Drone gebruiken als makelaar?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drones worden ingezet voor commerciële doelen. Een branche, die steeds vaker een drone benut, is de makelaardij. Is het toegestaan om huizen te fotograferen met een drone? Wat zijn hier de voordelen van voor een makelaar? Laten we de antwoorden eens op een rijtje zetten.

Wat is het voordeel om als makelaar een drone aan te schaffen?

Het aanschaffen van een drone kan je als makelaar een aantal voordelen opleveren. Een drone kan namelijk worden gebruikt voor zowel videobeelden als fotografie. Drone beelden zijn inzetbaar voor social media, websites of andere online platformen (Funda).

Unieke beelden van het huis

Door het gebruik van een drone springen jouw foto’s er méér tussen uit. Je kunt het volledige huis in één beeld vangen, vanuit de lucht. Hierdoor krijgen potentiële kopers een goed en positief beeld van de woning, de ligging en eventuele tuin. Je kunt je door middel van drone beelden zeker onderscheiden van de concurrentie.

Omgeving in beeld

Met een drone kun je de omgeving beter in beeld brengen. Ligt het huis bijvoorbeeld in een groene bosrijke omgeving of riant aan het water, dan kan dit perfect getoond worden door een luchtopname.

Mag je over en boven huizen drone vliegen?

Vliegen boven bebouwing is toegestaan, mits je aan de volgende regels voldoet:

  • De drone heeft een C0 label, of
  • De drone heeft een C1 label en je bezit het A1/A3 certificaat, of
  • De drone heeft een C2 label en je bezit het A1/A3 + A2 certificaat
  • Het object ligt niet in een no-fly zone
  • Je respecteert privacy van omstanders en met name buren

Drone vluchten boven huizen zijn toegestaan tot en met C2 label drones. Je kunt op de dronekaart van Nederland zien waar je mag vliegen. Drones zonder Cx-label vallen in de specifieke categorie wanneer er boven/over bebouwing gevlogen wordt.

Hier vind je een volledig overzicht van alle drone regels in Nederland.

Dronebeelden voor makelaars

Wat zijn de regels voor huizen in een no-fly zone?

Ligt een deel van de omgeving waarin je actief bent in een no-fly zone? Dan mag je hier niet vliegen in de open categorie. Dit betekent dat de drone vlucht in de specifieke categorie valt. Je moet dan de basisopleiding specifieke categorie halen, een bedrijfsvergunning aanvragen en toestemming van de luchtverkeersleiding hebben, voordat je gaat vliegen. 

In Nederland is er veel luchtruim gecontroleerd. Dit komt, omdat we relatief veel vliegvelden in een relatief klein gebied hebben. Zo liggen de Randstad en Noord-Brabant grotendeels onder een lappendeken van no-fly zones. Vooral in de grote steden is het niet zomaar toegestaan om met een drone te vliegen. Overtredingen van de drone regels kunnen je een fikse boete opleveren. Houd je daarom altijd aan de Europese drone regels.

Is het moeilijk om een drone te gebruiken?

Het is vrij eenvoudig een drone te besturen. Dankzij GPS blijft de drone in de lucht op positie hangen. De nieuwste drones op de markt beschikken over verschillende technische opties, die zelfs geautomatiseerde vluchten mogelijk maken. Als drone piloot hoeft je dan alleen nog de drone op te laten stijgen en het onderwerp te selecteren. Hierna maakt de drone zelf foto’s en video’s van het object.

DJI Air 3

Wat is de beste drone voor makelaars?

Er zijn verschillende drones op de markt. Wij raden toestellen van het merk DJI aan. Deze zijn betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken. Eén van de meest interessante drones op dit moment is de DJI Air 3.  

Specificaties DJI Air 3

Gewicht: 720 gram
Vliegtijd: 46 minuten
Camera’s: Groothoeklens + telelens 
Fotoresolutie: 48 MP RAW
Filmresolutie: 4K/100fps
Camera sensor: 1 1/3 CMOS
Diafragma: f/1.7
Obstakel detectie: ja
Prijs: va €1099,-

Bestel de DJI Air 3

De DJI Air 3 is de beste drone voor het maken van social media content. De DJI Air 3 is uitgerust met een groothoeklens en een telelens. Er is een mogelijkheid om verticale videobeelden op te nemen, hiervoor wordt het beeld verticaal uitgesneden. De groothoeklens kan fotograferen in 48 Mega Pixels RAW en neemt op in een resolutie van 4K, maximaal 100 fps.

De DJI Air 3 heeft obstakelsensoren in alle vliegrichtingen. Het APAS 5.0 systeem ondersteunt bij het vliegen rondom obstakels. Verder is er in de DJI Air 3 ondersteuning in de vorm van Focus Track (Spotlight 2.0, ActiveTrack 5.0, Point of Interest 3.0) en QuickShots (Rocket, Drone, Circle, Helix, Boomerang, en Asteroid). Ook is het mogelijk om waypointmissies uit te voeren.

De DJI Air 3 beschikt over een C1 label. Dit betekent dat de drone in subcategorie A1 mag vliegen wanneer de drone piloot het A1/A3 certificaat bezit. Vluchten boven huizen zijn toegestaan, mits dit niet in een no-fly zone gebeurt, er geen mensen worden overvlogen en privacy van omstanders en buren worden gerespecteerd.

De DJI Air 3 heeft een vliegduur van maximaal 46 minuten per accu.

Conclusie: Ideaal voor makelaars?

De aanschaf van een drone heeft natuurlijk alleen zin, als je voldoende vluchten buiten no-fly zones kunt uitvoeren. Mocht dit het geval zijn, dan is het zeker aan te raden een drone te gaan gebruiken. Met drone beelden til je de weergave van jouw portfolio naar een hoger niveau. Klanten krijgen een beter beeld van het volledige object en de omgeving waarin het object ligt. Daarnaast draagt fotografie bij de klantbeleving en is daarom van belang bij het nét iets beter en mooier kunnen presteren van objecten dan jouw concurrenten.

Onthoud: Schaf een drone aan met een C0, C1 of C2 label en zorg voor de juiste drone certificaten. Vergeet ook niet het verplichte exploitantnummer bij de RDW aan te vragen. Dan kun je daarna op een veilige, verantwoorde manier profiteren van wat een drone jou als makelaar te bieden heeft.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven