Praktijktraining Mapping

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

In samenwerking met Dunnewind Groep en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) biedt Drone Class praktijktraining aan gericht op mapping.

Mapping als drone toepassing

Middels mapping kun je met behulp van software een accuraat 3D model van de omgeving maken. Om tot grote nauwkeurigheid te komen kun je het beste RTK gebruiken en anders werk je met Ground Control Points. Nadat de drone een (geautomatiseerde) vlucht heeft uitgevoerd, houd je een puntwolk (LAS bestand) en een orthomozaïek (GeoTiff bestand) over. Deze kunnen in Autodesk Civil 3D verwerkt worden tot een model. Dit model is vervolgens de basis om bijvoorbeeld volumemetingen mee uit te voeren of om tot een 3D- of hoogtemodel te komen.

Opzet praktijktraining

Spreekt het bovenstaande u aan? Wilt u deze toepassing beheersen, dan kunnen wij u in anderhalve dag een praktijktraining aanbieden om dit te leren. De training is bedoeld voor landmeetkundigen en geïnteresseerden in het vakgebied geodesie.

De opzet van de training is als volgt:

  • Gebied in kaart brengen met de drone (middels RTK of GCP's)
  • Verwerking van de data in Autodesk Civil 3D
  • Het model benutten middels een volume/hoogtemeting

De eerste twee onderdelen komen aan bod tijdens dag 1. Hiervoor wordt u uitgenodigd op het kantoor van Drone Class. In de ochtend leert u bij Sander Welgraven hoe u de drone operatie uitvoert. In de middag neemt Jan Boerman u mee in het samenvoegen van het LAS - en orthobestand.

Dag 2 vindt online plaats via Microsoft Teams met Jan Boerman, waarbij hij u een dagdeel helpt met het benutten van het model dat is gecreëerd.

Voorkennis

U hoeft voor deze praktijktraining geen ervaring te hebben als drone piloot, hoewel wij de opleiding voor het EU Dronebewijs en de basisopleiding voor de specifieke categorie wel aanbevelen. Deze trainingen zorgen ervoor dat u uw drone operatie begrijpt, zelf kunt plannen en uitvoeren.

Verder is het handig als u al overweg kan met Autodesk Civil 3D.

Kosten, faciliteiten en aanmelding

De introductieprijs voor deze praktijktraining bedraagt 1699 euro, inclusief btw. Om een training door te laten gaan zijn er minimaal twee deelnemers vereist. Dit is ook het maximum aantal, zodat Sander en Jan alle aandacht hebben voor uw vragen.

U neemt uw eigen laptop met Civil 3D mee naar de training. Drone Class zorgt voor de trainingsruimte, de vlieglocatie, een oefentoestel (Mavic 2 Enterprise Advanced met optie om RTK te benutten) met survey app en een lunch op dag 1.

Aanmelden kan door met ons contact op te nemen voor een korte intake. De eerste training wordt gepland in november 2021.

Over Jan Boerman

Jan Boerman brengt als landmeetkundige ruim 19 jaar aan werkervaring mee. Hij is gespecialiseerd in het uitvoeren van surveys en kent Autodesk Civil 3D op zijn duimpje. Naast werken voor de Dunnewind Groep is hij zelfstandige.

Over Sander Welgraven

Sander Welgraven is RPA-L piloot en oud-Nederlands kampioen drone racen en weet als geen ander hoe je drones moet instellen en besturen. Hij werkt met verschillende apps, waaronder DroneDeploy, die wij in deze praktijktraining gebruiken.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven