Basisoefeningen

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Zodra u met een drone vanaf 250 gram het basiscertificaat heeft gehaald, kunt u gaan oefenen met uw toestel. Wij leggen alvast twee basisoefeningen uit.

1. Oriëntatie

Het doel van deze oefening is het onder controle houden van de drone in verschillende richtingen. Als uw drone een kwartslag draait, dan verandert uw oriëntatie m.b.t. de roll (naar links/rechts vliegen) en pitch (naar voren/achteren vliegen). Dit is meestal even wennen als u nog nooit of nog maar weinig gevlogen heeft.

Voorbereiding

Zet van te voren met vier pylonen een vierkant uit. Tussen de pylonen zorgt u voor 10 meter afstand. Vlieg uw toestel vanaf de take-off / landing zone naar de eerste pylon. Hier start de oefening.

Uitvoering

Vlieg in een kaarsrechte lijn van de eerste pylon naar de volgende pylon. Aangekomen bij de pylon blijft u 10 seconden stil hangen boven deze pylon. Vervolgens draait uw het toestel 90° en vliegt u door naar de volgende pylon. Bij elke pylon houdt u het toestel 10 seconden stil, draait het toestel en vliegt door naar de volgende pylon, totdat u weer terug bent bij het begin.

U kunt deze oefening in GPS of, indien mogelijk daarna, in ATTI mode uitproberen.

2. Diagonaal 30 meter

Het doel van deze oefening is het zijwaarts onder controle houden van de drone in een stijging of afdaling. Door de drone van u af te vliegen moet u beoordelen of de drone nog steeds in een rechte lijn naar boven of beneden gaat. Het toestel mag niet te snel stijgen of dalen.

Voorbereiding

In de oefening start u met een hoverende drone. De neus van het toestel wijst naar voren.

Uitvoering

U stuurt de drone in een soepele, kaarsrechte beweging schuin omhoog naar 30 meter AGL hoog. Daar blijft u 10 seconden stil in de lucht hangen. Vervolgens stuurt u de drone weer rustig schuin omlaag. Resultaat moet zijn dat de drone weer precies op het punt uitkomt, waar u deze oefening bent gestart.

U kunt deze oefening in GPS of, indien mogelijk daarna, in ATTI mode uitproberen.

3. Nog meer oefenen

In onze digitale leeromgeving vindt u nog een nuttige oefening. Deze kunt u vinden in het document 'Praktische zelfverklaring piloot - A2'.

Uiteraard kunt u tijdens vliegles onder onze begeleiding alle oefeningen aanleren.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven