Drone vliegen in een Natura 2000-gebied

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Eén van de zones in Nederland met beperkingen voor drone vliegen zijn de Natura 2000-gebieden. Een Natura 2000-gebied is beschermd natuurgebied. Deze natuurgebieden zijn door heel Nederland te vinden. Je mag niet zomaar drone vliegen in een Natura 2000-gebied. In dit artikel lees je aan welke regelgeving je moet voldoen om met een drone in een Natura 2000-gebied te mogen vliegen.

Waar bevinden de Natura 2000-gebieden zich?

Nederland heeft vele Natura 2000-gebieden. Denk hierbij aan de Noordzee, de duinen langs de kust en verschillende bosgebieden zoals de Veluwe. Het kan zomaar voorkomen dat je in een Natura 2000-gebied wilt gaan vliegen, zonder dat je het door hebt. Controleer daarom altijd voordat je gaat drone vliegen of je in een Natura 2000-gebied terechtkomt. Op de interactieve dronekaart van GoDrone worden alle zones met beperkingen in Nederland weergegeven. Op deze dronekaart staan ook Natura 2000-gebieden. Deze worden op de dronekaart weergegeven als groene gebieden.

Wil je weten of jouw dronelocatie in een Natura 2000-gebied ligt? In de zoekbalk van de dronekaart kun je een locatie invoeren of je huidige locatie gebruiken. De dronekaart brengt je naar de ingevoerde locatie en geeft alle actieve groene zones weer.

Natura 2000-gebieden

Mag ik in een Natura 2000-gebied drone vliegen in Nederland?

In principe is het niet toegestaan om met een drone in een Natura 2000-gebied te vliegen. Het vliegen met een drone in een Natura 2000-gebied kan namelijk dieren storen, zoals weidevogels die aan het broeden zijn.

Wil je toch drone vliegen in een Natura 2000-gebied? Dan moet je in het bezit zijn van:

 • Toestemming van de provincie
 • Toestemming van de terreinbeheerder
 • Eventueel een natuurvergunning

In de Natura 2000 beheerplannen staat wie het natuurgebied beheert en welke provincie verantwoordelijk is. Voor het verkrijgen van toestemming van de provincie en de terreinbeheerder, dien je als dronepiloot contact met hen op te nemen.

Wanneer is vastgesteld dat de dronevlucht géén nadelig effect heeft op de beschermde natuur in het Natura 2000-gebied zal de provincie toestemming tot de dronevlucht verlenen. Wanneer de dronevlucht een negatieve invloed heeft op de beschermde waarden in het Natura 2000-gebied, moet de dronepiloot een natuurvergunning aanvragen. Het aanvragen van een natuurvergunning verloopt via de provincie. Op de website van de provincie staat een aanvraagformulier voor het verkrijgen van een natuurvergunning.

Welke drone regels gelden er in een Natura 2000-gebied?

De drone regels in een Natura 2000-gebied zijn hetzelfde als in de open categorie. De vereisten aan de dronepiloot en de dronevlucht staan hieronder op een rijtje.

Vereisten voor de dronepiloot

Houd rekening met het volgende:

 • De dronepiloot is in het bezit van een EU Dronebewijs
 • De dronepiloot heeft vooraf toestemming verkregen van de provincie en is, indien nodig, in bezit van een natuurvergunning
 • De dronepiloot is in bezit van een exploitantnummer en heeft deze zichtbaar op de drone bevestigd

Vereisten voor de dronevlucht

Houd rekening met het volgende:

 • De dronepiloot heeft direct zicht op de drone tijdens het vliegen
 • De dronevlucht vindt overdag plaats (nachtvluchten zijn verboden)
 • Er mag niet boven niet-betrokken personen gevlogen worden
 • Er moet voldoende afstand gehouden worden tot flora en fauna

Maximale vlieghoogte Natura 2000-gebied

De vlieghoogte van de drone mag maximaal 120 meter hoog zijn.

Natura 2000-gebied regels drone vliegen

Hoe hoog is de boete voor het illegaal vliegen boven een Natura 2000-gebied?

Het illegaal vliegen met een drone in een Natura 2000-gebied leidt tot een geldboete van €800. Hoe hoog de boete voor het vliegen in een Natura 2000-gebied precies is, hangt af van of de vlucht recreatief of zakelijk wordt uitgevoerd. Wanneer de dronevlucht zakelijk wordt uitgevoerd, kun je een hogere boete verwachten.

Niet alleen het illegaal vliegen in een Natura 2000-gebied kan bestraft worden. Ben je als dronepiloot niet in het bezit van een EU Dronebewijs, exploitantnummer of overtreed je één van de andere droneregels, dan kun je hier ook een boete voor krijgen. We hebben een volledig overzicht van alle geldboetes voor illegaal dronegebruik voor je klaarstaan.

Hieronder het overzicht voor Natura 2000:

Natura 2000-gebied overtreding Boete bedrijf  Boete particulier
Vliegen in luchtruim zonder toestemming €800 €425
Een luchtvaartuig bedienen zonder EU Dronebewijs €1.600 €800
Als eigenaar of houder een drone vliegen zonder exploitantnummer €1.600 €800

Vliegen in een Natura 2000-gebied? Behaal je EU Dronebewijs

Wanneer je wilt gaan drone vliegen, heb je vanaf een drone van 250 gram een EU Dronebewijs nodig. Je behaalt het EU Dronebewijs door een online training te volgen en een online examen af te leggen. Nadat je bent geslaagd, dien je via ons jouw aanvraag voor het certificaat in. Wanneer de aanvraag is afgerond, ontvang je binnen een paar minuten het EU Dronebewijs per e-mail. Let op dat er in andere EU-landen ook Natura 2000-gebieden aanwezig zijn.

Waarom jouw EU Dronebewijs behalen bij Drone Class?

Een aantal redenen om voor onze vliegschool te kiezen:

 • Volledige online training in een beperkt aantal uren
 • Slagingspercentage van 95% (bij de eerste poging)
 • Online examen en onbeperkt gratis herexamens
 • Certificaat afgegeven door de RDW en erkend door het Europees agentschap EASA

Heb je vragen over Natura 2000-gebieden of over welk certificaat je moet behalen voor jouw drone? Neem contact met ons op!

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven