van bijna-ongelukken. De betreffende verordening geeft een minimumbedrag aan (een miljoen euro) om tegen aansprakelijkheid verzekerd te worden.
Verplicht of niet?
De EASA stelt dat een WA verzekering bij toestellen vanaf 20 kilo verplicht is en dat je dit per lidstaat moet checken voor lichtere drones. De Nederlandse overheid raadt een WA verzekering dringend aan. Wij doen dit ook, want als je een ongeluk veroorzaakt, dan wil je verzekerd zijn tegen schadeclaims.
Let op: je bent alleen verzekerbaar als je je aan alle regels houdt.
Voor recreanten: particuliere WA zekering
Als particulier heeft u waarschijnlijk al een eigen WA verzekering. U dient bij de verzekeraar te checken of ook ongevallen met drones, die u veroorzaakt, door de verzekering worden gedekt.
Voor operators: zakelijke WA-verzekering
Bedrijven en organisaties (ingeschreven bij de KvK) dienen in de specifieke categorie, waar je bijvoorbeeld in no-fly zones en 's nachts mag vliegen, elk toestel individueel te verzekeren.
Wanneer bent u niet verzekerbaar?
U bent in elk geval niet verzekerbaar, indien u:
- zich niet houdt aan alle regels voor het opereren met een drone
- niet vliegt met het juiste papierwerk op orde
- een drone modificeert, waardoor de Europese CE-markering / Cx-label vervalt
Vraag bij uw verzekeraar de actuele voorwaarden op en bestudeer deze om onaangename verrassingen te voorkomen.
Let op: molest
Nederlandse verzekeraars mogen de volgende type molest niet verzekeren:
- een gewapend conflict
- een burgeroorlog of een opstand
- binnenlandse onlusten, oproer en muiterij