Bossen beheren

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een nieuwe, opkomende drone toepassing is het beheren van bossen in binnen- en buitenland met behulp van drones. In deze blog bespreken we deze nieuwe toepassing.

Bosbeheer

In het vlakke Nederland zien we bossen vooral als onderdeel van (beschermde) natuur, waarin flora en fauna de ruimte krijgen. Bossen moeten worden beheerd:

  • Dunning
    Bomen kappen om kansrijke bomen de ruimte te geven
  • Verjonging
    Open plekken in een bos maken van max. 1 ha om bomen te laten groeien
  • Kap in het kader van natuurbeheer
    Voor kwetsbare diersoorten die op heide of duin leven

In het buitenland zien wij grootschalige projecten lopen om bomen te herplanten. In bergachtige gebieden, die moeilijk bereikbaar zijn vanaf de grond, is dit een uitdaging.

Herbebossing

In de Duitse deelstaat Beieren worden elk jaar zo'n 6 miljoen nieuwe bomen geplant. Drones zijn in staat om bomen door de lucht te vervoeren. In een pilot is hiermee geëxperimenteerd door het Italiaans drone bedrijf FlyingBasket. 

Benodigd toestel en camera

Voor bosinspectie van bovenaf kan een betaalbare drone al gebruikt worden, zoals de DJI Mavic 2 Pro. Betere en verschillende sensoren kunnen onder de DJI Matrice 300 gehangen worden. Voor vervoer van bomen zijn industriële toestellen nodig, die op maat geproduceerd worden. FlyingBasket heeft haar eigen model ontwikkeld, de FB3, om in Beieren bomen te transporteren. Dit toestel weegt maar liefst 70 kilo en kan 100 kilo aan payload vervoeren. 

Het regelen van operaties in de specifieke categorie

In het geval van het Italiaanse Flying Basket is er sprake van een buitenlandse operatie, in Duitsland, met drones die zwaarder zijn dan 25 kilo.

Lees de case

Benieuwd hoe een bedrijf dit regelt? Lees meer in onze case over FlyingBasket.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Pro.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven