Nieuwe RPA-L opleiding in 2021

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Door de overgang naar de nieuwe EU wetgeving verandert ook de drone opleiding voor wat nu nog een operatie onder ROC is en straks in de specifieke categorie. In deze blog nieuws over RPA-L.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 2 maart 2021.

Wat is RPA-L?

RPA-L is een afkorting van Remotely Piloted Aircraft License. Het is een Nederlands dronebrevet, verplicht voor ROC-operaties en facultatief voor ROC-light vluchten in Nederland.

Specifieke categorie

Om te mogen opereren in de specifieke categorie worden er eisen gesteld aan de piloot, het toestel en de operator (het bedrijf dat de drone operatie uitvoert).

U vliegt standaard in de specifieke categorie, als u niet kunt voldoen aan de eisen van de open categorie. Bijvoorbeeld: opereren in een no-fly zone of vliegen in een woonwijk met een toestel (zonder Cx-label) dat een startmassa heeft vanaf 2 kilo.

U kunt in alle EU landen, Zwitserland, Noorwegen en IJsland onder dezelfde regels opereren in de specifieke categorie.

Status van RPA-L

RPA-L hoort bij de nationale wetgeving van ons land. State actors kunnen nog van dit vliegbrevet gebruik maken. In de specifieke categorie heeft RPA-L helaas geen waarde. U dient een aparte theorie- en praktijkopleiding te volgen om in de specifieke categorie te mogen opereren. Wij denken met u mee om dit zo voordelig mogelijk te maken.

 

 

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven