Drone cursus

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Wil je met een drone vliegen in de EU? Dan is het vaak verplicht een drone cursus te volgen. In deze blog lees je welke cursussen er zijn en welke je moet volgen om met jouw drone te mogen vliegen.

Wanneer moet ik een drone cursus volgen?

Iedereen die met een drone boven de 249 gram wil gaan vliegen in de EU, Noorwegen, Zwitserland of IJsland moet een drone cursus voltooien.

Hoe ziet een drone cursus eruit?

De drone cursus is volledig online. Je kunt de drone cursus op elk gewenst moment starten en pauzeren. Je leert in je eigen tempo. In de drone cursus leer je alle Europese drone regels, waar je met jouw drone mag vliegen, het plannen van vluchten en welke omstandigheden invloed kunnen hebben op een drone vlucht.

De cursus drone vliegen in de EU ziet er als volgt uit:

 1. Bestel de cursus drone vliegen in de EU.
 2. Je ontvangt de inloggegevens per e-mail, hiermee kun je inloggen op de online leeromgeving waar de drone cursus al klaar staat.
 3. Je doorloopt de drone cursus in je eigen tempo, je kunt zelf pauzeren en hervatten.
 4. Wanneer je de drone cursus hebt afgerond kun je het examen starten. Het examen is online en kan op een laptop of desktop worden afgelegd.
 5. Zodra je bent geslaagd vraag je via ons het officiële EASA certificaat aan waarmee je mag drone vliegen in de gehele EU.
 6. Je ontvangt het certificaat binnen enkele minuten per e-mail.

Online drone cursus

Welke drone cursussen zijn er?

Je kunt twee certificaten behalen: Het Basiscertificaat A1/A3 en het Aanvullende certificaat A2. Om deze certificaten te kunnen aanvragen volg je de bijhorende online drone cursus en maak je een online examen. De drone cursussen voor het vliegen in de open categorie zijn:

 • Drone cursus Basis (A1/A3)
 • Drone cursus Aanvullend (A2)

De verschillen tussen deze twee cursussen worden hieronder uitgelegd.

Drone cursus Basis (A1/A3) 

Door de drone cursus basis te volgen kun je het Basiscertificaat A1/A3 halen. Met dit officiële certificaat kun je drone vluchten uitvoeren in de open categorie. Het volgen van de drone cursus basis is verplicht voor het vliegen met drones boven de 249 gram.

Drone cursus Aanvullend (A2)

Door de drone cursus aanvullend te volgen kun je het Aanvullende certificaat A2 behalen. Met dit officiële certificaat mag je met iets zwaardere drones in bebouwde omgeving vliegen. Je mag onder andere dichtbij personen en over bebouwing vliegen.

Je dient eerst het basiscertificaat A1/A3 te halen, voordat je de A2 drone cursus kunt starten.

Drone cursus basis

Je mag niet overal vliegen met een drone. Er zijn een aantal regels waar rekening mee gehouden moet worden. Waar je mag vliegen met een drone lees je in onze blog: Waar mag je vliegen met een drone?

Welke drone cursus ben ik nodig voor mijn drone?

Welke drone cursus je moet volgen om met jouw drone in de EU te mogen vliegen is afhankelijk van het gewicht of het Cx label van de drone. In onderstaand tabel is per categorie weergegeven welke drone cursus je moet volgen.

Drones zonder Cx label:

Gewicht drone

Drone cursus

0-250 gram

Aanbevolen A1/A3

250 gram - 500 gram

Drone cursus A1/A3

500 gram - 2 kilo

Drone cursus A1/A3 + A2

2 kilo - 25 kilo

Drone cursus A1/A3

Drones met een Cx label:

Cx label drone

Drone cursus

C0 label

Aanbevolen A1/A3

C1 label

Drone cursus A1/A3

C2 label

Drone cursus A1/A3 + A2

C3 en C4 label

Drone cursus A1/A3

Twijfel je over welke drone cursus je moet volgen? Via onze keuzehulp kun je eenvoudig berekenen welk certificaat je nodig bent voor jouw drone.

Waarom een drone cursus volgen bij Drone Class

Drone Class onderscheid zich op de volgende onderdelen:

 • Gratis examen herkansingen
 • Online drone cursus en examen
 • Uitstekende klantenservice
 • Korting op WA verzekering
 • Uitstekende beoordeling 4.9/5 sterren
 • Certificaat wordt erkend door het Europees agentschap EASA

Heb je vragen over de drone cursus of wil je meer informatie welke cursus je moet volgen voor jouw drone? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven