Vijf tips om veilig te vliegen

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een drone die in de boom belandt of spontaan wegvliegt... We maken het allemaal wel eens mee. In deze blog vijf tips om te anticiperen op een mogelijke noodsituatie.

Tip 1. Oriënteer uzelf van te voren

Als u ergens wilt gaan vliegen, dan is het handig om het vlieggebied te kennen. Staan er obstakels? Is er kans op verkeer en zijn er mensen in de buurt? Niet alleen de locatie, maar ook het tijdstip van de dag maakt uit.

Tip 2. Check uw gear

Neem opgeladen batterijen mee en propellers, die glad en in balans zijn. Check van te voren of er nog een firmware update nodig is. Met een volgeladen telefoon vliegt u ook prettiger.

Tip 3. Stel de RTH hoogte in

Mocht de verbinding tussen drone en radio controller uitvallen, dan is het handig dat het toestel niet te laag (of te hoog) terugkeert in Return to Home mode.

Tip 4. Houd rekening met de wind

Het waait regelmatig behoorlijk hard in ons land. De motoren van het toestel moeten dan harder werken om lift te genereren. Als u aanvankelijk wind mee heeft, keer dan op tijd terug in verband met tegenwind op de terugweg.

Tip 5. Wat te doen bij een fly away

Mocht de drone er ongecontroleerd vandoor gaan, noteer dan het volgende: de koers, hoogte, snelheid en resterende accupercentage. Geef dit door aan de plaatselijke luchtverkeersleiding (indien de drone een CTR binnen vliegt). De politie belt u daarna. Achteraf maakt u melding van het incident bij de ILT.

Gecontroleerde crashlanding

Een motor of elektronische snelheidsregelaar (ESC) die storing geeft, kan een crash tot gevolg hebben. Bij problemen, kijk direct naar een veilige plek waar het toestel kan landen of eventueel een crash kan maken.

Neem de drone regels in acht

Wees u ervan bewust dat er - zonder dat u het weet of ziet - ander luchtverkeer in de buurt kan zijn. Ga daarom niet vliegen waar het niet is toegestaan!

Lees onze blogs over vliegen in de open categorie en geldboetes.

 

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven