Zeven tips voor het bewerken van foto’s

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Enige tijd geleden schreven wij tien tips voor het maken van de mooiste drone foto's. Veel piloten zijn enthousiast aan de slag gegaan met het maken van mooie dronebeelden. Drone foto's kunnen door nabewerking nog meer gaan leven. U kunt uw artistieke vrijheid gebruiken om uw drone foto's naar uw smaak te veranderen. Lees onze zeven handige tips die u kunt toepassen wanneer u aan de slag wilt gaan met fotobewerkingsprogramma's.

1. Kies een fotobewerkingsprogramma

Er zijn verschillende bewerkingsprogramma’s waarin dronefoto's bewerkt kunnen worden. Lightroom is het bekendste fotobewerkingsprogramma. LR Enfuse en Aurora HDR zijn ook fijne bewerkingsprogramma’s voor het bewerken van dronefoto’s. U kunt deze fotobewerkingsprogramma’s een paar dagen gratis uitproberen. Zo kunt u erachter komen in welk programma u het mooiste resultaat behaalt.

Wij gebruiken voor het bewerken van onze dronefoto's het fotobewerkingsprogramma Lightroom. De resultaten kunt u ook in andere bewerkingsprogramma's behalen, maar deze bewerkingsprogramma's zullen er qua workflow iets anders uitzien.

2. Verschillende foto’s samenvoegen (AEB)

In onze tips voor het maken van de mooiste dronefoto’s heeft u gelezen dat u gebruik kunt maken van AEB. Wanneer de AEB-modus is ingeschakeld, maakt de drone gewoonlijk tussen de drie en vijf opnamen met verschillende belichtingen. Deze verschillende dronefoto’s kunt u samenvoegen in uw fotobewerkingsprogramma. Door het samenvoegen van de drone foto’s ontstaat een eindresultaat met dynamische kleuren.


3. Corrigeer de belichting van de dronefoto’s

Er zijn een aantal basiskenmerken die aangepast kunnen worden om de belichting en de kleuren van de drone foto levendiger te krijgen. In Lightroom kunt u deze kenmerken aanpassen met een schuifregelaar. U kunt dronefoto’s op verschillende manieren bewerken naar eigen inzicht. Het bewerken van een afbeelding vergt wat ervaring en inzicht, maar door te oefenen leert u hoe u het beste uw afbeeldingen kunt bewerken.

Basiskenmerken die u kunt aanpassen in de afbeeldingen zijn:

  • Temperatuur
  • Tint
  • Witbalans
  • Belichting
  • Contract
  • Hoog lichten
  • Schaduwen
  • Helderheid
  • Levendigheid
  • Verzadiging

4. Verfijnen van kleuren op afbeeldingen 

Na het aanpassen van de belichting kunt u de kleuren op de dronefoto verfijnen. In Lightroom kan dit door kleur te selecteren. Per kleur is er een schuifregelaar aanwezig om de kleur op de foto intenser of zachter te maken.

U kunt ervoor kiezen de dronefoto er zo realistisch mogelijk uit te laten zien, maar u kunt ook uw artistieke vrijheid gebruiken om kleuren te manipuleren. Kleuren kunnen er snel onrealistisch uitzien. Pas daarom de kleuren voorzichtig aan. Let er ook op dat er geen andere objecten mee worden gekleurd. Wanneer u de kleur van de lucht bijvoorbeeld een intense blauwe kleur geeft, dan kunnen de wolken (die wit zijn) ook blauw kleuren.

Wilt u een specifieke kleur op de foto aanpassen, selecteer dan 'doelaanpassing'. Dit is de ronde knop naast kleurtoon. Wanneer u deze tool selecteert kunt u overal in de foto klikken en de geselecteerde kleur aanpassen.

5. Plaats een masker

In de nieuwe versie van Lightroom kunt u een onderwerp of lucht selecteren. U kunt vervolgens een masker over het onderwerp of de lucht plaatsen. Hiermee kunt u het onderwerp of de lucht meer belichten of de belichting aanpassen.

In vorige versies van Lightroom moest het onderwerp of de lucht eerst met een penseel geselecteerd worden. Deze optie is er nog steeds. Indien u een specifiek onderdeel van de drone foto wilt selecteren kunt u het penseel gebruiken. Het selecteren van het onderwerp en de lucht is geautomatiseerd. 

Nadat Lightroom een selectie van de lucht of het onderwerp heeft gemaakt kunt u met het penseel correcties uitvoeren. Hierna kunt u de kleuren en de belichting van het onderwerp en de lucht naar eigen inzicht en voorkeur aanpassen.

6. Kopieer de instellingen naar andere dronefoto’s

Heeft u meerdere dronefoto’s gemaakt op een locatie, dan kunt u de instellingen en aanpassingen van een foto kopiëren naar andere foto’s. U hoef dus niet handmatig alle instelling per foto weer aan te passen. Heeft u een masker in uw bewerking gebruikt? Kopieer deze dan niet mee, want het onderwerp en de lucht is in elke foto waarschijnlijk verschillend.

7. Bewaar de drone foto’s in JPEG formaat

Bent u tevreden over het eindresultaat? Sla de dronefoto’s dan op als JPEG bestand. Dit bestandstype is bruikbaar op social media en voor het maken van afdrukken. U kunt een foto opslaan door bestand te selecteren en te kiezen voor exporteren. Er wordt dan een menu geopend, waarin u kunt selecteren hoe u de drone foto wilt bewaren. Selecteer bij formaat JPEG bestand. Uw foto wordt daarna op uw computer opgeslagen.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven