Specific endorsement modules

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drone Class start met het aanbieden van vervolgopleiding in de specifieke categorie. In deze blog wordt duidelijk wanneer dit is verplicht of wordt aangeraden.

Meer risicovolle operaties?

In de specifieke categorie wordt altijd het risiconiveau van de operaties vastgesteld. Voor een STS of afgeleide PDRA (PDRA-S01 en PDRA-S02) ligt dit op SAIL niveau II (laag risico). Maar er zijn ook medium of hoog risico operaties mogelijk. Bijvoorbeeld als u BVLOS wilt gaan vliegen vanaf 1 kilometer of een langlopende ontheffing voor nachtvluchten aanvraagt, waarmee u frequent buiten UDP gaat vliegen. Generieke PDRA's (PDRA-G01, PDRA-G02 enz.), waarbij u ook in gecontroleerd luchtruim kunt opereren, worden eveneens beschouwd als operaties met een hoger risico.

Trainingsvereisten vanuit EASA

Voor al dit soort operaties heeft EASA vorig jaar in een update van de AMC de Specific endorsement modules geïntroduceerd. Dit zijn tien modulen, die betrekking hebben op de meer risicovolle operaties:

  • Nachtvluchten
  • Vliegen boven groepen mensen (overflight)
  • BVLOS operaties (operatiebereik > 1km)
  • VLL vluchtoperaties (onder 500 ft)
  • Vluchten in niet-gesegregeerd luchtruim
  • Vervoer en/of afwerpen van goederen in de lucht
  • Vervoer van gevaarlijke goederen
  • Operaties met meerdere UAS en zwermen
  • UAS lancering en opberging
  • Vliegen over bergachtig terrein

In de uitwerking van deze modulen heeft EASA concrete aandachtspunten benoemd om te behandelen. De vliegscholen hebben ruimte gekregen om training, examinering en certificering in te vullen.

Theorie met examen en certificaat

Op basis van de AMC hebben wij een syllabus samengesteld voor een online theorie opleiding met examen, die u vanaf nu kunt volgen. In het online examen wordt de theorie uit alle bovenstaande modulen afgetoetst.

Wij raden aan om altijd eerst met theorie te starten. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen en een minimale score van 75% is vereist. Na slaging ontvangt u een certificaat van voltooiing, dat door onze vliegschool wordt afgegeven.

Praktijkcertificaat Endorsement module

Daarnaast kunt u per losse module praktijktraining met examen volgen. Voor bijvoorbeeld de langlopende ontheffing voor nachtvluchten is dit conform wat de ILT vereist. U heeft waarschijnlijk niet alle modulen nodig. Daarom bieden wij deze los aan, zodat u zelf een keuze kunt maken.

Wij hebben bekeken welke modulen zich lenen voor praktijk. Niet alle modulen zullen wij als praktijktraining kunnen aanbieden. Sommige modulen zijn nog in ontwikkeling. Maar in elk geval zijn de eerste modulen beschikbaar!

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven