Het ideale droneshot?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

De zomer start. Traditioneel een moment om aan de aanschaf van een drone te denken. Zeker als u, net als wij, mooie vakantieshots ziet op het internet. Maar wat maakt nu eigenlijk het ideale droneshot?

Onderwerp

Een foto roept gevoelens en associaties op. Wellicht denkt u bij de cover van deze blog aan: zon, zee, vrije tijd, lekker eten en genieten. Wat voor gevoel en associatie wilt u oproepen met een foto?

Compositie

Een foto heeft iets nodig om op te vallen. Als dat niet (per se) het onderwerp van de foto is, dan zou het de compositie kunnen zijn. Oftewel de ordening van wat er op de foto te zien is. Bijvoorbeeld: horizontale lijnen, symmetrie of gewoon eenvoud. Vanuit de lucht ziet u patronen, texturen en de ligging van objecten, die de moeite waard kunnen zijn om te fotograferen.

Licht

Een veelgemaakte fout is om altijd af te gaan op de standaardinstellingen van de camera. Tip: zet uw camera eens in manual. Houd de ISO waarde overdag zo laag mogelijk (om ruis tegen te gaan). Experimenteer met diafragma om bijvoorbeeld een wazige achtergrond te creëren. Varieer ook eens met sluitertijd om beweging in de foto te krijgen.

Een aantal tips staan op het blog van Filtergrade.

Kleuren

Een andere manier om een foto te laten opvallen is door met kleuren te spelen. Deze kunnen, van nature, al aanwezig zijn op uw locatie. Het veranderende licht van de zon kan subtiele verschillen geven. Of kiest u voor een statement door in zwart-wit te fotograferen? Een foto kan na afloop digitaal worden nabewerkt met bijvoorbeeld Lightroom.

Originaliteit

Kijk eens of u een bekende plek vanaf een andere positie kunt fotograferen. 

Ethische aspecten 

Over smaak valt niet te twisten. In dat opzicht bestaat er natuurlijk geen ideaal droneshot. Houd wel rekening met waar u mag vliegen. Soms is er een vergunning nodig. Sta ook even stil bij de privacy van omstanders. Dit maakt uw productie helemaal af.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven