Dit zijn de beste drones om mee te nemen op reis

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Een drone kan bijna niet meer ontbreken in uw reisuitrusting. Een drone is geschikt voor iedereen die reis content wil maken of een ander perspectief wil geven aan vakantiefoto’s. Wij nemen al ruim vijf jaar lang onze drones mee op reis en door de jaren heen hebben we ervaring opgedaan welke drones geschikt zijn om mee te nemen op vakantie. Dit hebben we verwerkt in een aantal tips die u kunt lezen in deze blog.

Waar moet je op letten als je een drone voor het reizen gaat aanschaffen

Gewicht 

Het gewicht van de drone is van belang om meerdere redenen. Je weet nooit wanneer je mooi natuurgebied of een mooie drone locatie gaat tegenkomen. Dit betekent dat je je drone vaak mee gaat nemen. Hoe lichter de drone, hoe gemakkelijker je de drone kunt meenemen. Is je drone zwaarder dan 249 gram en ga je een reis maken binnen Europa? Dan ben je verplicht een EU Dronebewijs te behalen. Het EU dronebewijs bestaat uit twee certificaten: het basiscertificaat A1/A3 en het aanvullend certificaat A2.

Meer weten over de droneregels in Europa? Via deze link leggen we je alles uit over het EU Dronebewijs.

Grootte

Tegenwoordig zijn er veel drones op de markt, waarvan de armen kunnen inklappen. Dit scheelt ontzettend veel ruimte in je tas of bagage. Sommige drones komen met een handige reistas. Dit is een compact formaat tas, waarin de drone, de accu’s en de zender past. Wil je toch met een grotere drone op stap, dan moet je zonder accu’s inchecken bij het vliegveld. De accu’s van de drone moeten altijd mee in de handbagage, vanwege brandgevaar.

Tip: Op veel vluchten mag je een stuk handbagage en een accessoire meenemen. Wanneer je drone(tas) klein genoeg is mag de drone(tas) mee als accessoire en houd je ruimte over in je handbagage.

Batterijduur

Niets is frustrerender dan een lege accu. De meeste drones hebben een batterijduur van 20 tot 30 minuten. Toch zijn er drones op de markt met een batterij duur van 5 tot 10 minuten. Uit ervaring weten we dat je de eerste tien minuten nodig bent voor opstijgen en positioneren. Let daarom goed op dat de drone voldoende batterijduur heeft, zodat je de mooiste beelden kunt maken. Uiteraard kunt u meerdere accu’s kopen waardoor u meer vliegtijd heeft. 

Video- en foto-kwaliteit

Kleinere drones komen meestal met een iets mindere foto- en video-kwaliteit. Er zijn ook genoeg compacte drones met een hoge cameraresolutie op de markt. Voor deze drones betaal je wat meer. Wilt u een paar leuke vakantiefoto’s maken dan kunt u genoegen nemen met een wat mindere foto- en video- kwaliteit. Wilt u volledige video’s of (cinematic)vlogs gaan maken kies dan voor een drone met hogere kwaliteit, zodat u de beelden beter kunt bewerken.

Beste drones voor op reis

Ervaring

Heeft u al vaker met een drone gevlogen? Of gaat u uw eerste vliegenuren binnenkort maken? Dit heeft invloed op welke drone het beste bij u past. Heeft u weinig ervaring, kies dan voor een drone die gemakkelijk te besturen is en beschikt over obstakelsensoren. Deze sensoren corrigeren de drone wanneer de drone te dicht bij een obstakel komt.

Tip: Nog weinig ervaring of uw eerste vlieguren maken onder begeleiding? Boek voor uw reis een vliegles. U kunt uw eigen drone meenemen of verschillende drones uitproberen.

Accessoires en verzekering

Drones zijn een behoorlijk grote uitgave. Mocht er iets kapot gaan dan wilt u goed verzekerd zijn. Neem altijd wat reserve onderdelen mee op reis. De propellers van de drone kunnen snel beschadigen. Een setje extra propellers kan altijd goed van pas komen. Een WA verzekering is alleen wettelijk verplicht vanaf 20 kilo. Als particulier kunt u bij uw verzekeraar vragen naar precieze dekking.

Onze favoriete drones voor op reis

Genoeg tips waar je op moet letten als je een drone gaat aanschaffen, tijd voor onze favorieten! Wij vliegen al jaren met verschillende drones, maar kiezen de drones van DJI elke keer weer als beste.

Drone voor op reis DJI Mini 3 Pro

DJI Mavic Mini 3 Pro

Gewicht: 249 gram
Afmetingen (ingeklapt): 245 x 290 x 56 mm
Batterijduur: 34 minuten
Fotokwaliteit: 48 MP
Videokwaliteit: 4K

De DJI Mini 3 is een compacte en lichte drone. De drone is gemakkelijk mee te nemen op reis, heeft een uitstekende batterijduur en prima foto- en video-kwaliteit. De DJI heeft de Mini 3 gebouwd om mee te nemen op reis. Dit toestel past in elke koffer of rugzak. Ingeklapt is deze drone slechts 245 x 290 x 56 mm, waardoor deze bijna in een jaszak past.

Drone voor op reis DJI Air 2S

DJI Mavic Air 2S

Gewicht: 595 gram
Afmetingen (ingeklapt): 183 x 253 x 77 mm
Batterijduur: 31 minuten
Fotokwaliteit: 20 MP
Videokwaliteit: 5.4K

Wilt u leuke drone foto’s maken op vakantie. Dan is de DJI Air 2S zeker een goede keuze. Met een fotokwaliteit van 48 megapixels en een videokwaliteit van 4k krijg je mooie drone foto’s van je vakantiebestemming. De drone kan ook aangeschaft worden met een Fly More Kit. In deze kit zitten twee extra accu’s, reserve onderdelen en een handige draagtas.

De DJI Air 2S weegt 595 gram. Hierdoor kan de drone in zowel subcategorie A2 als subcategorie A3 gevlogen worden. De maximale snelheid ligt rond de 70 km/uur en de accu van de drone gaat ongeveer een half uur mee. De drone heeft een compact en vouwbaar ontwerp. Hierdoor is de drone gemakkelijk mee te nemen. 

De maximale videoresolutie is iets hoger ten opzichte van de DJI Mini 3 Pro. Deze drone kan beeldopnames maken in 5,4K tot 30fps of 4K tot 60fps. De maximale fotoresolutie is 20 megapixels. Foto’s kunnen in JPG of DNG RAW formaat worden opgeslagen.

 

Drone voor op reis DJI Mavic 3

DJI Mavic 3

Gewicht: 900 gram
Afmetingen (ingeklapt): 283 x 347,5 x 107,7
Batterijduur: 46 minuten
Fotokwaliteit: 20 MP
Videokwaliteit: 5.1K

De DJI Mavic series staat bekend om haar vliegfuncties. Of je nu een beginner bent of een expert, iedereen kan met plezier de DJI Air 2S vliegen. De drone beschikt over twee vooruit gerichte obstakelsensoren: twee schuin omhoog gerichte obstakelsensoren en twee achterwaarts gerichte sensoren. Hierdoor kan de drone automatisch obstakels vermijden, ook bij hoge vliegsnelheden.

Daarnaast komt DJI met een nieuwe vliegfunctie, namelijk mastershots. De drone berekent zelf het beste vliegpad om een bepaalde camerabeweging uit te voeren. Dit is een handige manier voor beginnende piloten om automatisch mooie dronebeelden te laten maken.

Waar u voorheen moest kiezen tussen camerakwaliteit of veelzijdigheid heeft de DJI deze drone uitgerust met twee camera’s: een Hasselblad camera en een zoomcamera. In de DJI Fly-app kan de piloot tussen beide camera’s wisselen.

De vliegtijd van deze drone is dankzij de vernieuwde accu’s ruim 45 minuten. Geen beelden meer kunnen maken door lege accu’s is hierdoor verleden tijd.

De besturing van de DJI Mavic 3 is vergelijkbaar met de DJI Air 2S. De controller wordt aangesloten op een smartphone en bestuurd door middel van de DJI Fly-app. Videobeelden worden dankzij OcuSync 3 in 1080p HD overgedragen. De DJI Mavic 3 Cine wordt geleverd met een smartcontroller.

Beide controllers beschikken over een RTH knop. Deze functie heeft DJI vernieuwd. In plaats van een stukje opstijgen en in een rechte lijn naar het opstijgpunt vliegen, kiest de DJI Mavic 3 de meest efficiënte weg naar de take-off zone. Hiermee hoopt DJI crashes door een lege accu onderweg te voorkomen.

De DJI Mavic 3 beschikt over de nieuwste versie 360 graden obstakeldetectie. De sensoren werken in zowel normale vliegmodus als in sportstand. De vernieuwde APAS 5.0 moet ervoor zorgen dat de drone moeiteloos door complexe omgevingen is te sturen. De drone beschikt sinds de laatste firmware update over een nieuwe versie van ActiveTrack, namelijk ActiveTrack 5.0. Deze functie zorgt ervoor dat de drone een object blijft volgen, ook tijdens een achterwaartse of zijwaartse vlucht. De DJI Mavic 3 kan het object detecteren wanneer deze uit beeld verdwijnt.

Drone voor op reis DJI PFV

DJI FPV

Gewicht: 568 gram
Afmetingen (ingeklapt): 31,2 cm x 25,5 cm x 12,7 cm
Batterijduur: 20 minuten
Fotokwaliteit: 20 MP
Videokwaliteit: 4K

FPV is een afkorting van First Person View, wat inhoudt dat je door middel van een videobril ziet wat de camera van de drone filmt. Tijdens de vlucht heeft u dus geen direct zicht op de drone. DJI wil met deze drone het FPV-gevoel combineren met elementen van de Mavic series.

Beginnende gebruikers kunnen met de DJI FPV stap voor stap leren hoe het is om met een FPV-drone te vliegen. Tijdens het vliegen kijkt u live mee via de DJI Goggles V2. Het beeld vanuit de camera wordt in HD-kwaliteit weergegeven, zonder ruis of verstoringen. Via een menu-interface kunt u allerlei instellingen wijzigen.

De camera van de DJI FPV is niet gimbal gestabiliseerd, zoals we dat van de andere DJI-drones gewend zijn. De beelden worden door middel van de software RockSteady gestabiliseerd. DJI FPV beschikt over een hoge kwaliteit camera die alles in 4K 60 fps vastlegt. De camera wordt ondersteund door het kleurprofiel D-CineLike. Ook is het mogelijk om beelden op te nemen in 1080p 120 fps, die in de bewerking flink kunnen worden vertraagd. De beelden kunnen zowel op de drone als op de bril worden opgenomen.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven