Alles over het registreren van de drone

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vaak heb je een exploitantnummer nodig wanneer je met een drone wilt gaan vliegen. In dit blog leggen wij je alles uit over het exploitantnummer. Wanneer heb je een exploitantnummer nodig, hoe vraag je een exploitantnummer aan, hoe lang geldig en hoeveel kost dit. Lees hier alle informatie over het exploitantnummer.

Wat is een exploitantnummer?

Wanneer je eigenaar (exploitant) bent van een drone moet je jezelf registeren en een exploitantnummer aanvragen. Het exploitantnummer kun je aanvragen via de RDW, je ontvang hierna een code per e-mail. Dit is het exploitantnummer. Het exploitantnummer dient zichtbaar aan de buitenkant van de drone bevestigd te worden door middel van een plaatje of sticker.

Je hebt een exploitantnummer nodig, indien:

  • de drone een camera aan boord heeft of
  • de drone meer dan 249 gram weegt

Speelgoed drones zijn uitgezonderd.

Hoe kun je je registreren als drone exploitant?

In een paar stappen vraag je het exploitantnummer aan:

  1. Je vraagt het exploitantnummer aan via de RDW. Dit kan via deze link: aanvragen exploitantnummer
  2. Log in met je DigiD en doorloop alle stappen in het aanvraag proces
  3. Betaal de aanvraagkosten via iDeal
  4. Je ontvangt per email het exploitantnummer deze moet zichtbaar aan de buitenkant van de drone bevestigd worden

Op zoek naar meer informatie over het exploitantnummer? Op de website van de RDW staat alle informatie over het aanvragen van het exploitantnummer.

Welk deel exploitantnummer aanbrengen op drone?

Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Een voorbeeld van een exploitantnummer: NLD87ahdgsufj12gf-xyz

Alleen het deel vóór het liggend streepje (NLD87ahdgsufj12gf) dient bevestigd te worden op de drone. De laatste drie cijfers moet je dus weggelaten. Hiermee voorkom je misbruik van jouw exploitantnummer.

Bezit je meerdere drones? Het exploitantnummer is geldig voor alle drones, die je bezit. Bevestig op elke drone het exploitantnummer zichtbaar aan de buitenkant.

Wat kost een exploitantnummer?

Je vraagt eerst het exploitantnummer aan bij de RDW. Het exploitantnummer is één jaar geldig. Hierna kun je het exploitantnummer bij de RDW verlengen. De kosten staan in onderstaande tabel.

Omschrijving

Kosten

Aanvraag exploitantnummer

€23,00

Verlengen exploitantnummer

€13,00

Ingezetene en niet-ingezetene Nederlanders kunnen het nummer bij de RDW aanvragen. Je hebt hiervoor DigID (consument) of e-Herkenning (bedrijf) nodig. Ook buitenlanders die in Nederland gaan vliegen kunnen het nummer aanvragen, door contact op te nemen met de RDW.

Hoe lang is een exploitantnummer geldig?

Het exploitantnummer is één jaar geldig. Zes weken voordat het exploitantnummer afloopt kun je het exploitantnummer verlengen. Je kunt het exploitantnummer eenvoudig bij de RDW verlengen.

Heb ik ook een EU Dronebewijs nodig?

Naast het exploitantnummer heb je vaak ook een EU Dronebewijs nodig om legaal in de EU te vliegen. Het EU Dronebewijs is verplicht voor elke dronepiloot die met een drone vanaf 250 gram gaat vliegen. 

Het EU Dronebewijs kun je gemakkelijk en eenvoudig online halen. Je doorloopt eerst een online cursus en maakt daarna een online examen. Zodra je bent geslaagd vraag je het officiële EU Dronebewijs aan waarmee je in de gehele EU mag vliegen.

Wil je weten welk EU Dronebewijs je moet behalen voor jouw drone? Ontdek hier hier binnen een minuut welk certificaat nodig bent. Meer informatie over het EU Dronebewijs lees je hier.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven