Dronekaart Nederland 2024

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Op de dronekaart van Nederland zijn de verschillende gebieden in het Nederlandse luchtruim weergegeven. Voordat je gaat drone vliegen, moet je controleren in welk luchtruim je wilt gaan vliegen en of drone vliegen is toegestaan. De verschillende luchtruimen worden per locatie weergegeven op de dronekaart, inclusief no-fly zones.

Waar mag je drone vliegen in Nederland?

Waar je mag vliegen met je drone is afhankelijk van het luchtruim en aanwezige beperkingen. Op de dronekaart van Nederland staat per locatie welke mogelijke beperkingen er zijn. Er bestaan verschillende dronekaarten van Nederland. Wij raden de dronekaart van GoDrone aan. Deze dronekaart is afkomstig van de luchtverkeersleiding in Nederland en geeft ook alle tijdelijke no-fly zones aan.

GoDrone heeft een mobiele applicatie, die gratis gedownload kan worden. Zowel de app als de website kunnen jouw huidige locatie weergeven. Ook kan er een adres worden ingevoerd waarna alle eventuele beperkingen op het ingevoerde adres worden weergegeven.

Dronekaart Nederland GoDrone

Legenda dronekaart Nederland

Op de dronekaart van Nederland zijn verschillende zones gemarkeerd. Elke zone heeft zijn eigen betekenis en regels. In sommige zones is het verboden om met een drone te vliegen en in andere zones gelden waarschuwingen.

Niet-gemarkeerde gebieden

De niet-gemarkeerde gebieden worden het open luchtruim genoemd. Als dronepiloot ben je vrij om hier te vliegen, mits je je aan de Europese droneregels houdt.

No-fly zones (rode zones)

De no-fly zones worden op de Nederlandse dronekaarten weergegeven als rode gebieden. Deze no-fly zones, ook wel CTR's genoemd, vind je rondom vliegvelden en militaire basissen. Je mag hier niet vliegen met je drone.

Nota bene: Op de inkleuring van sommige (militaire oefen-)gebieden door de LVNL is helaas wat aan te merken. Verder willen we opmerken dat niet elke no-fly zone iedere dag op elk uur actief hoeft te zijn.

Tijdelijke no-fly zones (blauwe zones)

Een tijdelijke no-fly zone wordt als blauw gebied op de Nederlandse dronekaart weergegeven. Een tijdelijke no-fly zone is een gebied waar luchtactiviteiten plaatsvinden, waardoor je hier tijdelijk niet mag drone vliegen. Wanneer je op de dronekaart op een blauw gebied klikt, opent er een beschrijving. In deze beschrijving staat wanneer de tijdelijke no-fly zone actief is.

Natura 2000 luchtruim (groene zones)

Groene gebieden op de dronekaart zijn Natura 2000-gebieden. Dit zijn beschermde natuurgebieden, waar dieren niet gestoord mogen worden. Wanneer je toch in een Natura 2000-gebied wilt vliegen, heb je toestemming van de toezichthouder en de betreffende provincie nodig.

Laagvlieggebied (oranje zones)

Laagvlieggebied wordt weergegeven als oranje gebied. Je mag in zo'n gebied drone vliegen wanneer je een waarnemer meeneemt. De waarnemer heeft als taak de omgeving in de gaten te houden en de piloot te waarschuwen wanneer er luchtverkeer nadert. Indien er andere luchtvaartvoertuigen worden gesignaleerd, moet de piloot direct de landing inzetten. Als drone piloot moet je voorrang verlenen aan alle andere type luchtvaartvoertuigen.

Alleen drones die vallen in subcategorie A1 en A2 zijn toegestaan. Houd je aan een maximale hoogte van 30 meter.

Waarschuwing (gele zones)

In gele gebieden geldt een waarschuwing. Je kunt in dit soort zones in aanraking komen met ander luchtverkeer. In gele zones wordt het aangeraden om een waarnemer mee te nemen die de omgeving in de gaten kan houden en de piloot kan waarschuwen. Wanneer er ander luchtverkeer gesignaleerd wordt, moet de drone piloot voorrang verlenen.

Op zoek naar de dronekaarten van andere Europese landen? Bekijk de blog met de dronekaarten van Europa.

drone vliegen Nederland

Heb ik een EU Dronebewijs nodig om in Nederland te mogen drone vliegen?

Wil je gaan vliegen met een drone in Nederland? Dan heb je vanaf 250 gram een EU Dronebewijs nodig. Wanneer je drone meer weegt dan 249 gram, ben je verplicht om minimaal het A1-A3 certificaat te behalen. Met het EU Dronebewijs mag je in het open luchtruim vliegen. Je behaalt het EU Dronebewijs door het volgen van een online training en het behalen van een online examen. Zodra je geslaagd bent, dien je via ons jouw aanvraag voor het certificaat in. Nadat de aanvraag is afgerond, ontvang je binnen een paar minuten het EU Dronebewijs per e-mail. Je mag met het EU Dronebewijs vliegen in het open luchtruim van heel Europa.

Waarom jouw EU Dronebewijs behalen bij Drone Class?

Een aantal redenen om voor onze vliegschool te kiezen:

  • Volledige online training in een beperkt aantal uren
  • Slagingspercentage van 95% (bij de eerste poging)
  • Online examen en onbeperkt gratis herexamens
  • Certificaat afgegeven door de RDW en erkend door het Europees agentschap EASA

Heb je vragen over de dronekaart van Nederland of over welk certificaat je moet behalen voor jouw drone? Neem contact met ons op!

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven