Drone regels in 2023

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Wanneer u een drone heeft gekocht of van plan bent een drone aan te schaffen is het verstandig uzelf eerst te verdiepen in de drone regels die in 2023 gelden. Sinds een aantal jaar gelden er in de gehele EU dezelfde drone regels, ook wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen recreatief of beroepsmatig vliegen met een drone. Het is belangrijk om de actuele drone regels te kennen om hoge boetes te voorkomen. Wij informeren u graag over de belangrijkste drone regels in 2023.

De belangrijkste drone regels in 2023

Wat zijn de meest belangrijke regels om te onthouden?

 • U dient een EU Dronebewijs te behalen voordat u met een drone vanaf 250 gram mag vliegen
 • U dient uzelf te registeren als dronepiloot en een exploitantnummer op uw drone te bevestigen*
 • De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen
 • De drone moet binnen direct zicht van de piloten gevlogen worden
 • De drone mag in Nederland alleen overdag gevlogen worden
 • U mag niet in een (tijdelijke) no-fly zone vliegen
 • U mag niet boven niet-betrokken personen vliegen

*Dit geldt voor alle drones waar een camera op zit, behalve speelgoed drones. Als er geen camera op uw drone zit, dan heeft u een exploitantnummer nodig vanaf 250 gram.

Welke certificaat (A1-A3, A2) heb ik nodig?

Om aan de huidige drone regels in 2023 te voldoen heeft u een EU Dronebewijs nodig. U vliegt standaard in de open categorie. Het EU Dronebewijs heeft twee certificaten: het basiscertificaat en het aanvullende certificaat. A1-A3 is het basiscertificaat. Wanneer u met een drone wilt vliegen dient u dit certificaat te behalen vanaf 250 gram. A2 is het aanvullende certificaat. Met dit certificaat kunt u in bijvoorbeeld woonwijken vliegen met iets zwaardere toestellen.

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen beide certificaten uitgelegd.

Certificaat A1-A3 

 • Dit is het basiscertificaat
 • Verplicht voor drones vanaf 250 gram tot 25 kilo
 • Tot 500 gram kunt u vrij vliegen waar het is toegestaan
 • Vanaf 2 kilo minimaal 150 afstand houden tot bebouwing
 • Straks verplicht voor C1 t/m C4 label drones

Certificaat A2 

 • Dit is het aanvullend certificaat
 • Optioneel voor drones vanaf 500 gram tot 2 kilo
 • 50 meter afstand houden tot niet-betrokken personen
 • Er mag boven bebouwing gevlogen worden
 • Straks verplicht voor C2 label drones

Als u door wilt naar de specifieke categorie, dan heeft u beide certificaten nodig. U start dus altijd in de open categorie met leren!

Wilt u weten welk certificaat u nodig heeft voor uw drone? Via deze keuzehulp kunt u bepalen welk certificaat u moet behalen om aan de drone regels te voldoen.

Hoe behaal ik een EU Dronebewijs? 

Volgens de 2023 drone regels heeft u een EU Dronebewijs nodig voordat u met een drone mag vliegen. Dit certificaat is te behalen bij een door de overheid erkende drone opleider. Drone Class is door de Nederlandse overheid erkend als officiële opleider (NL-RTF-505/2) UAS (2020-66581).

Uw online opleiding werkt als volgt:

 1. Nadat u een bestelling heeft geplaatst ontvangt u een e-mail met de logingegevens voor de cursus en het examen.
 2. Login op onze online leeromgeving. Door middel van korte heldere teksten en ondersteunde afbeeldingen leggen wij u alle drone regels van 2023 uit.
 3. Wanneer u het cursusmateriaal heeft bestudeerd kunt u het examen starten. Het examen wordt in dezelfde online leeromgeving afgenomen. U kunt het examen op elk moment starten en onbeperkt herkansen.
 4. Heeft u het examen gehaald? U kunt via ons uw officiële certificaat bij de RDW aanvragen.
 5. U ontvangt direct na uw aanvraag het officiële EU Dronebewijs per mail. U kunt dit certificaat printen of digitaal meenemen op uw telefoon of tablet. U heeft het officiële certificaat behaald volgens de Europese drone regels 2023.
Drone regels 2023

Hoe registreer ik mijzelf als dronepiloot?

Nadat u het EU Dronebewijs heeft behaald, kunt u zichzelf registreren als dronepiloot. U ontvangt dan een exploitantnummer. Bij de RDW kunt u zichzelf registreren als dronepiloot en de aanvraag voor een exploitantnummer starten. U kunt inloggen via DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). Uw exploitantnummer wordt per mail naar u verzonden. Om aan de 2023 drone regels te voldoen dient u dit nummer op uw drone te bevestigen.

Welke no-fly zones zijn er in Nederland in 2023?

Een no-fly zone is een gebied rondom een vliegveld, militaire basis of ander beschermd gebied, waar volgens de 2023 drone regels niet met een drone gevlogen mag worden. Vliegen in deze gebieden kan zorgen voor hoge boetes. Controleer daarom altijd voordat u opstijgt of er een no-fly zones actief is in het gebied waar u wilt gaan vliegen.

Via Go Drone vindt u een actueel overzicht van alle no-fly zones in ons land.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven